Лайм

Коли батьки у ЗСУ: як допомогти дитині пережити розлуку з татом чи мамою

Діти гостро переживають розлуку з батьками через війну

Через повномасштабне вторгнення Росії та загальну мобілізацію багато українців пішли воювати. Рідним захисників і захисниць важко переживати таку розлуку, але найважче доводиться дітям. І малюки, і підлітки дуже чутливо сприймають зміни в сім'ї, особливо якщо це стосується тривалого розставання з батьками.

Фахівці центру психології та розвитку "Київський дворик" розповіли в Instagram, як підготувати дитину до військового відрядження мами чи тата, а також як допомогти пережити саму розлуку.

Фото: Getty Images

"Військове відрядження матері, батька чи опікуна - це безумовно стрес для дитини, і він може проявлятися так само, як зазвичай це відбувається у дорослих: пригнічений настрій, дратівливість, порушення сну та харчової поведінки, болі у тілі тощо. Як хоч трохи пом’якшити цей стан та підготувати дитину до стресової ситуації? Сьогодні говоримо на цю тему", - сказано у дописі.

Як повідомити дитині, що батько-військовий їде на завдання?

Насамперед пам'ятайте, що дитина "віддзеркалюватиме" ваші емоції, отже, необхідно спочатку самостійно прийняти і засвоїти цю новину. Після того, як вона стане для вас частиною реальності, ви можете повідомити все спокійно і без зайвих деталей.

Одне з найголовніших питань для малюків – що буде з життям та здоров'ям військового. Важливо пояснити, з огляду на вік, що близька людина є професіоналом і зможе подбати про себе.

Не уникайте важливих питань

Відрядження батьків саме по собі є дуже дестабілізуючим для дитини, до того ж воно може частково або повністю змінити його звичний побут. Якщо від'їзд мами чи тата на фронт означає для малюка зміну дислокації, школи, розпорядку дня – повідомте про це заздалегідь.

Дітям, так само, як і дорослим, потрібен час на адаптацію.

Фото: Getty Images

Як допомогти дитині пережити розлуку з батьками-військовими ЗСУ

Згадайте, що увесь цей час викликало у вас найгірші думки та емоції? Це почуття безпорадності, непередбачувані зміни, нерозуміння своєї соціальної ролі за нових обставин. Дитина відчуває все те саме. Ваше завдання - пояснити, що у дитини є місія, робота, яку вона має виконувати. І ця робота така ж важлива, як і військова служба батька чи матері.

Робота дитини полягатиме в тому, щоб продовжувати навчатися, бути в безпеці, допомагати домашніми справами, підтримувати старі та нові стосунки з однолітками.

А також вести щоденник, малювати, писати листи на фронт, записувати голосові та відеоповідомлення – найкраща підтримка для родича, який служить у лавах ЗСУ.

Стати опорою

Бути надійною опорою для дитини – це не лише забезпечення речами першої потреби та фінансова стабільність. Емоційна складова є дуже важливою. Тримати всі почуття в собі під час взаємодії з дитиною так само шкідливо, як і виливати на неї все й одразу.

Фото: Getty Images

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм