Лайм

Що приготувати з порічок, але не варення: рецепти смачних соусів до м’яса

Встигніть приготувати, доки не закінчився сезон ягід

Чудова літня пора тішить теплими днями і свіжими фруктами з овочами. Влітку кожна господиня хоче зробити запаси вітамінних продуктів зі своєї грядки на зиму, тож впродовж сезону комори і погреби заповнюються різнокольоровими банками з усілякими смаколиками.

Червона смородина або порічка відома в Україні ще з XVI століття і вже тоді ягоду цінували за цілющі властивості - наші предки вважали її джерелом здоров'я і довголіття. З неї можна готувати найрізноманітніші страви: консервувати, заморожувати, готувати різні десерти, варення, желе, сиропи і соки, алкогольні та безалкогольні напої, морси, кваси і соуси.

theLime пропонує приготувати смачні соуси на зиму з порічок, якщо варення та желе з червоної смородини вам вже набридли.

Читайте також: Як приготувати з вишень пряний соус до м'яса: смачний рецепт на зиму.

Кисло-солодкий соус з порічок до м’яса

Інгредієнти:

  • порічки 500 г
  • цукор 200 г
  • кориця 0,5 ч. л
  • чорний мелений перець
  • оцет 50 мл

500 г помитих порічок треба перетерти через дрібне сито, масу поставити на вогонь і проварити, не доводячи до кипіння. Додаємо 200 г цукру, пів чайної ложки меленої кориці і перемішуємо. Після цього додаємо 50 мл оцту, доводимо до кипіння і варимо ще 3 хвилини. Соус до м’яса готовий, його можна розкласти в простерилізовані банки і зберігати в холодному приміщенні.

Соус з порічок зі спеціями

Інгредієнти:

  • порічки 1 кг
  • цукор 200-300 г
  • спеції (часник, перець, мускатний горіх, кінза, хмелі-сунелі, імбир, мʼята)
  • яблучний оцет 40 мл

Порічки подрібнити блендером і варити на середньому вогні приблизно 10 хвилин. Потім масу треба перетерти через сито. З одного кілограма ягід вийде 800 мл пюре. Повертаємо масу знову на вогонь, додаємо 200 г (за бажанням можна більше) цукру, неповну чайну ложку солі, спеції за бажанням (часник, перець, мускатний горіх, кінза, хмелі-сунелі, імбир, мʼята) і проварюємо на середньому вогні ще 10 хвилин. Додаємо 40 мл яблучного оцту і знову доводимо соус до кипіння. Розливаємо в стерилізовані банки, закриваємо кришками і даємо охолонути.

Соус з порічок до м’яса з часником

Інгредієнти:

  • порічки 3 кг
  • цукор 500 г
  • часник 3 головки
  • сіль 3 ст. л
  • карі 4 ст. л
  • чорний мелений перець 1 ч.л
  • червоний мелений перець 1 ч.л
  • крохмаль 3 ст. л

На 3 літрові банки перебитої блендером і перетертої на сито червоної смородини додаємо 3 головки перетертого часнику, 0,5 кг цукру, 3 ст.л солі, 4 ст.л карі, 1 ч.л чорного меленого перцю, 1 ч.л червоного меленого перцю. Все доводимо до кипіння і варимо 30 хв. Потім повільно вводимо розведені у воді 3 ст. л крохмалю, варимо ще 10 хв. Отриману масу розливаємо в стерильні баночки і закриваємо кришками.

"Виходить рівно 5 півлітрових банок", - обіцяють автори сторінки "Бабусін сад" у Facebook.

Цікаві новини для вас:

  1. Ліниві вареники, які чудово тримають форму: вдалий рецепт корисного сніданку.
  2. Замість оладок: рецепт хрустких вафель з кабачків, які можна приготувати на сніданок.
  3. Готуємо часникові стрілки у сметанному соусі: простий рецепт.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні