Яйця - один з основних харчових продуктів, що незамінний на кожній кухні. Вони багаті на білки та вітаміни, однак вимагають правильного зберігання, щоб залишатися свіжими.
Експерти порталу Sante+ дали кілька порад, як правильно зберігати яйця, щоб безпечно продовжити їхню свіжість.
Читайте також: Як зберігати горіхи, щоб вони довше були свіжими: важливі правила.
Як правильно вибрати яйця для зберігання
Завжди вибирайте "екстра свіжі" яйця (9 днів після знесення): так ви зможете отримати користь від усіх їхніх якостей.
Огляньте шкаралупу: виберіть однорідну шкаралупу без тріщин і плям. Недосконалості можуть свідчити про ризик зараження.
Виконайте тест з водою: помістіть яйце в склянку з водою. Якщо воно залишиться на дні, це яйце свіже. Якщо ж воно починає злегка підійматися, це все ще добре, але його слід швидко спожити.
Слідкуйте за термінами споживання: рекомендована дата використання (вказана на яйцях) гарантує оптимальну свіжість до 28 днів після знесення.
Чому важливо правильно зберігати яйця
Експерти радять зберігати яйця в холодильнику і це не лише питання свіжості, це, перш за все, питання безпечності харчових продуктів!. Сальмонела - небезпечна бактерія, яка може бути в яйцях, може знаходитися не тільки на шкаралупі яєць, але і на картонній упаковці. "Ніякої недбалості - тільки ретельне зберігання та кілька добре продуманих дій є важливими для запобігання будь-якому ризику для здоров’я", — наголошує Вінсент Арно, шеф-кухар.
Як правильно зберігати яйця
Однозначної відповіді на питання, чи можна зберігати яйця поза холодильником, немає. Так, це можливо, але чи розумно? При кімнатній температурі пориста яєчна шкаралупа пропускає бактерії та запахи, і вміст яйця поступово висихає. Яйця можуть зберігатися поза холодильником до 21 дня після знесення. "Після цього періоду краще приготувати їх швидко, щоб уникнути будь-якого ризику, навіть якщо вони все ще придатні для споживання (28 днів)", — радить Вінсент Арну.
Читайте також: Сушений, заморожений і консервований: як зберігати часник, щоб завжди був свіжий.
Як зберігати яйця в холодильнику
Краще не зберігати яйця в дверцятах холодильника. Правильне розташування для яєць в холодильнику - центр, де вони залишатимуться прохолодними.
Ніколи не залишайте розколоту яєчну шкаралупу в картонній упаковці. Пошкоджені яйця можуть швидко стати справжнім розсадником бактерій, ризикуючи заразити все інше. Викидайте без вагань!
Зберігайте оригінальну коробку: вона ідеально підходить для захисту яєць. "Це захищає їх від ударів і невеликих інцидентів", — підтверджує Вінсент Арну.
Чи можна заморожувати яйця
Так, яйця добре замерзають! Щоб зберегти свіжість, спочатку вийміть з них шкаралупу, а потім заморозьте білки та жовтки окремо або разом. Спожити їх бажано протягом чотирьох місяців після заморожування.
Заморожування цілих яєць
Збити цілі яйця, перелити в герметичний контейнер, написати дату на етикетці, потім заморозити.
Заморожування яєчних білків
Перелийте яєчні білки в ємність, злегка перемішайте, не збиваючи їх, потім добре закрийте перед заморожуванням. Для практичного використання розділіть їх на невеликі порції, що ідеально підходить для імпровізованих рецептів.
Заморожування яєчних жовтків
Жовтки складніше заморожувати: на 100 мл жовтків додайте щіпку солі (для солоних) або чайну ложку цукру (для солодких) і добре перемішайте. Потім щільно закрийте і поставте в морозилку.
Скільки зберігаються яйця
Свіжі яйця зберігаються до 28 днів після дати знесення. Ця рекомендована дата використання завжди зазначається на коробках і стосується лише яєць. Але будьте впевнені: навіть після того, як ця дата мине, їх можна споживати, якщо вони пройдуть перевірку у склянці води.
Поради щодо правильного зберігання яєць
Дотримуйтеся терміну придатності: перед використанням перевірте дату, щоб переконатися в свіжості.
Зберігайте яйця на внутрішній полиці, а не в дверцятах: там температура більш стабільна, що подовжує термін їх зберігання.
Не мийте яйця: інакше ви ризикуєте послабити шкаралупу та дозволити мікробам проникнути.
Не забудьте добре вимити руки та очистити поверхні та посуд, які контактують з яйцями, щоб уникнути ризику перехресного зараження.
Поширені запитання
Чи потрібно мити яйця перед зберіганням?
Зовсім ні! Тонка плівка, яка покриває їх оболонку, діє як природний бар’єр проти мікробів. Видаляючи його, ми збільшуємо ризик зараження.
Як дізнатися, чи яйце ще свіже?
Використовуйте трюк зі склянкою води: дуже свіже яйце опуститься на дно, а трохи старше яйце залишиться прямим, трохи нахиленим. Але будьте обережні: якщо яйце плаває, воно прострочене... викиньте його!