Лайм

Таїланд починається з Пхукета

Починаючи з липня, у Пхукеті стартує проект Phuket Sandbox - ось що про нього варто знати

Ті, хто відвідав Королівство Таїланд хоч раз, кажуть, що країна має певну магнетичну силу та манить до себе, перетворюючи людей з випадкових туристів на постійних гостей. Секрет тайського магнетизму включає в себе поєднання екзотичної природи, самобутнього культурного спадщини, приголомшливої кухні та гостинності місцевих жителів.

У будь-якому регіоні Таїланду ви обов'язково зустрінете сяючі обличчя людей, знайдете приємних співрозмовників і відчуєте ту непідробну відкритість, якої часто бракує у популярних для відпочинку країнах. При цьому вас буде оточувати вражаюча багатогранність королівства, в якому є все: і гучні вуличні ринки, і сучасні фешенебельні дистрикти, де хмарочоси є сусідами древніх храмів, і відокремлені локації біля моря в оточенні екзотичної природи - справжній рай для Інста-блогерів, закоханих пар і тих, хто просто вирішив ненадовго втекти від асфальту та шуму міст.

На щастя, міжнародний туризм оживає, і про Таїланді тепер можна не тільки мріяти, а й планувати довгоочікувану поїздку. Вже цього літа країна відкриває свої кордони для туристів, починаючи із сонячного Пхукета, за ним підуть інші популярні напрямки, такі як Ко Самуї, Крабі, Панг Нга, Паттайя та Чіангмай,

Фото: Shutterstock

Пакуємо валізи до Пхукета

Починаючи з липня, в Пхукеті стартує проект Phuket Sandbox - перлина у намисті сонячних островів Таїланду відкриває свої двері для зарубіжних туристів. Пхукет стане першою провінцією Королівства, куди гості, повністю щеплені від коронавіруса, зможуть прилетіти без необхідності проходження карантину.

Після карантинної паузи Пхукет став ще природнішим та екологічнішим. Острів так і манить пляжами з чистим білим піском і прозорою водою, яка змінює свій відтінок від бірюзи до індиго, розсипом коралових острівів та казкової краси заходами.

Фото: Shutterstock

На острові неймовірно цікаво спостерігати за погодою, адже через примхливий рельєф на ньому сотні, якщо не тисячі зон мікроклімату - у вас над головою може сяяти сонце, а в кілометрі в цей же час буде лити дощ.

Особливою любов'ю туристів користуються не тільки пляжі, а й покриті тропічними лісами гори Пхукета. На одній з них - найвищій точці острова - знаходиться храм, відомий як Великий Будда. Піднявшись до Великого Будди, ви зможете побачити обидва моря, які омивають острів.

Фото: Shutterstock

Деякі тайці звуть Пхукет "Бангкоком на морі", адже крім мальовничих природних локацій з пляжами, окремі частини острова також можуть похвалитися жвавим міській життям, в якому знайшлося місце готелям, барам, ресторанам, нічним клубам та іншим місцям для проведення дозвілля.

Фото: Shutterstock

Пам'ятки Пхукета розкидані по всьому острову, і тут не завадить маленька шпаргалка:

  • Май Кхао. Той самий пляж біля аеропорту, над яким літаки пролітають так низько, що вам здасться цілком можливим дотягнуться до них рукою. Фото на Май Кхао - стовідсотковий успіх в Інстаграмі.
  • Мис Промтхеп. Мабуть, найкраще місце на острові для зустрічі заходів. Більшість найкрасивіших фото для листівок зроблені саме тут.
  • Великий Будда. Величезна статуя Будди на вершині пагорба. Статуя знаходиться у діючому храмі, тож не забудьте про належний зовнішній вигляд.
  • Пхукет-таун. Старе місто в центрі острова і так звана столиця Пхукета. Обов'язково знайдіть вуличку з китайсько-португальськими будівлями, в яких знаходяться усілякі кафе, музеї, галереї та сувенірні лавки - шматочок "старої Європи" в Таїланді.
  • Храм Ват Чалонг. Найпопулярніший храм на острові, що легко пояснюється його вражаючою архітектурою. А якщо хочете помилуватися культурною спадщиною острова на самоті, загляньте до не менше гарного, але практично безлюдного Ват Сі Рей.

Загалом, на Пхукеті кожен знайде собі справу до душі - від ексклюзивного пляжного відпочинку та водних видів спорту, до захоплюючих екскурсій, занять йогою, спа-процедур і повного релаксу в оточенні райського природи.

І це ми ще не говорили про кухню

І мова зараз не про тайські, а про фірмові пхукетскі страви. Кожен регіон Таїланду збагачує національну кухню чимось своїм. Китайські та малайські іммігранти привезли на Пхукет свою культуру, смаки та спеції. Пхукет-таун відомий кухнею Баба-Яя, яка дісталася від китайських переселенців. На прилеглих до Пхукета острівцях, а також на півдні і сході острова можна знайти страви мусульманської кухні. Близькість моря сприяла широкому використанню морепродуктів.

Фото: Shutterstock

Всі ці фактори сформували неповторну кухню південного Таїланду. Пхукет став першим містом у Південно-Східній Азії, яке ЮНЕСКО в 2015 році назвала "Креативним Містом" в номінації Гастрономії. На острові багато страв, які варто спробувати. Ось лише деякі з них:

  • Локшина Кханом Тьїн. Це традиційне блюдо для сніданку на Пхукеті. Варена тонка біла локшина з рисового борошна подається з різними каррі: гострим рибним, крабовим або курячим, а також зі свіжими овочами та вареними яйцями. Спробувати цю страву можна в численних лапшичних Пхукета.
  • Закуска Про Тау. Цю страва потрібно обов'язково скуштувати, якщо хочете дізнатися пхукетскую кухню. О-тау - закуска, яку прославляють навіть графіті на вулицях Пхукет-тауна. Цю страва готують переважно у вуличних кіосках і на ринках. Устриці та молюски змішуються з борошном, яйцем, таро, перцем, соєвим соусом. Потім все смажиться, посипається зеленою цибулею та подається зі свіжими паростками квасолі, соусом чилі та свинячими шкварками.
  • Чорний суп Бак Кут Ті. Назва Бак Кут Ті перекладається як "чай з м'ясних кісток". Насправді це лише суп, який вариться на м'ясистих свинячих ребрах протягом декількох годин на повільному вогні з різними травами, включно з анісом, корицю, гвоздикою, часником, насінням фенхелю. В Бак Кут Ті додають темний соєвий соус, через що колір супу стає темно-коричневим, схожим на чай.
  • Суп Том Сом. Тамариндовий суп з креветками, кешью, ананасом, імбиром, банановим стеблом й тайською зеленню.
  • Гарячий салат Пак Бунге Пад Капі. Пак бунг - це тайська назва водяного шпинату. Його стебла та листя смажать разом із креветками в рибній пасті "капі".

Ну і не забувайте про місцеві фрукти: ананас, манго, фрукт дракона, папайя, плоди лонгана, а для найзавзятіших гурманів - мангостан і дуже незвичайний дуріан, також відомий як "король фруктів".

Фото: Shutterstock

До речі, гуляючи Пхукетом, поглядайте догори - кокосові пальми тут всюди та зріє кокос круглий рік. Як, втім, і більшість інших екзотичних фруктів, які на острові мають особливо насичений смак та аромат.

Безпека в пріоритеті

Наостанок кілька слів про підготовку туристичної інфраструктури Пхукета до прийому гостей в умовах "нової реальності".

Готуючись прийняти вакцинованих іноземних туристів, влада Пхукета активно працює над програмою вакцинації для досягнення колективного імунітету проти COVID-19 мінімум у 70% населення, включаючи місцевих жителів і працівників туристичної галузі.

Фото: Shutterstock

Більшість готелів Пхукета скористалися паузою в бізнесі для проведення масштабної реновації, а деякі навіть змінили концепцію відпочинку в бік більшої екологічності та відокремленості, щоб дозволити відпочиваючим ще краще відчути єднання з прекрасною природою острова.

Фото: Shutterstock

Тепер, маючи можливість провести більше часу на Пхукеті, ви напевно насолодитеся не тільки його відомими пляжами (що вже є блаженством), але й відкриєте для себе безліч інших приємних вражень, якими щедро ділиться цей райський острів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм