Лайм

Як сушити сливи на зиму: 3 способи приготування чорносливу

Прості методи, що допоможуть зберегти врожай на зиму

Літо – чудовий час для того, щоб встигнути насолодитися сезонними фруктами та зробити заготовки на зиму, з якими готувати улюблені страви стане ще простіше. І якщо ви вже знаєте, як заморозити малину та не зіпсувати ягоди, а також правильно сушити абрикоси на курагу, цього разу зробіть чорнослив. theLime підібрав перевірені способи, як висушити сливи в духовці, електросушарці та на сонці.

Як зробити чорнослив у духовці?

1. Сливи промиваємо в проточній воді, видаляємо плодоніжки та листя, розрізаємо на половинки та прибираємо кісточки.

2. Деко для випікання застилаємо пергаментним папером.

3. Викладаємо половинки слив в один шар шкіркою донизу.

4. Сушити в духовці необхідно в кілька етапів:

1 етап: 5 годин за температури +50°С;

2 етап: 6 годин за температури +70°С;

3 етап: до готовності продукту за температури +75…+80°С.

5. Щоб отримати якісний чорнослив, рекомендуємо двічі-тричі в процесі сушіння робити перерви на 4-5 годин, охолоджуючи плоди. Інакше при швидкому нагріванні з них почне витікати сік.

Фото: pinterest.com

Як зробити чорнослив в електросушарці?

1. Підготуємо сливи: видаляємо листя та плодоніжки, добре промиваємо у проточній воді.

2. Щоб прискорити процес сушіння, сливи можна попередньо опустити в киплячий розчин харчової соди (на 1 л води необхідно 5-8 г соди) на півхвилини, а потім відразу ж промити в холодній воді. Після цієї процедури на шкірці слив має з'явитися ледь помітна сіточка при сушінні через неї буде випаровуватися зайва волога.

3. Розрізаємо сливи на половинки та виймаємо кісточки.

4. Викладаємо половинки на піддони електросушарки в один шар розрізом догори.

5. Сушимо у три етапи:

1 етап: 4 години за температури +50…+55°С. Щогодини змінюємо лотки місцями і перевертаємо шматочки.

2 етап: 4-6 годин за температури +60°С. Змінюємо лотки, перевертаємо сливи.

3 етап: до готовності продукту – приблизно 4-6 годин за температури +75…+80°С.

6. Щоб отримати якісний продукт, рекомендуємо 2-3 рази у процесі сушіння робити перерви у 4-5 годин, щоб охолодити плоди. В іншому випадку з них витікатиме сік.

7. Перекладаємо готовий чорнослив у скляні банки або полотняні мішечки, закриваємо або зав'язуємо.

Фото: pinterest.com

Як зробити чорнослив, висушений на сонці?

1. Сливи промиваємо, витягаємо кісточки, розрізаємо навпіл.

2. Викладаємо половинки злив (м'яка частина має бути спрямована вгору) на решітку, ящик, деко або піддон. Ідеальний варіант – непотрібна клітка, яку можна застелити газетами чи пергаментом. Справа в тому, що поверхня, на якій сушаться фрукти, повинна добре продуватися знизу це забезпечить рівномірне сушіння і зверху, і знизу.

3. Зверху конструкцію накриваємо дрібною сіткою або марлею, щоб захистити сливи від пилу, сміття та настирливих комах.

4. Ставимо конструкцію зі зливами на місце з добрим доступом до сонячного світла. Увечері їх необхідно прибрати в приміщення на ніч, а вранці виставити знову на сонце.

5. Загальний час сушіння на сонці – від 4 до 6 днів. Це залежить від погодних умов та розміру плодів. Потім піддони потрібно переставити в тінь і досушити близько 3-4 днів.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками