Груші настільки чудово поєднуються з насиченим смаком карамелі та ванілі, що традиційні для французького перевернутого пирога під назвою тарт татен яблука відходять на другий план.
Авторка food-блогу PicanteCooking Вікторія Попін поділилася власною інтерпретацією перевернутого пирога з грушами.
Читайте також: Хіт соцмереж: рецепт пирога з грушами з тіста філо.
Тісто для пирога краще брати несолодке, так воно буде краще поєднуватися з дуже солодкою карамеллю і створить чудовий баланс смаку. А до карамелі, щоб відтінити її смак та збагатити аромат груш, треба додати ваніль (замість справжньої ванілі можна використовувати ванільний цукор).
"А якщо хочеться чогось більш особливого, додайте замість ванілі зернята кардамону. Буде теж дуже цікаво!", - розповіла авторка.
Також вона попередила про особливості роботи з карамеллю.
"Будьте обережними в роботі з карамеллю, робіть все помірковано та аккуратно, груші обережно викладайте, а не кидайте. Опіки карамеллю дуже болючі!", - зауважила Вікторія.
Інгредієнти для тіста
- 160 г пшеничного борошна
- 0,5 ст. л. цукру
- 0,5 ч. л. солі
- 110 г вершкового масла, порізати кубиками
- 65 мл дуже холодної води
Читайте також: Шарлотка з білого хліба для суперлінивих - так просто ще не було.
Готуємо тісто
1. Усі інгредієнти повинні бути холодними. За годину до приготування можете поставити в холодильник навіть миску і інші прилади з якими будете працювати.
2. Спочатку змішайте всі сухі інгредієнти, а потім додавайте кубики вершкового масла.
3. Замішайте легке тісто, Додайте частинами воду щоб «зв'язати» тісто. Спочатку одну половину, перемішати і влити другу половину води. Зімніть руками тісто в один шар.
4. Готове тісто, перед розкачуванням, охолоджуйте 1-2 години в холодильнику. А ще краще залиште його там на ніч.
5. Розкачайте тісто і обережно викладіть його на форму для випікання. Проткніть тісто виделкою в декількох місцях.
6. Потім поставте форму з тістом в холодильник ще на годину, але це не обов'язково. Цей крок трішки стримує скорочення тіста під час випікання.
Інгредієнти для начинки
- 5 солодких груш
- сік одного лимона
- 200 г цукру
- 100 г вершкового масла
- 1 стручок ванілі (або 2 пакетики ванільного цукру)
Читайте також: Пиріг з лаваша з м'ясом та сиром – простий спосіб приготувати вечерю за 15 хвилин.
Готуємо начинку
1. Духовку розігріваємо до 200°С.
2. Груші очистіть, розріжте кожну грушу навпіл та виріжте серцевину. Помістіть в миску та рівномірно полийте лимонним соком.
3.У сковорідку з товстим дном, яку можна поставити в духовку, або просто в жаротривку форму всипте цукор та поставити на середній вогонь. Прогрівайте, помішуючи час від часу, поки не утвориться карамель. Цукор повинен повністю розтопитись та змінити забарвлення на золотисте.
4. Стручок ванілі розріжте навпіл та видаліть зернята, або ж можна взяти два пакети ванільного цукру. Разом з вершковим маслом додайте до карамелі та добре перемішати.
5. Викладіть груші зрізом вниз, поливаючи соком, що залишився в мисці. (Карамель одразу загусне від того, що після додавання груш температура впала, але під час прогрівання вона знову розм'якне.)
6. Томити груші в карамелі треба майже до м'якості (приблизно хвилин 10-12), перевертаючи їх що 2 хвилини.
Коли груші будуть майже м'які, переверніть їх зрізом вверх, викладіть гарно, оскільки вони мають лежати на пирозі, в серцевини налийте трохи карамелі та зніміть з вогню.
7. Тісто для пирога не надто тонко розкачайте за формою сковорідки. Обережно накрийте тістом фрукти, так щоб вони повністю були покриті тістом і щоб не залишалось щілин.
8. Поставте пиріг до розігрітої духовки та випікайте 35-40 хвилин. Поверхня пирога повинна добре підрум'янитись.
9. Дістаньте пиріг з духовки, залиште на 8-10 хвилин "відпочити" та обережно переверніть на тарілку.
Смачного Вам!
- Раніше ми розповіли, як приготувати швидкий цибулевий пиріг, якому в Швейцарії присвятили ярмарок.
- Читайте також на theLime, як приготувати простий пиріг з яблуками.