Гарбузове лате - один із найпопулярніших напоїв багатьох кафе в осінній сезон. Однак у його приготуванні немає нічого складного і цей смачний осінній напій можна приготувати вдома.
Про те, як відтворити смак легендарного напою мережі кав'ярень Starbucks, розповів український шеф-кухар Євген Клопотенко.
Читайте також: Для смачної осені: добірка найкращих рецептів гарбузової каші.
Основою напою є гарбузовий сироп, який можна придбати у спеціалізованих кавових магазинах. Клопотенко радить приготувати каву на основі гарбузового пюре або ж зробити вдома власний гарбузовий сироп.
"Крутий плюс нашого рецепта, що потрібно лише раз запаритися і приготувати гарбузовий сироп, а потім додавайте його в каву цілий тиждень. Як не крути, ідеальний напій, щоб зігріватися цієї осені", - розповів Клопотенко.
Як готувати гарбузове лате
Рецепт складається з 2 частин: спершу готується простий гарбузовий сироп, а потім вже лате на його основі.
Гарбузовий сироп зручно зробити заздалегідь.
- Інгредієнти:
- 150 г (6 ст.л.) цукру
- 150 мл води
- 1 ч.л. кориці
- 3 шт. спецій гвоздики
- ¼ ч. л. меленого імбиру
- ½ ч. л. меленого мускатного горіха
- 150 г запеченого гарбуза (200 г сирого)
Гарбуз миємо, перерізаємо навпіл, вичищаємо з насіння та ріжемо на менші частини. Викладаємо порізаний гарбуз шкіркою до низу у глибоку форму для запікання і наливаємо в неї трішки води, щоб під час запікання гарбуз не пригорів.
Читайте також: Запечений гарбуз з мʼясом та овочами - справжня феєрія осінніх смаків.
Запікаємо гарбуз 30-40 хвилин при температурі 200 градусів до моменту, поки ніж не буде легко проходити в м'якоть гарбуза.
Охолоджений гарбуз відділяємо від шкірки та подрібнюємо блендером на однорідну масу (можна потовкти як картоплю на пюре або ж перетерти через дрібне сито).
В каструлю вливаємо воду, додаємо прянощі на ваш смак і цукор та ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і додаємо гарбузове пюре. Варимо сироп приблизно 20 хвилин на повільному вогні, помішуючи. Після приготування проціджуємо через дрібне сито і переливаємо сироп у скляну ємність. Зберігати сироп слід в холодильнику до 7-10 днів.
Читайте також: Плачинда - простий закритий пиріг з начинкою: як приготувати його з гарбузом.
Як приготувати гарбузове лате
Інгредієнти
- 250 мл цільного молока
- 30 мл еспресо
- 2 ст. л. домашнього гарбузового сиропу
- збиті вершки (за бажанням)
Готуємо гарбузове лате
Заваріть еспресо, нагрійте і спініть 250 мл молока.
У чашку налийте 2 ст. л. гарбузового сиропу, зверху додайте 30 мл гарячого еспресо, перемішайте.
Наповніть чашку підігрітим спіненим молоком на ¾. За бажанням зверху додайте збиті вершки та посипте лате спеціями.
- Раніше ми розповіли, як приготувати киш – популярний французький пиріг із куркою, грибами та сиром.
- Читайте також на theLime, як приготувати простий пиріг з яблуками.