Лайм

75 років тому розпочався Нюрнберзький процес: що подивитися про головний суд над керівниками Третього рейху

5 фільмів, які допоможуть більше дізнатися про злочини ключових фігур нацистської Німеччини

20 листопада 2020 року минає 75 років з початку Нюрнберзького процесу, на якому Міжнародний військовий трибунал судив колишніх нацистських лідерів як військових злочинців. Це був перший процес за участю суддів з чотирьох країн: США, СРСР, Франції і Великобританії. Він тривав 316 днів і призвів до прийняття Конвенції ООН про геноцид, Загальної декларації прав людини і Женевської конвенції про закони і звичаї війни.

Підсудні в оточенні американської військової поліції. Фото: Wikipedia

Серед 22 високопоставлених нацистів, котрі постали перед міжнародним трибуналом, був найближчий соратник Адольфа Гітлера Герман Герінг, заступник фюрера в НСДАП Рудольф Гесс і міністр закордонних справ Йоахім фон Ріббентроп. За злочини проти миру, злочини проти людяності і порушення законів війни 12 із них були засуджені до смертної кари через повішення. Сімох, включаючи Гесса, засудили до тюремного ув'язнення на термін від 10 років до довічного ув'язнення, а трьох - пропагандиста Ганса Фріче, дипломата Франц фон Папена і президента Рейхсбанку Ялмара Шахта - виправдали.

Нюрнберзький процес залишив після себе більше 40 томів записів і доказів, і навіть 75 років по тому не існує єдиної його оцінки і трактування. Інтерес до найвідомішого судового процесу в історії не згасає, і theLime зібрав список фільмів, які допоможуть більше дізнатися про цю безпрецедентну подію.

Нюрнберг: Його урок сьогодні (1948)

Документальний фільм, знятий американським військовим кінохронікером Стюартом Шульбергом для показу в Німеччині в рамках програми денацифікації. З 1949 до 2009 року він припадав пилом на полиці кіноархіву в Канзасі, поки дочка режисера не реставрувала старі плівки і не домоглася їх показу на великих екранах. Стрічка включає записи військових злочинів, зняті самими нацистами, показання військових злочинців, уривки виступів їхніх адвокатів, а також прокурорів з СРСР, Франції і Великобританії. Також у фільмі показана вступна і заключна промова Роберта Джексона - головного обвинувача від США на Нюрнберзькому процесі.

Нюрнберзький процес. Нацистські злочинці на лаві підсудних (2006)

Трисерійний документальний проект BBC "Nuremberg Nazis on Trial" через художню реконструкцію подій показує долю високопоставлених військових злочинців від моменту їх затримання до винесення вироків. Кожна серія присвячена нацистським лідерам Герману Герінгу, Альберту Шпеєру і Рудольфу Гессу. У фільмах сучасні інтерв'ю та архівні кадри переплітаються з драматичним інсценуванням подій, і таке художнє рішення принесло картині визнання критиків і номінацію на премію BAFTA. Всі три епізоди доступні для перегляду онлайн на сайті Dailymotion.

Нюрнберзький процес (1961)

Класична драма Стенлі Крамера, яка отримала 11 номінацій на "Оскар" і визнана Американським інститутом кіно однією з найкращих юридичних картин в історії. Фільм створений на реальних подіях і присвячений "малим" Нюрнберзьким процесам, що послідували після засудження ключових фігур нацизму. У 1947 році чотири німецьких судді, які працювали при режимі Гітлера, постали перед військовим трибуналом. Головний суддя з США Хейвуд (Спенсер Трейсі) слухає свідчення не тільки від головного обвинуваченого Ернста Яннінга (Берт Ланкастер) і його захисника Ганса Рольфа (Максиміліан Шелл), але і від вдови нацистського генерала (Марлен Дітріх) і свідка Ірен Валлнер (Джуді Гарланд ). Раптово один з підсудних зізнається у скоєному, спростовуючи всі доводи захисту.

Нюрнберг: остання битва Герінга (2006)

Телефільм британського каналу Channel 4 був нагороджений премією BAFTA в номінації "Краща спеціалізована документальна передача". Він заснований на щоденниках американського полковника Бертона Андруса, який був тюремщиком Германа Герінга - одного з найвпливовіших нацистів, засновника гестапо і голови люфтваффе. Крім художньої реконструкції, картина містить архівні кадри, факти про життя Герінга, протоколи Нюрнберзького процесу та інтерв'ю зі свідками подій, які завершилися самогубством військового злочинця в своїй камері.

Суд народів (1947)

Кінохроніка з Палацу Правосуддя міста Нюрнберг сповнена радянським "плакатним" пафосом, але все ж містить цікаві архівні кадри і дає уявлення про атмосферу, що панувала під час процесу. Наприклад, фільм показав головних підсудних і радянських кукриніксів - художників-графіків, які малювали їх у карикатурному стилі. Також в ньому присутні кадри війни і короткий виклад її історії.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм