Чудова літня пора тішить теплими днями і свіжими фруктами з овочами. Влітку кожна господиня хоче зробити запаси вітамінних продуктів зі своєї грядки на зиму, тож впродовж сезону комори і погреби заповнюються різнокольоровими банками з усілякими смаколиками.
Червона смородина або порічка відома в Україні ще з XVI століття і вже тоді ягоду цінували за цілющі властивості - наші предки вважали її джерелом здоров'я і довголіття. З неї можна готувати найрізноманітніші страви: консервувати, заморожувати, готувати різні десерти, варення, желе, сиропи і соки, алкогольні та безалкогольні напої, морси, кваси і соуси.
theLime пропонує приготувати смачні соуси на зиму з порічок, якщо варення та желе з червоної смородини вам вже набридли.
Читайте також: Як приготувати з вишень пряний соус до м'яса: смачний рецепт на зиму.
Кисло-солодкий соус з порічок до м’яса
Інгредієнти:
- порічки 500 г
- цукор 200 г
- кориця 0,5 ч. л
- чорний мелений перець
- оцет 50 мл
500 г помитих порічок треба перетерти через дрібне сито, масу поставити на вогонь і проварити, не доводячи до кипіння. Додаємо 200 г цукру, пів чайної ложки меленої кориці і перемішуємо. Після цього додаємо 50 мл оцту, доводимо до кипіння і варимо ще 3 хвилини. Соус до м’яса готовий, його можна розкласти в простерилізовані банки і зберігати в холодному приміщенні.
Соус з порічок зі спеціями
Інгредієнти:
- порічки 1 кг
- цукор 200-300 г
- спеції (часник, перець, мускатний горіх, кінза, хмелі-сунелі, імбир, мʼята)
- яблучний оцет 40 мл
Порічки подрібнити блендером і варити на середньому вогні приблизно 10 хвилин. Потім масу треба перетерти через сито. З одного кілограма ягід вийде 800 мл пюре. Повертаємо масу знову на вогонь, додаємо 200 г (за бажанням можна більше) цукру, неповну чайну ложку солі, спеції за бажанням (часник, перець, мускатний горіх, кінза, хмелі-сунелі, імбир, мʼята) і проварюємо на середньому вогні ще 10 хвилин. Додаємо 40 мл яблучного оцту і знову доводимо соус до кипіння. Розливаємо в стерилізовані банки, закриваємо кришками і даємо охолонути.
Соус з порічок до м’яса з часником
Інгредієнти:
- порічки 3 кг
- цукор 500 г
- часник 3 головки
- сіль 3 ст. л
- карі 4 ст. л
- чорний мелений перець 1 ч.л
- червоний мелений перець 1 ч.л
- крохмаль 3 ст. л
На 3 літрові банки перебитої блендером і перетертої на сито червоної смородини додаємо 3 головки перетертого часнику, 0,5 кг цукру, 3 ст.л солі, 4 ст.л карі, 1 ч.л чорного меленого перцю, 1 ч.л червоного меленого перцю. Все доводимо до кипіння і варимо 30 хв. Потім повільно вводимо розведені у воді 3 ст. л крохмалю, варимо ще 10 хв. Отриману масу розливаємо в стерильні баночки і закриваємо кришками.
"Виходить рівно 5 півлітрових банок", - обіцяють автори сторінки "Бабусін сад" у Facebook.
- Раніше ми розповідали, як заготувати на зиму вишню у власному соці.
- Читайте також, як правильно заморожувати вишню, щоб зберегти її смак та вітаміни до зими.
Цікаві новини для вас:
- Ліниві вареники, які чудово тримають форму: вдалий рецепт корисного сніданку.
- Замість оладок: рецепт хрустких вафель з кабачків, які можна приготувати на сніданок.
- Готуємо часникові стрілки у сметанному соусі: простий рецепт.