Лайм

Берлінський кінофестиваль визнав нацистське минуле свого засновника Альфреда Бауера - що про нього відомо

Скандальні факти відкрилися через 34 роки після смерті Бауера

Берлінале - найбільший міжнародний кінофестиваль, який щорічно проводиться в столиці Німеччини з 1951 року. Більш ніж через півстоліття його керівництво дізналося, що засновник кінофестивалю Альфред Бауер був ключовою фігурою в нацистській пропаганді, і після Другої світової війни свідомо брехав про свою причетність до режиму Гітлера. Історією викриття поділилося видання The Hollywood Reporter.

Фото: Berlin Film Festival

Вперше про зв'язок Бауера з нацистами в лютому 2020 року заявило видання Die Zeit, змусивши Берлінале замовити незалежне розслідування у Інституту сучасної історії ім. Лейбніца. Експерти виявили, що засновник найважливішої кінематографічної події Німеччини дійсно був ключовою фігурою в пропагандистській роботі Йозефа Геббельса. Бауер служив радником органу, створеного Геббельсом для керівництва офіційною політикою щодо кіно. Його завданням було забезпечити відповідність фільмів расистській та антисемітській ідеології Адольфа Гітлера.

Творець Берлінале був не просто пасивним виконавцем, а відданим нацистом: з 1933 року він вступив в різні організації націонал-соціалістів, а в 1937 році офіційно приєднався до нацистської партії.

Після закінчення Другої світової війни Бауер приховував свою причетність до нацистського режиму і створив образ активного поборника ідеології Гітлера. Брехня виявилася дієвою, і Бауер продовжив кар'єру в німецькій кіноіндустрії. У 1951 році офіцер армії США Оскар Мартан переконав американських військових фінансувати перший Берлінський кінофестиваль, і кермо влади вручили Бауеру. У кріслі директора він залишався до 1976 року, але заслуги його шанували аж до 2020-го.

Десятки років Альфред Бауер вважався еталоном основних принципів Берлінале - відкритості та терпимості. Після його смерті в 1986 році фестиваль запровадив іменну Премію Альфреда Бауера, яка відзначала фільми, що "відкривають нові перспективи в кінематографічному мистецтві". Після оприлюднення скандальних фактів його біографії премію замінили новою нагородою з нейтральною назвою.

  • У Празі стали зносити старий будинок і знайшли роботи художниці, яка не повернулася з табору смерті. Понад 700 робіт Гертруди Каудерс весь цей час були заховані в стіні однієї з житлових кімнат.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм