Лайм

120 років від дня народження Катерини Білокур: 5 найвідоміших творів художниці

Українська художниця-самоучка входить в список найвідоміших жінок України

7 грудня виповнилося 120 років від дня народження Катерини Білокур, і Google присвятив річниці святковий дудл: українська художниця пише картину серед яскравих садових квітів. theLime згадує історію життя знаменитої представниці наївного мистецтва і публікує її найвідоміші твори.

Катерина Білокур і її картина "Мальви"

Катерина Білокур народилася в селі Богданівка Яготинського району Київської області. Батько майбутньої художниці був заможною, але жорстокою людиною, і щоб заощадити на молодшій донці, відмовився віддавати її в школу. Незважаючи на обмеження, дівчинка рано захопилася малюванням, хоча батьки вважали це примхою і забороняли їй торкатися полотна.

"Украла у матері кусочок білого полотна та взяла вуглину… І я намалюю з одного боку полотнини що-небудь, надивлюсь-намилуюсь, переверну на другий бік – і там те саме. А тоді виперу той кусочок полотна – і знов малюю… А одного разу… намалювала не краєвид, а якихось видуманих птиць… Мені було радісно на душі від того, що я таке зуміла видумати! І дивилась на той малюнок, і сміялась, як божевільна… От мене на цьому вчинку і поймали батько та мати. Малюнок мій зірвали і кинули в піч…"Що ти, скажена, робиш? Та, не дай Бог, чужі люди тебе побачать на такому вчинку? То тебе ж тоді ніякий біс і сватати не буде!" - згадувала художниця.

"Квіти", 1940

Але Катерина продовжувала малювати потай від рідних, і у віці 22 років спробувала вступити в технікум художньої кераміки. Незважаючи на старанність і талант, її не прийняли через відсутність шкільної освіти. З тієї ж причини їй не вдалося вступити до Київського театрального технікуму, і така несправедливість підкосила її душевні сили. У віці 34 років Білокур спробувала втопитися в річці Чумгак, і лише після цього батько дозволив їй займатися малюванням.

"Колгоспне поле", 1948-1949

Катерина Білокур стала відомою лише після 40 років, коли її малюнок калини на шматку полотна побачила співачка Оксана Петрусенко. Незабаром в Полтаві відкрилася перша персональна виставка художниці-самоучки, і величезний успіх відкрив її роботам дорогу в світ. Крім звань Заслуженого діяча мистецтв і Народного художника України, Білокур отримала визнання колег в усьому світі. Так в 954 році на Міжнародній виставці в Парижі картини Катерини Білокур побачив Пабло Пікассо, сказавши: "Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то ми б змусили говорити про неї цілий світ!"

"Натюрморт з колосками і глечиком", 1959

Незважаючи на свою популярність, Катерина Білокур все життя прожила в рідній Богданівці з батьками і сім'єю брата. Вона померла в 61 рік, а в її меморіальному музеї досі стоїть її остання незакінчена робота - жоржини на блакитному тлі.

"Букет квітів", 1943

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм