Лайм

Як розвинути психологічну стійкість до стресових подій: поради психолога

Скористайтеся рекомендаціями експерта

Панічні атаки, депресії, тривожні розлади, психологічне виснаження, втрата внутрішньої опори, сенсу життя, почуття провини – все це щільно увійшло у життя українців разом з війною. Ці стани можуть вплинути на ментальне здоров'я, тому важливо вміти розвивати свою психологічну стійкість. Психолог Анна Явтушкевич (Орлова) дала кілька порад, як відновлюватись після стресових подій.

"Резильєнтність (психологічна стійкість) - це здатність людини справлятися з життєвими викликами та відновлюватися після стресових подій. Це про нашу гнучкість, "пружність" та здатність адаптовуватися до несприятливих, складних умов. Ми можемо розвивати стійкість як набір певних навичок з отриманням життєвого досвіду. Тренувати, як м’язи у спортзалі", - розповіла фахівець у своєму блозі в Instagram.

Фото: instagram.com/anna.yavtushkevych

Що варто врахувати при розвитку психологічної стійкості?

  • Опора на цінності. Розуміння орієнтирів, сенсу життя, що для мене важливо, як я хочу жити.
  • Гнучкість мислення, здатність подивитися на подію з різних сторін. Бачити ситуацію реалістично та відповідно планувати дії.
  • Взаємодія. Соціум, підтримка, спілкування. Навички комунікації.
  • Корисні дії. Орієнтація на вирішення проблем. Здатність навчатись на власному досвіді, імпровізувати і пробувати.
  • Навички піклуватися про своє здоров’я (сон, харчування, фізичну активність) та регулярне відновлення, ресурсні активності.
  • Відноситися до себе з розумінням і підтримкою, відчувати себе і берегти сили, йти у комфортному темпі без тиску на себе і вчасно поповнювати запаси енергії.
  • Дивитися у майбутнє з надією навіть тоді, коли важко. Пам’ятайте про силу маленьких кроків.

Дізнайтеся, як боротися з "провиною вцілілого" під час війни.

"Бути стійким не означає, що ми ніколи не повинні відчувати страх чи бути вразливими. Ми всі - живі люди, можемо падати, робити помилки, стикатися з травматичними ситуаціями. Стійкість - це вміння відновлюватися, вставати і піклуватися про себе, приймати труднощі як частину шляху і життєвого досвіду, вчитися, розвивати навички і вибудовувати життя далі", - наголосила психолог.

Фото: Getty Images

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм