Лайм

Крім Цоя протестуючі в Білорусі співають пісню про трьох черепах - про що вона і як стала гімном змін

"Хэй, ла-ла-ла-лай, ты не чакай, сюрпрызаў ня будзе"

Учасники масових акцій протесту в Білорусі не тільки скандують "Йди!" Олександру Лукашенку, а й співають на вулицях різноманітні надихаючі пісні. Звичайно, в репертуарах не обходиться без хітів Сергія Міхалка та пісні Віктора Цоя "Перемен", яка стала негласним гімном протестного руху, але ще частіше звучить композиція "Три черепахи" білоруського гурту N.R.M.

Цікаво, що хіт "Три черепахи" співають не тільки натовпи протестуючих на вулицях, але й солідарні з ними люди в мережі. А 23 серпня у багатотисячному мітингу на вулицях Мінська взяв участь музикант Піт Павлов, гітарист того самого гурту N.R.M. Біля Палацу незалежності він вийшов з гітарою до барикад силовиків та заспівав їм про черепах, незважаючи на спроби ОМОНу заглушити пісню сиреною. У чому сила "черепах"? Про це далі в матеріалі.

Рок-гурт N.R.M. виник у Білорусі в 90-х. За роки існування в колективі дещо змінилося, але в серпні цього року музиканти знову зібралися класичним складом, щоб виконати свій головний хіт.

Пісня "Три черепахи" вийшла на однойменному альбомі гурту в 2000 році і відразу стала гімном неформальної молоді. Іронічний текст пісні закликає змиритися з тим, сюром, який відбувається навколо і не чекати від долі сюрпризів, про що, власне, і співається у приспіві: "Хэй, ла-ла-ла-лай, ты не чакай, сюрпрызаў ня будзе".

Як розповів Піт Павлов журналістам "Медузи", свого часу "Три черепахи" гурт створював, не вкладаючи якогось конкретного сенсу. Але з роками хіт все ж набув його. "У ній [пісні] цей сюр описується - що в нашій країні нам розповідають, що земля пласка і світ стоїть на трьох черепах. І хоча всі знають, що це не так, але ми живемо в такій ситуації", - зазначив він.

Так "Три черепахи" стала однією з найбільш впізнаваних пісень білоруською мовою. Сьогодні її співають блогери, студенти, учасники масових акцій в Білорусі і всі ті, хто не чекає сюрпризів, а має намір домагатися змін.

  • Серед інших пісень, які звучать сьогодні на масових протестах в Білорусі, однією з головних, звичайно ж, залишається хіт Віктора Цоя "Перемен". Слухайте також на theLime, як ця пісня гурту "Кино" звучить па-беларуску і пад гуслі.

Найцікавіші новини тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати