Лайм

В Швейцарії йому присвятили ярмарок: як приготувати швидкий цибулевий пиріг

Він не залишить байдужими навіть тих, хто не дуже любить цибулю

Коли хтось вперше куштує цю випічку, то довго вгадує, що ж у нього в начинці - сир, риба, яйця? І немає меж здивування, коли дізнаються, що начинка складається зі звичайної... цибулі. Цей простий цибулевий пиріг став знаменитим на весь світ, а в Швейцарії навіть проводять ярмарок його імені - Zibelemärit.

Про те, як приготувати цибулевий пиріг, розповів український кухар Євген Клопотенко.

Читайте також: Шарлотка з білого хліба для суперлінивих - так просто ще не було.

Дивно, але в готовому продукті зовсім не відчується цибуля, а до його складу входять такі прості й повсякденні інгредієнти - тісто, цибуля, сир та яйця. Однак цибулевий пиріг здатен подарувати настільки широкий спектр гастрономічних емоцій, що з ним можуть позмагатися найвідоміші делікатеси світу.

Трохи історії

В Європі цибулевий пиріг готують в більшості країн, при цьому в кожному регіоні свій рецепт. Існує безліч варіантів - з дріжджового та пісочного тіста, із закритою чи відкритою начинкою, з ріпчастою цибулею чи цибулею-порей.

Щоосені в швейцарському Берні навіть проводять ярмарок Zibelemärit, де цибулевий пиріг є знаковою стравою.

А з настанням осінніх холодів по всій Німеччині жінки обов’язково готують пиріг з цибулі Цвібелькухен. Німецький цибулевий пиріг вдало поєднує солодку карамелізовану цибулю, розсипчасту основу і сирну скоринку. Рецептур приготування Цвібелькухен дуже багато: цибулевий з шинкою, сирно-цибулевий, цибулевий з грибами.

Радимо приготувати пиріг з цибулею та яйцем, який напрочуд швидкий і простий для випічки.

Читайте також: Сливовий пиріг із газети "Нью-Йорк Таймс" - рецепт, який став легендою.

Інгредієнти

Для тіста:

  • 200 г вершкового масла кімнатної температури
  • 6 ст. л. сметани
  • 1/2 ч. л. розпушувача
  • 1 яйце
  • 350 г борошна (2 склянки)
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 яєчний жовток для змащування тіста
  • 1 ст. л. молока для змащування тіста
  • сіль до смаку

Для начинки:

  • 4 ріпчастої цибулини середнього розміру
  • 4 яйця
  • 300 г сиру (твердий, типу Гауда)
  • 1 ст. л. борошна
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • сіль та перець до смаку

Читайте також: Вишневий пиріг з пісочного тіста – класичний рецепт американських господинь: як його приготувати.

Покроковий рецепт приготування цибулевого пирога

200 г розм'якшеного вершкового масла розітріть з 350 г борошна, додайте 6 ст. л. сметани, 1/2 ч. л. розпушувача, яйце, сіль і цукор. Замісить м'яке тісто. За необхідності додайте трохи борошна під час вимішування тіста. Розділіть тісто на дві частини. Одну зробіть трохи більшою від іншої й покладіть тісто відпочити в холодильник на 30 хвилин.

Для начинки візьміть 4 середнього розміру цибулини, почистьте, наріжте півкільцями та припустіть на пательні з невеликою кількістю рослинної олії. Стежте, щоб цибуля не пригоріла, а стала напівпрозорою.

Твердий сир натріть на крупній тертці, додайте 1 ст. л. борошна і перемішайте. Злегка остиглу цибулю додайте до сиру разом з чотирма яйцями і перемішайте. Можна додати сіль і перець до свого смаку.

Більшу його частину тіста розкачайте за розміром форми, щоб краї тіста звисали з бортів. Викладіть до форми готову начинку. Розкачайте меншу частину тіста і накрийте нею начинку. Защипніть краї, що звисають, і надайте форми закритого пирога.

Зверху пиріг треба змастити сумішшю яєчного жовтка з 1 ст. л. молока. Верхівку пирога наколюємо виделкою і ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Випікати цибулевий пиріг слід 45 хвилин або до рум'яної скоринки.

Цікаві новини для вас:

  1. Як приготувати італійську чіабату на воді: простий рецепт.
  2. Болгарський пиріг із яблуками називають "сухим" - його готують без замішування тіста.
  3. Як приготувати знамениті булочки "Сінабон" - простий рецепт від Євгена Клопотенка.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні