Лайм

Догляд за ірисами після цвітіння: як обрізати і чим обробити квіти

Запам'ятайте прості правила

Багато господинь прикрашають свої ділянки ірисами або, як їх ще називають у народі, півниками – квітами, які ростуть протягом кількох років і дуже невибагливі у догляді. І якщо ви вже знаєте, як їх захистити від ірисової мухи, яка знищує бутони квітів, візьміть собі на замітку, коли їх необхідно обрізати та чим обробити.

Про це розповіли на YouTube-каналі "СвітАлла".

Читайте також: Як врятувати троянди від попелиці: допоможе перевірений натуральний засіб.

Фото: pixabay.com

Сухі квіти та зів'ялі квітконоси – чудове середовище для шкідників та хвороб. Тому відразу після в'янення квітів потрібно видалити всі квітконоси. Обрізати іриси після цвітіння можна садовими ножицями або ж, як зазначила авторка каналу, викрутити повністю із землі – так, як показано на відео. Видаляємо тільки квітконоси, що відцвіли, зелену масу видаляти не потрібно.

Цю процедуру обов'язково проводимо в суху погоду, а потім необхідно притрусити попелом зрізи, що залишаться після видалення квітконосів. А приблизно через 3 дні можна полити їх водою, і таким чином попіл ще й стане добривом для рослин. Якщо є ознаки якогось захворювання, їх потрібно обробити фунгіцидом.

Також потрібно позбутися сухого та гнилого листя на ірисах. Не забуваємо, що іриси полюбляють і комахи-шкідники. З ними треба боротися: збираємо їх вручну.

Читайте також: Які кімнатні квіти влітку слід перемістити до саду: список рослин.

Після цвітіння можна трохи підживити іриси компостом. Не можна удобрювати їх гноєм, оскільки коріння може загнивати. А основне підживлення необхідно провести через місяць після того, як вони зів'яли, добривом з фосфором і калієм.

Поливати іриси після того, як вони відцвітуть, якщо літо не надто спекотне, потрібно не частіше ніж 1 раз на 2 тижні. Саме в цей період у коренях або цибулинах рослини накопичується суха речовина – занадто частий полив ірисів у цей час викличе застоювання води у його кореневій системі.

  • Читайте також на theLime, що робити на городі в червні: корисні поради щодо збільшення врожаю.

Цікаві новини для вас:

  1. Плануємо роботи на городі у червні: місячний посівний календар на перший місяць літа.
  2. Догляд за газоном влітку: чим підживити галявину, щоб була яскраво-зеленою.
  3. Як позбутися довгоносика на полуниці: народний спосіб боротьби зі шкідником.

Новини партнерів

Читайте також

Як видалити кісточки з вишень і черешень, щоб ягоди залишилися цілими: корисний лайфхак

Як за допомогою лійки для переливання рідин та коктейльної трубочки можна швидко видалити кісточки з вишень або черешень

Як збільшити розмір головок цибулі за допомогою простого підживлення у червні

Підживлення цибулі курячим послідом або калієм допоможе збільшити розмір головок - відео, як розводити добрива та поливати грядки

Чим підживити томати під час наливу плодів: поради для збільшення врожаю

Досвідчений дачник поділився в мережі, які добрива найкраще використовувати для високорослих помідорів у той період, коли плоди збільшуються