Літо – чудовий час для того, щоб встигнути насолодитися сезонними фруктами та зробити заготовки на зиму, з якими готувати улюблені страви стане ще простіше. І якщо ви вже знаєте, як заморозити малину та не зіпсувати ягоди, а також правильно сушити абрикоси на курагу, цього разу зробіть чорнослив. theLime підібрав перевірені способи, як висушити сливи в духовці, електросушарці та на сонці.
Як зробити чорнослив у духовці?
1. Сливи промиваємо в проточній воді, видаляємо плодоніжки та листя, розрізаємо на половинки та прибираємо кісточки.
2. Деко для випікання застилаємо пергаментним папером.
3. Викладаємо половинки слив в один шар шкіркою донизу.
4. Сушити в духовці необхідно в кілька етапів:
1 етап: 5 годин за температури +50°С;
2 етап: 6 годин за температури +70°С;
3 етап: до готовності продукту за температури +75…+80°С.
5. Щоб отримати якісний чорнослив, рекомендуємо двічі-тричі в процесі сушіння робити перерви на 4-5 годин, охолоджуючи плоди. Інакше при швидкому нагріванні з них почне витікати сік.
Як зробити чорнослив в електросушарці?
1. Підготуємо сливи: видаляємо листя та плодоніжки, добре промиваємо у проточній воді.
2. Щоб прискорити процес сушіння, сливи можна попередньо опустити в киплячий розчин харчової соди (на 1 л води необхідно 5-8 г соди) на півхвилини, а потім відразу ж промити в холодній воді. Після цієї процедури на шкірці слив має з'явитися ледь помітна сіточка – при сушінні через неї буде випаровуватися зайва волога.
3. Розрізаємо сливи на половинки та виймаємо кісточки.
4. Викладаємо половинки на піддони електросушарки в один шар розрізом догори.
5. Сушимо у три етапи:
1 етап: 4 години за температури +50…+55°С. Щогодини змінюємо лотки місцями і перевертаємо шматочки.
2 етап: 4-6 годин за температури +60°С. Змінюємо лотки, перевертаємо сливи.
3 етап: до готовності продукту – приблизно 4-6 годин за температури +75…+80°С.
6. Щоб отримати якісний продукт, рекомендуємо 2-3 рази у процесі сушіння робити перерви у 4-5 годин, щоб охолодити плоди. В іншому випадку з них витікатиме сік.
7. Перекладаємо готовий чорнослив у скляні банки або полотняні мішечки, закриваємо або зав'язуємо.
Як зробити чорнослив, висушений на сонці?
1. Сливи промиваємо, витягаємо кісточки, розрізаємо навпіл.
2. Викладаємо половинки злив (м'яка частина має бути спрямована вгору) на решітку, ящик, деко або піддон. Ідеальний варіант – непотрібна клітка, яку можна застелити газетами чи пергаментом. Справа в тому, що поверхня, на якій сушаться фрукти, повинна добре продуватися знизу – це забезпечить рівномірне сушіння і зверху, і знизу.
3. Зверху конструкцію накриваємо дрібною сіткою або марлею, щоб захистити сливи від пилу, сміття та настирливих комах.
4. Ставимо конструкцію зі зливами на місце з добрим доступом до сонячного світла. Увечері їх необхідно прибрати в приміщення на ніч, а вранці виставити знову на сонце.
5. Загальний час сушіння на сонці – від 4 до 6 днів. Це залежить від погодних умов та розміру плодів. Потім піддони потрібно переставити в тінь і досушити близько 3-4 днів.
- Раніше ми розповіли, як заготовити м'яту на зиму.
- Читайте також на theLime, як правильно заморожувати вишню, щоб зберегти вітаміни до зими.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.