Лайм

Як американська співачка допомогла розробці найперспективнішої вакцини від коронавірусу

Фонд Доллі Партон вказаний серед спонсорів вакцини Moderna

Ефективність американської вакцини від коронавірусу Moderna в попередніх випробуваннях показала майже 95%, і на сьогодні це один з найбільш багатообіцяючих препаратів для боротьби з епідемією. Творці вакцини з Університету Вандербільта подякували людям, пожертви яких зробили розробку можливою, і однією зі спонсорів виявилася 74-річна співачка і актриса Доллі Партон, пише BBC.

Фото: https://www.instagram.com/dollyparton/

У квітні зірка кантрі виділила Медичному центру Університету Вандербільта $ 1 млн, і ці кошти пішли на фінансування перших випробувань Moderna. Представник університету заявив, що щедрий подарунок Партон допоміг "кільком багатообіцяючим дослідним ініціативам". Пожертвування також підтримало інші важливі проекти, направлені на пошук ефективного лікування хворих на коронавірус.

"Її подарунок підтримав експериментальне дослідження плазми видужуючих від Covid-19, яке один з наших дослідників зміг успішно завершити. Кошти також підтримали дуже багатообіцяючі дослідження моноклональних антитіл, які діють як тимчасова вакцина проти Covid", - розповіли вчені.

На завершальному етапі досліджень вакцина Moderna показала 94,5% ефективності у запобіганні захворювань коронавірусом, і працює у всіх вікових групах. Вона працює аналогічно вакцині Pfizer і BioNTech, яка виявилася на 90% ефективною після попереднього випробування.

Сама Доллі Партон новину про ефективність Moderna сприйняла з великим піднесенням. впевнена, що багато людей вклали в це мільйони доларів. Але я так пишаюся, що була частиною того невеликого початкового капіталу, який, сподіваюся, виросте у щось велике і допоможе зцілити цей світ. Я дуже пишаюся, що маю якесь відношення до того, що допоможе нам подолати цю божевільну пандемію", - сказала вона BBC One The One Show.

  • Читайте на theLime, як живе сімейна пара вчених, яка створила перспективну вакцину Pfizer. Ставши одними з найбагатших людей в Німеччині, вони все ще їздять на роботу на велосипедах.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм