Лайм

Сушений, заморожений і консервований: як зберігати часник, щоб завжди був свіжий

Це значно спростить процес приготування їжі!

Спагетті, соус песто, ароматна картопля... Ми насолоджуємося цими простими і смачними стравами, де у багатьох рецептах є часник. Та при цьому часто виникає питання, де і як зберігати часник вдома, щоб він не втрачав свої якості і смак.

Експерти видання Sante+ розповіли, як правильно зберігати часник в домашніх умовах.

Читайте також: Як зберегти хліб свіжим надовго: корисні лайфхаки.

Скільки зберігається часник?

Неочищений часник можна зберігати від 3 до 9 місяців за умови оптимального зберігання. Але після того, як його очистили, зубці рекомендується споживати протягом тижня, щоб зберегти їх свіжість. Тому краще уникати подрібнення або нарізання часнику заздалегідь, якщо ви не плануєте використовувати їх відразу.

Найкраще зберігати часник на свіжому повітрі, не складаючи головки одна на одну. Таким чином він зберігає свій аромат і смак.

Де краще зберігати часник вдома

На кухні

Якщо ви вирішите зберігати часник на кухні, важливим буде місце його розташування: тримайте головки подалі від вікон і прямих сонячних променів, бо це прискорить процес проростання. Ідеальна температура - від 18 до 20°C.

У коморі

Комора може бути ідеальним місцем для зберігання часнику, якщо ви тримаєте його подалі від картоплі. Як і цибуля, він виділяє гази, що прискорюють проростання бульб.

У сітці або металевому кошику

Виберіть сітчастий мішок або металевий кошик. Ці контейнери забезпечують оптимальну циркуляцію повітря, необхідну для збереження головок часнику в ідеальному стані.

«Уникайте пластикових пакетів, оскільки вони можуть задушити часник і сприяють розвитку цвілі», — попереджає Вінсент Арно, шеф-кухар.

Читайте також: Як заморожувати яблука на зиму - три перевірені способи.

Консервування часнику в оцті

Щоб продовжити термін споживання часнику, зберігати його в білому оцті. Очищені зубчики помістіть у скляну банку з щільною кришкою і залийте їх білим оцтом, щоб вони добре покрилися.

Переконайтеся, що зубчики повністю занурені у рідину, без контакту з повітрям, щоб уникнути окислення.

Банку простерилізуйте і поставте в холодильник. Ніколи не залишайте часник при кімнатній температурі навіть на кілька годин.

Сушений часник

Для тих, хто живе в регіонах з м'яким кліматом, з сухою і сонячною погодою, немає нічого більш природного, ніж сушка часнику на відкритому повітрі.

Повісьте головки часнику пучками подалі від прямого світла в провітрюваному кутку. Дайте їм так повисіти кілька тижнів, поки зелені стебла не стануть темно-коричневими.

Експрес-сушка в духовці

Якщо ви поспішаєте, зупиніть свій вибір на духовці. Почніть із попереднього нагрівання до 80°C або нижчої температури.

Відокремте головки, потім акуратно очистіть зубчики від шкірки. Наріжте кожен зубчик тонкими смужками і викладіть їх в один шар на деко, застелене папером для випікання на великій відстані один від одного.

Залиште сушитися приблизно на 30 хвилин, поки часник не стане розсипчастим і легко розламається між пальцями. Ось і все, менш ніж за годину у вас є ідеально висушений часник, готовий до зберігання!

Згідно з дослідженням, висушування скибочок часнику при температурі від 50°C до 80°C дозволяє значно збільшити загальний вміст фенольних сполук. Саме при цих конкретних температурах часник найкраще розвиває свої антиоксидантні властивості, таким чином оптимізуючи свої поживні властивості.

Дегідратація

Дегідратор дозволяє сушити часник при помірній температурі ( зазвичай близько 50°C ). Ось як це зробити:

Розкладіть очищені зубчики рівним шаром на лотках дегідратора.

Даємо сохнути від восьми до десяти годин. Не забувайте читати інструкцією до приладу, щоб за потреби відрегулювати час сушіння.

Читайте також: Чи можна заморожувати хліб і як це зробити: покрокова інструкція.

Заморожування подрібненого часнику

Подрібнення або нарізання часнику перед заморожуванням є практичним методом - так часник завжди буде готовий до використання.

Дрібно наріжте або пропустіть часник через часникодавку. Складіть отриману масу у форми і помістіть у морозильну камеру.

Заморожування головок часнику

Не потрібно ускладнювати собі життя, заморожуйте цілі головки часнику. Помістіть їх у герметичний пакет для морозилки, і все! Просто пам’ятайте, що вибирайте дуже тверді головки, щоб не знайти пошкоджені зубчики часнику через кілька тижнів.

Заморожування очищеного часнику

Не любите щодня чистити часник? Вихід є: зробіть це заздалегідь! Очистіть зубчики від шкірки, щільно загорніть їх у харчову плівку або алюмінієву фольгу. Зберігайте все в пакеті для заморозки. Окрім збереження свіжості, ця техніка дозволяє використовувати часник у невеликих кількостях.

Заморожування печеного часнику

Запікайте часник в духовці, поки він не стане м’яким і ароматним. Вичавіть м'якоть, що стане схожа на крем. Викладіть це пюре на деко, застелене папером для випічки, і заморожуйте невеликими порціями.

Потім перекладіть шматочки часнику в пакет для заморожування. Ось і все, у нас під рукою є смачний часник, готовий до вживання!

  • Раніше ми розповідали, як заморозити моркву на зиму.
  • Читайте також на theLime, як швидко висушити випрану білизну, якщо на вулиці дощ, а батареї не гріють.
  • Цікаві новини для вас:

    1. Як правильно заморожувати перець на зиму - перевірені способи.
    2. Як розморозити м'ясо з 5 хвилин: хитрий лайфхак.
    3. Як зробити засіб для очищення духовки своїми руками.

    Новини партнерів

    Читайте також

    Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

    Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

    На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

    Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

    Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

    Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні