Лайм

Найбільш несподівані та скорботні смерті знаменитостей у 2020 році: з ким прощалися мільйони

Деякі покидали цей світ раптово і занадто рано

У 2020 році світ втратив десятки неймовірно талановитих людей. Роками та навіть десятиліттями вони надихали нас, граючи в кіно, записуючи вічні музичні хіти, забиваючи історичні голи. Смерті деяких (з огляду на вік, а часом і важкі захворювання) були не стільки несподіваними, скільки болючими для безлічі шанувальників. Деякі покидали цей світ раптово і занадто рано.

Підбиваючи підсумки року, theLime згадав найнесподіваніші та найбільш скорботні смерті знаменитостей, з якими прощалися мільйони шанувальників у всьому світі.

Кобі Брайант (23.08.1978 - 26.01.2020)

26 січня світ вразила новина про смерть баскетболіста Кобі Браянта. Зірка NBA, який відіграв 20 років у складі "Лос-Анджелес Лейкерс", загинув у результаті аварії приватного вертольота в місті Калабасас, неподалік від Лос-Анджелеса. Разом зі спортсменом на борту перебувала його 13-річна дочка і ще семеро людей. Ніхто не вцілів. Після інциденту Браянта вирішили посмертно нагородити премєю Emmy за "благодійність, зміцнення суспільства та натхнення, які виходять за межі баскетбольного майданчика".

Кобі Брайант і його дружина Ванесса. У 2018 році баскетболіст отримав "Оскар" за анімаційний короткометражний фільм "Дорогий баскетбол" Фото: Instagram / Kobe Bryant

Кірк Дуглас (09.12.1916 - 05.02.2020)

У лютому на 104-му році життя помер Кірк Дуглас - один з найуспішніших акторів Голлівуду, батько не менш відомого актора Майкла Дугласа. За більш ніж 60-річну кар'єру Дуглас-старший зіграв близько 90 ролей в кіно та серіалах, а всесвітню славу ще в 1960-му йому принесла головна роль у пеплумі "Спартак". До слова, ось ще кілька чудових картин за участю артиста.

Кірк Дуглас та Майкл Дуглас Фото: Instagram / Michael Douglas

Літл Річард (05.12.1932 - 09.05.2020)

На початку травня в США помер 87-річний співак і композитор, один з піонерів рок-н-ролу Річард Вейн Пенніман, більш відомий як Літл Річард. Всесвітню славу він отримав у середині 50-х завдяки таким хітам, як Tutti Frutti, Long Tall Sally, She's Got It, які згодом переспівали багато видатних музикантів, включно з Елвісом Преслі та The Beatles. У 1986 році Літл Річард став одним з перших музикантів, чиє ім'я внесли до "Зали слави рок-н-ролу".

Енніо Морріконе (10.11.1928 - 06.07.2020)

У липні в одній з клінік Риму помер 91-річний композитор і диригент Енніо Морріконе, автор понад 400 робіт для кіно і телебачення, дворазовий володар премії "Оскар", тричі лауреат "Золотого глобуса". Під саундтрек італійця плакали шанувальники Жана-Поля Бельмондо у фіналі "Професіонала", його мелодію до фільмів Серджіо Леоне "Якось в Америці" або "Хороший, поганий, злий" любителі кіно вгадують з перших нот, його ж композицією The Ecstasy of Gold вже більше 30 років свої концерти відкриває гурт Metallica. Читайте також на theLime, яким був творчий шлях композитора, якого без перебільшення звуть "королем саундтреків".

Енніо Морріконе Фото: Instagram / Maestro Ennio Morricone

Чедвік Боузман (29.11.1976 - 28.08.2020)

Однією з найбільш несподіваних і трагічних у цьому році стала смерть Чедвіка Боузмана. 43-річний актор, зірка картин "Чорна пантера", "Месники: Війна нескінченності" та "Месники: Фінал" з 2016 року боровся з онкологією, але тримав це в таємниці і продовжував зніматися в кіно. Незадовго до смерті шанувальники Marvel звернули увагу на те, як різко Боузман схуд, але й тоді інформація про його хвороби залишалася відомою лише вузькому колу родичів і колег. У серпні новина про смерть Боузман шокувала світ. До грудня цей пост у Твіттері актора став найпопулярнішим та найбільш цитованим серед постів 2020 року.

Чедвік Боузман і Кобі Браянт Фото: Instagram / Chadwick Boseman

Едді Ван Хален (26.01.1955 - 06.10.2020)

У жовтні на 66-му році життя помер Едді Ван Хален - музикант, композитор і засновник однойменного хеві-метал-гурту. У 80-х Van Halen входив до числа найпопулярніших хеві-метал-формацій у США. За роки кар'єри гурт випустив 12 альбомів, 10 з яких отримали статус мультиплатинових. У 2007 році Van Halen внесли до "Зали слави рок-н-ролу", а її засновник увійшов до списку "100 найкращих гітаристів усіх часів" за версією журналу Rolling Stone. Читайте також на theLime, як пам'ять Едді Ван Халена вшанували колеги з Metallica, KISS і Black Sabbath.

Шон Коннері (25.08.1930 - 31.10.2020)

Наприкінці жовтня світ прощався з актором Шоном Коннері - "Кращий Джеймс Бонд всіх часів" за версією фанатів "бондіани" помер на Багамах на 91 році життя. Як стало відомо пізніше, останніми роками Коннері важко хворів. За роки кар'єри актор зіграв десятки ролей у кіно і телесеріалах, був лауреатом премій "Оскар", "Золотий глобус" і BAFTA. До слова, тут ми згадуємо 5 кращих образів актора крім агента "007".

Шон Коннері Фото: Instagram / Sean Connery

Михайло Жванецький (06.03.1934 - 06.11.2020)

У листопаді, через рік після завершення кар'єри, помер 87-річний письменник-сатирик, виконавець власних літературних творів Михайло Жванецький. За більш ніж 50 років на сцені корінний одесит, народний артист України та Росії також заявив про себе як кіносценарист, телеведучий і актор. При цьому найпопулярнішими все ж були авторські монологи та сценки-мініатюри, з якими Жванецький виступав зі сцени і на телебаченні.

Михайло Жванецький Фото: Instagram / Михайло Михайлович Жванецький

Армен Джигарханян (03.10.1935 - 14.11.2020)

Через місяць з гаком після святкування 85-річчя помер актор театру та кіно, виконавець понад 250 ролей Армен Джигарханян. Останні три роки життя видалися для артиста особливо важкими: він пережив розлучення з молодою дружиною, тривалий і важкий розділ майна, повернення до колишньої дружини, обшуки в Московському драматичному театрі, яким керував, а крім цього - інсульт, інфаркт і стан коми. Все це не могло не позначитися на здоров'ї. Джигарханян важко хворів і часто потрапляв до лікарні. 17 листопада актора поховали на Ваганьковському кладовищі в Москві, поруч з дочкою.

Армен Джигарханян Фото: piterburger.ru

Роман Віктюк (28.10.1936 - 17.11.2020)

Наприкінці жовтня у Москві та Львові прощалися з народним артистом Росії та України Романом Віктюком - театральний режисер і постановник понад 200 вистав помер на 86 році життя. 23 жовтня артиста поховали в рідному для нього Львові, поруч з батьками.

Роман Віктюк Фото: Instagram / Театр Романа Віктюка

Дієго Марадона (30.10.1960 - 25.11.2020)

Наприкінці жовтня - початку листопада в Аргентині оголосили триденний траур у зв'язку зі смертю 60-річного футболіста і тренера Дієго Марадони. Причиною смерті стала гостра серцева недостатність, яка привела до набряку легенів. За роки кар'єри Марадона грав за клуби "Барселона", "Наполі", "Севілья", "Бока Хуніорс", а в період з 1977 по 1994 спортсмен також був гравцем збірної Аргентини, чемпіонів світу 1986 року. Марадона визнаний кращим футболістом XX століття за підсумками голосування на сайті FIFA.

Дієго Марадона Фото: Getty Images

Девід Проуз (01.07.1935 - 28.11.2020)

У листопаді шанувальники "Зоряних воєн" провели в останню путь Девіда Проуза - британський актор, найбільш відомий як виконавець ролі Дарта Вейдера в оригінальній трилогії Star Wars, помер на 86 році життя від ускладнень, викликаних коронавірусом.

Девід Проуз Фото: Getty Images

Кім Кі Дук (20.12.1960 - 11.12.2020)

У грудні, всього за кілька днів до 60-річчя, також від ускладнень коронавируса, помер корейський режисер Кім Кі Дук - лауреат Каннського, Венеціанського, Берлінського та інших міжнародних кінофестивалів. Лише після смерті метра кіно стало відомо, що він знаходився в Латвії, де підхопив ковід і потрапив в одну з місцевих лікарень. Кім Кі Дук був одним з найвідоміших представників корейського кінематографа. За роки кар'єри він зняв понад 20 картин.

Кім Кі Дук Фото: Instagram / kimki_dukk

Валентин Гафт (02.09.1935 - 12.12.2020)

Слідом за Кім Кі Дуком з життя пішов актор театру та кіно Валентин Гафт. За роки кар'єри він зіграв десятки ролей і став одним із найбільш упізнаваних серед артистів епохи СРСР. Що правда, останні кілька років ЗМІ та соцмережі говорили не стільки про здобутки Гафта на сцені, скільки про його різкі висловлювання про події в Україні, зокрема, про анексію Криму та війну на Донбасі. Актор називав себе "путінцем" і відкрито підтримував політику чинного президента РФ, через що опинився у так званому чорному списку Мінкульту України. Гафт вважав Крим споконвічно російською територією і наполегливо заперечував присутність російських найманців на Донбасі.

Валентин Гафт Фото: gazeta.ru

Джон Ле Карре (19.10.1931 - 12.12.2020)

Також в грудні на 90 році життя помер письменник, автор популярних шпигунських романів Джон Ле Карре. За роки кар'єри його книги отримали 17 екранізацій - в їх числі "Шпигун, вийди геть!", "Відданий садівник", "Найнебезпечніша людина" та інші. Причиною смерті Ле Карре стала пневмонія.

Джон Ле Карре Фото: Getty Images

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм