Лайм

23 роки тому померла принцеса Діана - якою була реакція королеви і чому її чекали тиждень

Єлизавета II звернулася до нації через шість днів після трагедії

31 серпня 1997 не стало принцеси Діани: автомобіль, в якому вона їхала разом із продюсером Доді Аль-Файедом і водієм Анрі Полем, розбився на мосту Альма в Парижі. Чоловіки загинули миттєво, а 36-річна Діана померла через 2 години в лікарні Сальпетрієр. Принцесу поховали через тиждень: церемонію прощання в Вестмінстерському абатстві відвідало близько 3 млн осіб, а Кенсінгтонський палац засипали квітами. При цьому публіку вразила відсутність реакції королівської родини, яка на догоду протоколу не змогла належним чином висловити скорботу від втрати.

Британці і жовта преса весь тиждень лаяли членів королівської родини за "байдуже" мовчання і відмову зрозуміти, наскільки глибоко смерть "народної принцеси" вплинула на націю. Холодна реакція породила навколо смерті Діани безліч божевільних теорій, включаючи те, що аварію спровокувала розвідка МІ-6 за наказом королеви. При цьому люди тисячами шикувалися перед Букінгемським і Кенсінгтонським палацом, залишаючи квіти та співчуття для Діани. Саме їх натиск змусив королеву Єлизавету II покинути літню резиденцію Балморал і вдруге в історії виступити по телебаченню зі зверненням до нації. Ось, що сказала Єлизавета II за день до похорону своєї колишньої невістки.

"Ми всі по-різному намагалися впоратися з цим. Нелегко висловити почуття втрати, оскільки перший шок часто змінюється сумішшю інших почуттів: невіри, нерозуміння, гніву і хвилювання за тих, хто залишився. Ми всі відчули ці емоції в останні кілька днів. Отже, зараз я звертаюся до вас від щирого серця, як ваша королева і як бабуся, - сказала Єлизавета, стоячи на балконі палацу на тлі скорботного натовпу. - По-перше, я хочу віддати належне самій Діані. Вона була винятковою і обдарованою людиною. У хороші і погані часи вона ніколи не втрачала здатності посміхатися і сміятися, а також надихати інших своєю теплотою і добротою. Я захоплювалася і поважала її за енергію і відданість іншим, і особливо за відданість двом її хлопчикам. Цього тижня в Балморалі ми всі намагалися допомогти Вільяму і Гаррі змиритися з жахливою втратою, яку понесли вони і всі ми".

Королева заявила, що із життя і надзвичайно зворушливої реакції на смерть Діани можна отримати багато уроків. Вона розділила рішучість публіки берегти її пам'ять і від імені принців Чарльза, Вільяма і Гаррі подякувала всім, хто приніс квіти і висловив Діані свою повагу. "Ваша доброта стала величезним джерелом допомоги і розради, - сказала вона. - Я сподіваюся, що всі разом ми зможемо висловити своє горе з приводу втрати Діани і вдячність за її таке коротке життя. Нехай упокояться ті, хто помер. І нехай кожен з нас дякує Богові за тих, хто зробив щасливими багатьох і багатьох людей".

Звернення до нації послабило хвилю негативних коментарів, і хоча деякі досі не вірять в його щирість, більшість залишилися вдоволені. "В ефірі королева виглядала дуже природно. Це був не той жорсткий і старий тиран, який, як нас переконувала таблоїдна преса, відсиджувався в Балморалі. Вона була бабусею, яка переживала дійсно важкий час. Син якої, мабуть, обтяжений великим почуттям провини, ніж будь-хто за багато років, і двоє онуків, які, очевидно, повністю збентежені і нещасні. Це сумна ситуація, і вона дуже добре впоралася з нею", - написало видання Vanity Fair.

  • 39 років тому принц Чарльз одружився на Діані, але казковий фасад свята приховував від публіки ревнощі і біль молодої нареченої. Розповідаємо, чому їх весілля назвали одним з найбільш лицемірних в історії королівської сім'ї.
  • 67 років тому в Британії коронували Єлизавету II. У важкій короні і розшиті золотом сукні Єлизавета II вперше вийшла до народу в статусі королеви. Згадуємо, як це було.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм