Лайм

Для смачної осені: добірка найкращих рецептів гарбузової каші

Поекспериментуйте на кухні

Гарбузова каша – знайома з дитинства страва, і це навіть не просто їжа, а щось особливе, домашнє, казкове. Чи не кожна українська родина має свій особливий рецепт гарбузової каші, який передається з давніх-давен. До гарбуза додають пшоно, рис, кукурудзяну крупу, домашні локшини, кисломолочний сир або ж в’ялені та сушені фрукти.

theLime зібрав добірку найкращих рецептів гарбузових каш. Приготуйте кожну, щоб знайти свою, найсмачнішу.

Читайте також: Плачинда - простий закритий пиріг з начинкою: як приготувати його з гарбузом.

Кожної осені гарбуз входить до раціону українців, з нього готують пироги, супи, запікають у духовці. Але найголовніша страва з гарбуза, звісно ж, гарбузова каша, а рецептів її приготування безліч.

Гарбузова каша з рисом на молоці

Інгредієнти:

  • гарбуз — 800 г,
  • вода — 150 мл,
  • молоко — 350 мл,
  • рис — 100 г,
  • вершкове масло — 80 г,
  • цукор — 80 г,
  • сіль — за смаком.

Приготування:

Гарбуз очищуємо від шкірки та насіння, нарізаємо кубиками.

Засипаємо нарізаний гарбуз до каструлі, заливаємо водою і ставимо на середній вогонь.

Варимо 10 хвилин, після цього вливаємо до гарбуза молоко і доводимо до кипіння.

Додаємо сіль і цукор.

Засипаємо промитий рис до каструлі з гарбузом. Не перемішуємо.

Накриваємо кашу кришкою і варимо 30 хвилин на мінімальному вогні до готовності рису.

Додаємо в кашу вершкове масло і злегка товчемо.

Якщо каша вийшла занадто густою, можна розбавити її молоком.

Читайте також: Найулюбленіший рецепт цвітної капусти: як приготувати її в ніжному клярі.

Гарбузова каша з пшоном без цукру

Інгредієнти:

  • гарбуз — 500 г,
  • молоко — пів склянки,
  • пшоно — 3 ст. л.,
  • за бажанням можна додати: мед, горіхи, насіння соняшника.

Молоко доводимо до кипіння і як тільки воно закипить, додаємо невеликі шматочки гарбуза та варимо 10-15 хвилин.

Коли гарбуз легко розминається виделкою, вимикаємо вогонь.

Промиваємо кілька разів у холодній воді пшоно, заливаємо окропом, залишаємо в ньому на кілька хвилин, знову промиваємо.

Відварений гарбуз збиваємо блендером.

Всипаємо промите пшоно, перемішуємо і варимо на маленькому вогні 35 хвилин.

Читайте також: Хачапурі за 15 хвилин - швидкий рецепт від Ектора Хіменеса-Браво.

Гарбузова каша в мультиварці

Інгредієнти:

  • гарбуз — 300 г,
  • круглий рис — одна мірна склянка,
  • молоко — 2 мірні склянки,
  • цукор — 3 ст. л.,
  • вода — одна мірна склянка,
  • вершкове масло — 30 г,
  • сіль — за смаком.

Як приготувати гарбузову кашу в мультиварці

Очищений гарбуз натерти на тертці, викласти його в чашу мультиварки, додати шматочок вершкового масла і склянку холодної води.

Увімкнути режим "Випічка" на 20 хвилин, після чого подрібнити готовий гарбуз у пюре.

Ретельно промитий рис, сіль і цукор додати до гарбуза.

Влити молоко й ретельно перемішати. Включити режим "Молочна каша" або "Тушкування", готувати протягом години.

В готову гарбузову кашу додати решту масла.

Читайте також: Шарлотка з білого хліба для суперлінивих - так просто ще не було.

Гарбузова каша в духовці

Інгредієнти:

  • очищений гарбуз — 500 г,
  • молоко — 2 л,
  • рис — 100 г,
  • цукор — 100 г,
  • вершкове масло — 80 г,
  • яйце — 1 шт.,
  • ванілін — 1 ч. л.,
  • родзинки, кориця — за смаком,
  • сіль — за смаком.

Як приготувати гарбузову кашу в духовці

Почищений гарбуз натираємо на великій терці, викладаємо до каструлі і засипаємо до нього промитий рис. Заливаємо молоком і відварюємо на маленькому вогні майже до готовності рису.

Родзинки ошпарюємо окропом і додаємо в кашу разом із цукром, ваніліном, корицею, яйцем, маслом і сіллю.

Все добре перемішуємо та викладаємо до форми для запікання.

Ставимо форму до розігрітої до 180-200 градусів духовки і випікаємо до готовності приблизно 30 хвилин.

Цікаві новини для вас:

  1. Що спекти замість шарлотки: рецепт смачного пирога з перетертими яблуками та кремом.
  2. 20 хвилин – і аромат Італії на вашій кухні: як приготувати смачну фокаччу на сковороді.
  3. Проста та швидка випічка до чаю: як приготувати морквяний пиріг із доступних інгредієнтів.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні