Лайм

Співала в перуці та під фонограму: як Світлана Лобода одного разу стала "співачкою з Лондона" Алісією Горн

Екс-менеджер співачки згадав про дотепну авантюру за її участі

Світлана Лобода - одна з небагатьох українських співачок, якій під силу зібрати зал і стадіон. Можливо, не зараз, так як за останні кілька років через бізнес у Росії її репутація в Україні сильно похитнулася, але факт залишається фактом - до своїх 37 років Лобода впевнено увійшла до списку найбільш високооплачуваних та затребуваних зірок нашої естради.

Цікаво, що сольну кар'єру співачка почала лише в 2000-х - до цього Лобода співала в гуртах "Капучіно", "ВІА Гра" і навіть встигла побувати "гостею з Лондона" на ім'я Алісія Горн, яка одного разу нібито відвідала Україну зі своїм сольним альбомом . Як згадувала в своїх інтерв'ю виконавиця, спритну авантюру вдалося провернути просто під носом її тодішнього продюсера і вона принесла їй перші непогані гроші. З проханням згадати цю історію, ми звернулися до Михайла Ясинського - колись менеджера Світлани Лободи і фактично творця образу Алісії Горн.

Світлана Лобода Фото: Instagram / LOBODA

В кінці 90-х продюсер Віктор Дорошенко, також відомий співпрацею з Олександром Пономарьовим, разом з продюсером Олександром Завальським створили дівочий квартет "Капучіно". Його вокалістками стали мулатки Адель і Вікторія, а також дочки Олександра Завальського - Анна та Ангеліна, які пізніше займуть місця біля мікрофонів гурту "Алібі".

Деякий час гурт був доволі успішним - у такому складі "Капучіно" випустив два диска та записав кілька кліпів. Але з часом популярність квартету почала згасати. Масла у вогонь підлив і особистий конфлікт Віктора Дорошенка з Завальським. Незабаром після цього, навесні 2000 року, Анна та Ангеліна прийняли рішення покинути "Капучіно" і зайнятися новим проектом. На заміну їм до складу прийшли дві інші вокалістки - Олена та Світлана (Лобода).

"Капучіно" втрачала свою популярність, а коли Завальські пішли, Дорошенко влаштував кастинг в естрадно-цирковому коледжі і взяв до гурту Олену та Світлану, - розповів Ясинський. - Так вийшло, що до цього ми зі Світланою вже були знайомі - вона працювала в одному з київських клубів і співала там по четвергах джаз".

Незважаючи на успішний кастинг, справи "Капучіно" продовжували кульгати. Доходи від концертів ставали все меншими, втім, як і саме число виступів. При цьому учасниці гурту були пов'язані контрактами і не мали можливості виступати деінде сольно. Тоді ж Михайлу Ясинському і прийшла ідея авантюри з Алісією Горн.

"Я пішов на Бессарабку і купив там диск якоїсь латвійської співачки, - посміявся він. - Вже не згадаю ім'я, але пісні англійською дуже класні в неї були. Світла їх вивчила, одягла перуку, окуляри, ну а клуби по Україні отримали прес-реліз про те, що до нас приїжджає дівчина Алісія Горн. Вона нібито з України, дочка дипломатів і вчиться в Англії, в престижній академії. Тоді це було екзотично, якісно і недорого".

Михайло Ясинський Фото: Facebook / Михайло Ясинський

Так Світлана Лобода під ім'ям Алісії Горн вирушила з концертами по різних клубах України і стала заробляти перші гроші. "Не так багато виступів було, але хоч якусь символічну оплату ми вже почали отримувати. Доларів 300-400 за виступ, по-моєму. Але тоді це були непогані гроші", - продовжив Ясинський.

Про авантюру продюсер Віктор Дорошенко так нічого і не дізнався. Лише через роки, перебуваючи в одній компанії, Лобода та Ясинський проговорилися про свою затію. "Найцікавіше, що одного разу, коли я вже був менеджером Свєти, в одному з міст України промоутером її концерту виявився той, хто колись теж купив Алісию Горн, - згадав продюсер. - Звичайно, це смішно згадувати сьогодні".

Давши кілька концертів у перуці, Світлана Лобода повернулася до гурту "Капучіно", але вже незабаром покинула його назавжди. Попереду співачку чекали контракт з гуртом "ВІА Гра" та сольна кар'єра.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм