Гарбузова каша – знайома з дитинства страва, і це навіть не просто їжа, а щось особливе, домашнє, казкове. Чи не кожна українська родина має свій особливий рецепт гарбузової каші, який передається з давніх-давен. До гарбуза додають пшоно, рис, кукурудзяну крупу, домашні локшини, кисломолочний сир або ж в’ялені та сушені фрукти.
theLime зібрав добірку найкращих рецептів гарбузових каш. Приготуйте кожну, щоб знайти свою, найсмачнішу.
Читайте також: Плачинда - простий закритий пиріг з начинкою: як приготувати його з гарбузом.
Кожної осені гарбуз входить до раціону українців, з нього готують пироги, супи, запікають у духовці. Але найголовніша страва з гарбуза, звісно ж, гарбузова каша, а рецептів її приготування безліч.
Гарбузова каша з рисом на молоці
Інгредієнти:
- гарбуз — 800 г,
- вода — 150 мл,
- молоко — 350 мл,
- рис — 100 г,
- вершкове масло — 80 г,
- цукор — 80 г,
- сіль — за смаком.
Приготування:
Гарбуз очищуємо від шкірки та насіння, нарізаємо кубиками.
Засипаємо нарізаний гарбуз до каструлі, заливаємо водою і ставимо на середній вогонь.
Варимо 10 хвилин, після цього вливаємо до гарбуза молоко і доводимо до кипіння.
Додаємо сіль і цукор.
Засипаємо промитий рис до каструлі з гарбузом. Не перемішуємо.
Накриваємо кашу кришкою і варимо 30 хвилин на мінімальному вогні до готовності рису.
Додаємо в кашу вершкове масло і злегка товчемо.
Якщо каша вийшла занадто густою, можна розбавити її молоком.
Читайте також: Найулюбленіший рецепт цвітної капусти: як приготувати її в ніжному клярі.
Гарбузова каша з пшоном без цукру
Інгредієнти:
- гарбуз — 500 г,
- молоко — пів склянки,
- пшоно — 3 ст. л.,
- за бажанням можна додати: мед, горіхи, насіння соняшника.
Молоко доводимо до кипіння і як тільки воно закипить, додаємо невеликі шматочки гарбуза та варимо 10-15 хвилин.
Коли гарбуз легко розминається виделкою, вимикаємо вогонь.
Промиваємо кілька разів у холодній воді пшоно, заливаємо окропом, залишаємо в ньому на кілька хвилин, знову промиваємо.
Відварений гарбуз збиваємо блендером.
Всипаємо промите пшоно, перемішуємо і варимо на маленькому вогні 35 хвилин.
Читайте також: Хачапурі за 15 хвилин - швидкий рецепт від Ектора Хіменеса-Браво.
Гарбузова каша в мультиварці
Інгредієнти:
- гарбуз — 300 г,
- круглий рис — одна мірна склянка,
- молоко — 2 мірні склянки,
- цукор — 3 ст. л.,
- вода — одна мірна склянка,
- вершкове масло — 30 г,
- сіль — за смаком.
Як приготувати гарбузову кашу в мультиварці
Очищений гарбуз натерти на тертці, викласти його в чашу мультиварки, додати шматочок вершкового масла і склянку холодної води.
Увімкнути режим "Випічка" на 20 хвилин, після чого подрібнити готовий гарбуз у пюре.
Ретельно промитий рис, сіль і цукор додати до гарбуза.
Влити молоко й ретельно перемішати. Включити режим "Молочна каша" або "Тушкування", готувати протягом години.
В готову гарбузову кашу додати решту масла.
Читайте також: Шарлотка з білого хліба для суперлінивих - так просто ще не було.
Гарбузова каша в духовці
Інгредієнти:
- очищений гарбуз — 500 г,
- молоко — 2 л,
- рис — 100 г,
- цукор — 100 г,
- вершкове масло — 80 г,
- яйце — 1 шт.,
- ванілін — 1 ч. л.,
- родзинки, кориця — за смаком,
- сіль — за смаком.
Як приготувати гарбузову кашу в духовці
Почищений гарбуз натираємо на великій терці, викладаємо до каструлі і засипаємо до нього промитий рис. Заливаємо молоком і відварюємо на маленькому вогні майже до готовності рису.
Родзинки ошпарюємо окропом і додаємо в кашу разом із цукром, ваніліном, корицею, яйцем, маслом і сіллю.
Все добре перемішуємо та викладаємо до форми для запікання.
Ставимо форму до розігрітої до 180-200 градусів духовки і випікаємо до готовності приблизно 30 хвилин.
- Раніше ми розповіли, як приготувати киш – популярний французький пиріг із куркою, грибами та сиром.
- Читайте також на theLime, як приготувати простий пиріг з яблуками.
Цікаві новини для вас: