Святвечір — це вечір перед Різдвом, коли всі українські родини за традицією збираються на спільну вечерю. Ця вечеря особлива, адже в цей день віряни дотримуються строгого посту, господині готують 12 страв з особливим значенням, а за стіл сідають, коли на небі зійде перша зірка.
theLime розповідає про 12 найпоширеніших традиційних страв до Святвечора.
Читайте також: Яким був український борщ 300 років тому: справжній автентичний рецепт.
Етнографи припускають, що традиція готувати 12 страв на Святвечір може бути пов'язана з 12 місяцями, а віряни трактують число 12 як згадку про учнів Ісуса Христа.
Традиційно страви мають бути пісними і їх має бути 12, але самі страви відрізняються у залежності від регіону України.
Кутя
Кутя - це головна страва на Святвечір, яка має глибокий символічний зміст - зерно пшениці є символом вічності.
Інгредієнти
- Пшениця - 1 ст.
- Сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи) - 150 г
- Родзинки - 100 г
- Мак - 100 г
- Горіхи волоські - 100 г
- Мед - 3 ст. л.
- Цукор - 2 ст. л.
Пшеницю переберіть, промийте і замочіть на кілька годин, якщо вона нешліфована. Відваріть пшеницю на повільному вогні до готовності (1,5-2 години). Шліфовану пшеницю треба варити 20-30 хвилин і вона не потребує замочування.
Сухофрукти промийте та викладіть у каструлю з 2 літрами води. Поставте на вогонь та варіть узвар 10-15 хвилин після закипання.
Мак промийте, залийте окропом і залиште на 30 хвилин під кришкою. З розпареного маку злийте воду і перетріть зерна у ступці. Родзинки залийте окропом на 15 хвилин, а горіхи подрібніть.
У велику миску викладіть варену пшеницю і заправте медом, родзинками, горіхами та сухофруктами із узвару. Залийте самим узваром та подавайте до столу.
Узвар
Узвар, або компот із сухофруктів, обов'язково має бути на українському різдвяному столі. Він символізує очищення тіла та душі.
Інгредієнти:
- Сушені яблука - 200 г
- Сушені груші - 100 г
- Чорнослив - 100 г
- Вода - 3 л
- Мед або цукор - 200 г
- Сушені ягоди шипшини або родзинки (по 100 г) - за бажанням
- Цедра або долька лимона чи апельсина
Усі інгредієнти для узвару помістіть у велику каструлю. Поставте на мінімальний вогонь. Доведіть до кипіння, варіть ще 10 хвилин після закипання. За бажанням перед подачею додайте цедру лимона чи апельсина.
Читайте також: Шпундра – українська страва зі свинини у буряковому квасі: як її готувати.
Вареники з капустою та вареники з картоплею
Вареники символізують ситість і достаток. Пісні вареники обов'язково мають бути на різдвяному столі. Їх змащують олією, смаженою цибулею або поливають грибною підливою.
Інгредієнти:
- Борошно - 0,5 кг
- Вода - 250 мл
- Олія - 2 ст л
- Картопля - 0,5 кг
- Невелика капустина
- Цибуля -2 шт
- Сіль, перець до смаку
З борошна, води, солі та олії замісіть тісто, гарно його вимішайте - воно має бути крутим. Накрийте тісто рушником і залиште приблизно на годину.
Картоплю для начинки відваріть картоплю, готове пюре посоліть та поперчіть до смаку. Зачекайте, поки вистигне.
Капусту дрібно наріжте та потушкуйте з сіллю та перцем на свій смак.
Виліпіть невеликі вареники з обома начинками. Варість вареники у киплячій воді 5 хвилин, помішуючи, поки вони не піднімуться на поверхню води.
Подавайте вареники, змастивши олією або підсмаженою цибулею.
Голубці
Сама назва цієї страви є символічною, адже голуб приносить мир та злагоду.
Інгредієнти:
- Капуста - 1 невеликий качан
- Рис - 150 г
- Морква - 1 шт
- Гриби шампіньйони - 10 шт
- Цибуля - 1 шт
- Томатна паста - 2 ст л
- Сіль та перець до смаку
З капусти зніміть верхній шар листя і акуратно виріжте качан. Покладіть качан капусти в окріп і поступово один за одним відділяйте листки. З охолоджених листків зріжте товсті прожилки і обробіть їх по формі майбутніх голубців.
Для начинки до відвареного рису додайте натерту моркву, а цибулю і гриби нашаткуйте якомога дрібніше. Овочі обсмажте в олії. Додайте до рису сіль, перець та томатну пасту. Протушкуйте все на невеликому вогні 7-10 хвилин. Готову начинку остудіть.
Загорніть у капустяні листки начинку рулетиком, формуючи голубці.
Складіть голубці в каструлю, залийте водою до половини і тушкуйте під кришкою 40 хвилин.
Тушкована капуста з грибами
Капуста на різдвяному столі символізує єднання навколо однієї основи. Тому страв з капусти так багато на столі у Святвечір.
Інгредієнти:
- Гриби свіжі - 400 г
- Капуста - 1 головка
- Цибуля - 1 шт
- Морква - 2-3 шт
- Часник - 2 зубчики
- Сіль, перець до смаку
- Олія
Нашаткуйте капусту, а гриби наріжте слайсами, моркву натріть на тертці, цибулю дрібно наріжте. Капусту викладіть у каструлю або глибоку сковороду, додайте 100 мл води та трохи олії. Поставте на повільний вогонь. Додайте до капусти гриби, моркву, цибулю, лавровий лист і залиште тушкуватися до готовності.
Грибна юшка з вушками
Гриби символізують продовження роду та плодовитість. Грибна юшка (або пісний борщ) і вушка - це дві страви, які гармонійно поєднуються одна з одною.
Інгредієнти:
- Сушені білі гриби - 300 г
- Морква - 1 шт
- Цибуля - 1 шт
- Вода - 2 л
- Борошно пшеничне - 1 скл
- Олія соняшникова - 2 ст л
- Перець чорний горошком, лавровий лист, сіль, перець - до смаку
Гриби замочіть на 30 хвилин в гарячій воді та добре промийте. Наріжте їх невеликими шматочками, покладіть у каструлю з водою та варіть на невеликому вогні 20 хвилин.
Почищену моркву натріть на терці, а цибулю дрібно наріжте. Смажте овочі 3-4 хвилини в невеликій кількості олії. Вийміть шумівкою гриби та викладіть до овочів. Смажте ще 2-3 хвилини, посоліть та поперчіть до смаку.
Половину овочевої маси викладіть у каструлю та залийте водою, доведіть до кипіння, додайте лавровий листок та перець горошком. Посоліть та поперчіть до смаку.
Іншу половину маси подрібніть в блендері до однорідності - вона буде начинкою до вушок.
Для вушок замісіть тісто як на вареники. Тісто розкачайте, наріжте його квадратами 4х4 сантиметри. На середину кожного квадрата викладіть чайну ложку начинки і зліпіть вушка - у вас вийде склеєний трикутник. А потім з'єднайте разом протилежні кінці трикутника.
Відваріть вушка у киплячій підсоленій воді закипання, а потім ще варіть 2-3 хвилини. Подавайте у глибокій тарілці з грибною юшкою.
Читайте також: Засновник гурту "Перкалаба" поділився оригінальним рецептом бограча.
Борщ або капусняк
На Святвечір готують такі перші пісні страви, як борщ, капусняк або суп. Смачний капусняк виходить, якщо до звареного з цибулі, моркви, селери, коріння петрушки бульону додати квашену капусту, картоплю і пшоно.
Пісний борщ краще смакуватиме, якщо до нього додати квасолю. Її можна відварити заздалегідь або використати банку консервованої.
Неперевершений пісний борщ вдається і з сушеними білими грибами. Їх необхідно замочити у воді, відварити та нарізати соломкою.
Квасоля
Страви з квасолі та гороху на Святвечір символізують весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.
Інгредієнти:
- Квасоля біла або червона - 2 скл
- Морква - 1 шт
- Цибуля - 1 шт
- Томатна паста - 2 ст л
- Сіль і перець до смаку
- Олія
Замочіть квасолю на ніч в холодній воді, після цього добре промийте. Залийте водою, варіть на середньому вогні до напівготовності приблизно годину.
Потріть моркву, дрібно поріжте цибулю. Розігрійте сковороду з олією, обсмажте цибулю і моркву приблизно 6-7 хвилин. Додайте готову квасолю, томатну пасту, 50 мл води, сіль і перець до смаку. Тушкуйте помішуючи ще 5-6 хвилин.
Гриби
Раніше не було такого розмаїття продуктів взимку до Різдва, то ж кожна сім’я, особливо на Західній Україні, намагалася восени запастись грибами. Їх сушили, маринували, солили. Обов’язково тримали гриби до Святвечора.
Перед подачею на стіл пісну страву заправляють цибулею та олією.
Пампушки
Пампухи на столі - це символ свята та солодкого життя.
Інгредієнти:
- Борошно - 400 г
- Дріжджі живі - 30 г
- Молоко - 150 мл
- Олія - 80 мл
- Цукор - 50 г
- Цедра одного лимона
- Цукрова пудра - 200 г
- Олія для смаження - 1 л
- Для начинки: варення або мак
Зробіть опару — розведіть дріжджі в теплій воді, додайте 2 ст л борошна і 1 ст л цукру і поставте суміш в тепле місце для бродіння на 15 хв.
Просійте борошно та решту цукру в глибоку миску, влийте опару, додайте олію та цедру лимона, замісіть тісто. Залиште в теплому місці на годину. Після того розкачайте тісто. Видавіть склянкою круги, в середину кожного викладіть начинку та накрийте іншою частиною тіста, защипніть краї.
Готові пампухи покладіть на посипану борошном дощечку швом донизу. Залиште їх на 10 - 15 хвилин, щоб вони піднялися.
У глибокій каструлі з товстим дном чи сковороді розігрійте 1 л олії, коли на дні з'являються невеликі пухирці, пампухи можна смажити. Опускайте по 3-4 пампухи та обсмажуйте з обох сторін до золотистого кольору;
Гарячі пампухи посипайте пудрою. Для запаху до пудри можна додати ванільний цукор.
Різдвяний калач
Калач або колач — традиційний обрядовий хліб із білого борошна, випечений у формі кола із крученого й переплетеного тіста, з отвором посередині.
Інгредієнти:
- Молоко - 200 мл
- Цукор - 2 ст л
- Дріжджі сухі - 1 ч л
- Дрібка солі
- Ванільний цукор
- Олія - 60 мл
- Борошно - 450 г
- Жовток для змащування
- Мак для посипання
У тепле молоко додаємо цукор і сухі дріжджі, перемішуємо, залишаємо підрости на 10 хв. Після цього переливаємо цю опару у велику миску, додаємо олію, борошно, замішуємо тісто. Накриваємо рушником і залишаємо у теплому місці на 1 годину. Тісто повинно вдвічі збільшитися в об'ємі.
Коли тісто підросло, ділимо його на дві частини, формуємо руками два довгих валики. З'єднуємо їх з одного боку і сплітаємо косичку. Формуємо калач - коло - з діркою по середині.
Викладаємо на лист з пергаментним папером, залишаємо на 20 хв в теплому місці, щоб тісто підросло. Змащуємо яйцем і посипаємо маком.
Розігріваємо духовку до 180 градусів. Випікаємо калач 30-40 хв до готовності.
Смачної куті та щасливого Різдва!