Лайм

Кінофестиваль "Молодість" звинуватили в корупції - він отримав від Держкіно 8 млн грн

Кінодистриб'ютор Денис Іванов виступив проти "завищеного" фінансування кінофестивалю

4 червня Рада з державної підтримки кінематографії при Держкіно погодилася підтримати проведення 49-го Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість", виділивши йому 7,998 млн грн. Гроші направлять на прем'єрні покази, презентації, творчі зустрічі, рекламу та інші заходи фестивалю, який пройде з 22 по 30 серпня. Рішення Держкіно, проте, сподобалося не всім діячам культури. Продюсер, кінодистриб'ютор, засновник компанії "Артхаус Трафік" і кінофестивалю "Чілдрен кінофест" Денис Іванов опублікував відкритого листа з протестом і назвав "Молодість" "корупційної дірою".

Іванова обурило, що в кризовий рік, коли всім іншим проектам урізали фінансування, Рада виділила "Молодості" "необгрунтовано велику" суму грошей. Таке рішення він пов'язує з корупцією: до Ради входить Андрій Халпахчі - керівник кінофестивалю "Молодість". Його Іванов назвав "прямим конкурентом інших міжнародних кінофестивалів", "критиком і суддею заявок інших проектів" (в тому числі і його власного "Чілдрен кінофесту").

"8 млн - це майже дорівнює сумі фінансування Довженко-Центру протягом одного календарного року. І це на 30% більше, ніж фінансування минулорічного фестивалю "Молодість", який проходив в благополучний період, і в два рази більше, ніж фінансування 2018 року" , - написав Іванов в Facebook.

Роботу Халпахачі в Раді і його участь в конкурсі кінодистриб'ютор назвав "конфліктом інтересів", а фінансування "Молодості" на рівні 8 млн грн - "неефективним".

"Чи згадаєте ви, прем'єри яких гучних українських фільмів проходили на "Молодості" в 2019 або 2018 році? Який з українських фільмів переміг у національному конкурсі? Яка реальна кількість глядачів фестивалю? Яка кількість гостей? Скільки саме українських фільмів буде показано? Чи є кінофестиваль "Молодість" більш ефективним, ніж інші кіноподії?" - запитує дистриб'ютор.

В якості прикладу Іванов навів бюджет інших київських міжнародних кінофестивалів: "Докудейз" (1 млн 100 тис) і "Чілдрен кінофест" (430 тис).

У дискусію з організатором "Чілдрен кінофесту" вступив Іван Козленко, директор Довженко-Центру, який днями отримав фінансування від Мінкульту в розмірі 8,6 млн грн. Він вважає, що невдоволення Іванова пов'язано з низьким фінансуванням "Чілдрен кінофесту", а його заява негативно впливає на всю галузь.

"Боротьба всіх з усіма руйнує існуючу систему державної підтримки. На жаль, твоєя заява в цьому клубку проблем посилює недовіру і ніяк не вирішує системні виклики. Мені шкода, що ти вирішив скористатися слабкістю галузі, а не направив свій досвід на її посилення і порятунок, - написав він. - У цій ситуації ти виступаєш зацікавленою особою, інтереси якої (на твою думку) Рада порушила".

Козленко, який через неплатоспроможність Довженко-центру мав намір піти з поста його керівника, підкреслив, що порівнювати "Докудейз" і "Чілдрен-кінофест" з "Молодістю" некоректно - "не той калібр". "Таким є тільки ОМКФ, - вважає він. - Хоча диспропорція з Докудейс кидається в очі".

"Фестиваль "Молодість" вже давно є не фестивалем, а корупційної дірою, яку роками накачують бюджетними коштами, відбираючи їх у реальних ініціатив, на які грошей не вистачає. І калібр "Молодості" - це 16 тис глядачів, порожні зали, затриманий каталог і скасовані покази. А також - фраза з прес-релізу 1995 роки про FIAPF. Кроль давно вже голий", - відповів Іванов.

Кінодистриб'ютор закликав до відповіді Держкіно, Андрія Халпахчі, міністра культури Олександра Ткаченко, НАЗК і НАБУ, але ніхто з них на гнівний пост Іванова публічно не відреагував.

Кінофестиваль "Молодість" проходить у Києві з 1970 року. Спочатку він був дводенним показом короткометражних фільмів студентів Київського державного інституту імені Карпенка-Карого, але зараз головна його мета - всебічно розвивати молоде професійне кіно. У конкурсній програмі "Молодості" беруть участь дебютні повнометражні та короткометражні фільми - як ігрові, так і анімаційні та документальні. В рамках фестивалю в різні роки відбулися дебютні покази фільмів Ксав'є Долана, Тома Тиквера, Франсуа Озона, Денні Бойла, Стівена Долдрі, а також українського режисера Сергія Лозниці.

  • Раніше стало відомо, що Довженко-Центр отримає 8,6 млн грн на відновлення роботи. Таке рішення було прийняте після наради керівника центру Івана Козленка з представниками Держкіно, Міністерства культури і Міністерства фінансів.
  • Документальний фільм про хлопчика з Донбасу отримав престижну премію Peabody Awards. Картина данського режисера Саймона Вільмонта перемогла в категорії повнометражних документалок.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Автор "найскандальнішої скульптури" України-2023 прокоментував спроби пошкодити його витвір

Скульптор Василь Корчовий висловився про критику його роботи Впевнена і спроб її пошкодити

Що буде модно восени 2023 року: головні тренди нового сезону

Якими модними речами урізноманітнити свій осінній гардероб в цьому році, щоб бути в тренді та завжди виділятися із сірої маси