Книдлі (або кнедлі) – варені пиріжки з картопляного тіста з начинкою або без неї. В Україні ця страва, як й ситний бограч, дуже поширена на Закарпатті. Розповідаємо, як приготувати книдліки з м'ясом, які найкраще смакують зі смаженою цибулею, шкварками, сметаною або грибною підливою.
Інгредієнти для картопляного тіста: картопля (1 кг), яйця (2 шт.), картопляний крохмаль (1/4 частина), сіль (щіпка).
Інгредієнти для начинки: куряче стегно (4-5 шт.), велика цибулина (1 шт.), олія для смаження, сіль, перець (за смаком).
Читайте також: Лиганці – це карпатські вареники без борошна: як приготувати смачну українську страву.
Приготування:
Для тіста картоплю ретельно промийте та відваріть "у мундирі". Остудіть і зніміть шкірку.
Курячі стегна або курячу грудинку відваріть до готовності у підсоленій воді з додаванням кількох горошинок чорного перцю. Остудіть у бульйоні. Відокремте куряче м'ясо від шкірки та кістки (якщо використовуєте стегна).
Цибулину дрібно наріжте і обсмажте на сковороді з олією. М'ясо курки та смажену цибулю пропустіть через м'ясорубку або подрібніть блендером. Посоліть і поперчіть за смаком. Перемішайте.
Відварену картоплю натріть на дрібній тертці. Примніть ложкою та розділіть на чотири частини. 1/4 частину картоплі відберіть ложкою, а на її місце насипте картопляний крохмаль. Розбийте яйця, додайте щіпку солі та перемішайте.
Читайте також: Шпундра – українська страва зі свинини у буряковому квасі: як її готувати.
Робочу поверхню присипте крохмалем і перекладіть масу. Замісіть картопляне тісто. Для зручності розділіть його на дві частини. Кожну частину розкотайте у ковбаску та наріжте на шматочки. Теж саме зробіть із другою частиною тіста.
Сформуйте книдлі. На кожен шматочок тіста викладіть начинку та защипніть краї. Форма може бути будь-яка: кругла або овальна, як показано на відео нижче.
Відваріть книдлі з м'ясом у підсоленій воді, поки вони не спливуть на поверхню. Готові картопляні пиріжки полийте розтопленим вершковим маслом. Подавайте зі сметаною, смаженою цибулею або будь-якою підливою.
Дізнайтеся також, що таке засипана капуста і як її приготувати: рецепт традиційної української страви.