Лайм

Як захистити іриси від ірисової мухи, яка знищує бутони квітів

Скористайтесь нескладними рекомендаціями

Якщо ви вже дізналися, коли знімати укриття з троянд після зими, цього разу почитайте про догляд за ірисами. Ці квіти є не надто вибагливими, але все ж потребують вчасної та якісної уваги.

У разі неправильного догляду, наприклад, нестачі освітлення, поживних речовин чи наявності комах-шкідників, ця рослина може загинути. Ірисам доволі часто шкодить ірисова муха (інша назва - ірисова квіточниця), яка належить до сімейства мух-квіточниць і схожа на звичайну муху.

Читайте також: Чорнобривці на розсаду: коли садити насіння квітів і як це правильно робити.

Фото: unsplash.com

Дорослі комахи такого виду у період з кінця квітня до початку травня харчуються рослинними соками ірисів, проколюючи пелюстки, після чого відкладають на їхній поверхні яйця. З них народжуються білі личинки довжиною 1-2 см, які продовжують активно харчуватися всередині нерозкритого бутона, що призводить до його засихання та загнивання зсередини. Таким чином бутон гине, так і не розкрившись, а личинки згодом опадають на землю на відстані декількох сантиметрів від кореневища, і у такому вигляді перечікують зиму у верхніх шарах ґрунту. На наступний рік цикл повторюється, якщо з ним не боротися.

Як виявити ірисову муху на квітах?

  • У разі її наявності зовнішні пелюстки нерозкритих бутонів покриваються плямами, після чого починають скручуватися та засихати, про що вже йшлося вище.
  • Також можна побачити зелені виділення, які залишає після себе муха.
  • З часом бутони починають темнішати, загнивати зсередини та стають схожі на м'яку коричневу масу.
  • Найбільш схильними до зараження є середньоквітучі сорти гібридних бородатих, а також карликових ірисів, у той час як, наприклад, ірис сибірський чи солелюбний муха такого виду практично не вражає.

Читайте на тему: Міняйте воду і підрізайте стебла: прості способи продовжити життя тюльпанам у вазі.

Фото: unsplash.com

Як боротися з ірисовою мухою?

  • Якщо ви побачили відносно невеликі ділянки ураження, то, без використання будь-яких хімікатів, просто своєчасно обірвіть всихаючі пелюстки чи квіти та знищіть їх.
  • Якщо хочете провести профілактику, достатньо буде обприскати квіти настоєм будь-яких гірких трав, обсипати тютюновим пилом чи золою.
  • У разі масового зараження можуть знадобитися інсектициди з класу неонікотиноїдів.
  • Як у випадку з саморобними настоями, так і у випадку з інсектицидами, обробку слід проводити на ранніх термінах: коли квіткова стрілка лише виходить з кореневища. Коли бутони вже з'явилися, але ще не пофарбувалися, можна обробити їх хімікатами повторно.
  • Обробка з бутонами, які повністю сформовані незадовго до цвітіння, за словами фахівців, не принесе практично ніякого результату.

Також ми писали про натуральне підживлення для слабкої орхідеї, після якого вона стане здоровою і зацвіте.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Дріжджі не потрібні: рецепт паски на заквасці, яка вийде ніжною і запашною

Як у домашніх умовах приготувати ароматну паску на заквасці, щоб побалувати близьких та здивувати своїх гостей на Великдень

Картопляні лушпайки – чудове добриво для смородини: як і коли його використовувати

Які корисні речовини містить у собі картопляне лушпиння, а також як його можна використовувати для удобрення кущів смородини

Як приготувати смачну паску на сирному тісті: швидкий рецепт на Великдень

Як у домашніх умовах спекти швидку паску на сирному тісті, щоб урізноманітнити своє меню та побалувати близьких на Великдень