Тісто філо — це розкачане до напівпрозорості прісне витяжне тісто, з якого виготовляють ніжну, крихку, шарувату випічку. Воно є одним з найпопулярніших у Греції, балканських і близькосхідних країнах через приємну текстуру, що пришвидшує приготування багатьох страв. З тіста філо виготовляється безліч найрізноманітнішої листкової солодкої та солоної випічки, найвідоміші приклади — пахлава, струдель, спанакопіта, роліні.
Фудблогерка Наталія Жук пропонує приготувати з тіста філо неймовірно смачний пиріг з сиром. Його "родзинка" - в особливому нарізанні тіста і смачній начинці.
Читайте також: Чебуреки на мінералці з сиром — суперпростий рецепт від Ектора.
Інгредієнти:
- 200 мл газованої води
- 100 мл соняшникової олії
- 1/2 ч. л сіль
- 400 г тісто філо
- 400 г сиру фета
- 2 яйця
- 150 г йогурту
- 5 г розпушувача
- 1/2 ч. л солі
- 200 мл молока
- кунжут
Читайте також: Хачапурі на кефірі — суперлегкий рецепт, який завжди вдається.
Як приготувати оригінальний пиріг з тіста філо з сиром
Вам знадобиться деко розміром 24 см х 30 см.
1. Спочатку змішаємо мінеральну газовану воду, олію та сіль.
2. Листок тіста філо змащуємо сумішшю води з олією і складаємо вдвоє. Викладаємо у форму, накривши один з чотирьох бортиків. Так робимо ще з трьома листами, які також зверху змащуємо водою з олією.
3. Два листи тіста філо скручуємо у трубочку і нарізаємо на смужки, які рівномірно розподіляємо у деку. Робимо те саме ще 4-6 листами. Розправляємо "стружку" з тіста філо і поливаємо все водою з олією.
4. Для начинки 400 г сиру фета розминаємо виделкою, додаємо 2 яйця, 150 г йогурту або сметани, пів чайної ложки розпушувача, пів чайної ложки солі та 200 мл молока. Усе ретельно перемішуємо і виливаємо у форму.
5. Рівномірно розподіляємо, щоб начинка заповнила всі щілинки.
6. Накриваємо начинку тістом та зверху ще раз поливаємо водою з олією.
7. Наверх кладемо останній листок тіста філо, який також змащуємо олією з водою. Верх пирога проколюємо дерев’яною шпажкою та посипаємо кунжутом.
8. Випікаємо у розігрітій до 180° духовці приблизно на 35-40 хвилин.
- Раніше ми розповідали, як приготувати "дуже ліниві" пельмені - так просто ви ще не готували.
- Читайте також на theLime рецепт смачних картопляних книдлів з м'ясом.