Лайм

Як зробити натуральний і якісний крохмаль в домашніх умовах: простий спосіб

Знадобиться зовсім небагато часу та зусиль

Крохмаль є незамінним помічником на кожній кухні, і те, що його можна зробити власноруч, є неабияким плюсом. theLime вже розповів, як приготувати розпушувач для тіста в домашніх умовах, а тепер поділиться рецептом ще одного важливого компоненту.

Фото: Pinterest

Який сорт картоплі обрати?

Досвідчені господарі обирають сорти з високим вмістом крохмалю – 17-20%. Це може бути: Аврора (17,5%), Єлизавета (18%), Одіссей (17%), Журавинка (19%), Лорх (20%), Скарб (17%), Казка (17%), Вольтман (19%), Башкирський (19,7%).

Також експерти радять обирати для приготування домашнього крохмалю середньостиглі сорти, так як за літній сезон вони встигають повністю дозріти і накопичити достатню кількість глюкози, яка в процесі фотосинтезу перетворюється на крохмаль. Плоди пізньостиглих сортів, які не встигли дозріти до настання холодів, збираються недостатньо дозрілими, і вміст крохмалю в них нижче норми.

Отже, щоб приготувати крохмаль в домашніх умовах, візьміть: картоплю, 2 прозорі ємності, подрібнювач (це може бути, наприклад, тертка, м’ясорубка, овочерізка, соковижималка чи блендер, чисту холодну воду, марлю або дрібне сито, паперові рушники.

Фото: Pinterest

Приготування: картоплю помийте та за необхідності повидаляйте зіпсовані в ній ділянки. Очистіть картоплю від шкірки та подрібніть її зручним вам методом. У вас має вийти консистенція, що нагадуватиме кашу.

Далі залийте картопляну масу холодною водою та ретельно перемішайте. У процесі перемішування крохмаль з картопляної маси виділяється у воду і з'являється у вигляді суспензії [суміш рідини або газу з твердими частинками, що перебувають у завислому стані]. Не слід використовувати гарячу воду, оскільки крохмаль у такому випадку одразу розчиниться в ній. Залишіть масу на 20 хвилин для того, щоб крохмаль міг осісти на дно ємності. Після того, як вказаний час минув, ви побачите світлий осад, який буде гарно видно через прозорі стінки посудини.

Покладіть на другу ємність дрібне сито та процідіть через нього отриману масу. Картопляну кашку потрібно віджати рукою і залишити на ситі ще на 15 хвилин - до повного стікання соку. Після цього подрібнену картоплю можна прибрати. А рідина, яка стікла в тару, поступово ставатиме коричневого кольору. Після того, як крохмаль остаточно осяде на дно ємності, злийте більшу частину каламутної води. На дні має залишитися осад темного кольору.

Фото: Pinterest

Знову залийте осад холодною чистою водою, почекайте 10-15 хвилин, щоб крохмаль осів на дно. У цьому випадку вода вже не буде вже такою темною, як це було у першому.

Злийте каламутний шар рідини, після чого ще раз залийте осад новою порцією води. Процедуру слід повторювати до тих пір, поки вода не стане повністю прозорою, а осад білого кольору.

Деко застеліть 4-5 шарами паперових рушників. Осад з невеликою кількістю води, що залишилася, добре перемішайте і швидко, поки він знову не осів, вилийте на серветки. Паперові рушники мають ввібрати зайву рідину, а крохмаль залишиться на поверхні. Нижні мокрі шари паперу змінюйте на сухі до тих пір, поки не вбереться вся рідина.

Білий осад рівномірно розкладіть по поверхні серветок та залишіть сушитися при кімнатній температурі. Якщо хочете прискорити процес, перекладіть крохмаль з вологого паперу на фольгу. Періодично перемішуйте масу ложкою, щоб вона рівномірно підсушувалася.

На приготування крохмалю в домашніх умовах знадобиться 40-50 хвилин, на просушку при кімнатній температурі - близько 72 годин.

Ще кілька корисних порад:

  • Якщо процес сушіння крохмалю потрібно прискорити, використайте духовку. Для цього білий осад, який у вас вийшов, розкладіть тонким шаром на деко, застелене пергаментним папером. Важливо пам'ятати, що чим тоншим буде шар, тим швидше випарується волога. Температура в духовці не повинна перевищувати +40°С. Для повної просушки продукту знадобиться кілька годин.
  • При температурі понад +40°С крохмаль перетвориться на клейстер [клей, що виготовляється з крохмалю чи борошна].
  • Коли порошок на деку стане розсипчастим, розімніть його за допомогою качалки. Це допоможе подрібнити грудочки, що утворилися у процесі.
  • Для приготування домашньої випічцки використовується найменша консистенція крохмалю. Щоб перетворити домашній продукт на пудру, достатньо буде перемолоти його в кавомолці.
  • Готовий крохмаль пересипте в пластиковий контейнер або в скляну банку та закрийте кришкою, щоб запобігти утворенню конденсату. Зберігайте ємність в сухому місці.

  • З одного відра картоплі виходить 1,3-1,5 кг домашнього чистого продукту.

Фото: Pinterest

  • Дізнайтесь, як оцінити якість борошна і зрозуміти, що воно зіпсувалося. Ми розповіли про 5 важливих ознак.
  • Також почитайте про те, як вибрати якісний мед і розпізнати підробку. Озбройтеся кількома правилами правильного вибору бджолиного продукту.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками