Лайм

Що буде, якщо використовувати косметику, у якої вийшов термін придатності

Дерматологи розповіли про наслідки

Не всю косметику вдається використати до закінчення терміну придатності, і якщо продукт дорогий, люди часто ігнорують дати на упаковці. Але наскільки це безпечно для шкіри? Дерматологи Джошуа Цайхнер, Жанетт Граф, Мона Гохара та Денді Енгельман у виданні BestLife розповіли, чи можна користуватися простроченими кремами, сонцезахисними засобами та іншими б'юті-продуктами.

Експерти зазначили, що термін придатності на косметичних засобах означає період, протягом якого їхній склад залишається стабільним та ефективним. Це не означає, що прострочений крем потрібно моментально викидати, але згодом він може почати псуватися, втрачати свою активність, ставати сприятливим середовищем для розмноження бактерій та грибків.

Фото: pixabay.com

"Оскільки активні інгредієнти в косметичних засобах з часом руйнуються, їх хімічний склад може змінитися, викликаючи подразнення шкіри або алергічні реакції", - пояснює Мона Гохара.

Зміна складу загрожує появою запалень, висипів, прищів, контактного дерматиту. Навіть легкі креми можуть змінювати свою природу, стаючи маслянішими і закупорюючи пори, що призводить до висипань.

Читайте також: Щоб не було подразнення: дерматологи порадили, як правильно голити ноги.

Фахівці не рекомендують використовувати прострочені сонцезахисні креми та косметику із SPF-компонентами. Якщо на вашому сонцезахисному кремі не вказаний термін придатності, його слід вважати простроченим через три роки. Термін придатності сонцезахисних засобів з натуральними інгредієнтами, такими як рослинні екстракти, зазвичай закінчується раніше, ніж із консервантами.

Консерванти допомагають боротися з бактеріями в косметиці, але після закінчення терміну придатності вони також втрачають свою силу. Крем для обличчя може стати більш сприйнятливими до бактерій та інших мікробів. "Нанесення такого продукту на шкіру, особливо якщо є якісь запалення, може означати потенційну інфекцію", - попереджає доктор Цайхнер.

Фото: pixabay.com

Потрібно бути особливо обережним із кремами для повік, щоб запобігти очним інфекціям. Те саме стосується і простроченої туші для вій або підводки для очей. Якщо в них потрапили бактерії, вони можуть викликати ячмінь.

Доктор Енгельман зазначив, що прострочені доглядові засоби, у складі яких є активні інгредієнти (ретиноїди, вітамін С, гіалуронова кислота та альфа-гідроксикислоти), також починають втрачати свою силу.

Читайте також: Експерти назвали 10 повсякденних звичок, які можуть нашкодити волоссю.

Стара декоративна косметика гірше тримається на шкірі, а її пігмент може змінюватись. Особливо схильні до цього тональні креми, які згодом окислюються, змінюють колір і текстуру. Туш для вій береться грудками і обсипається.

Експерти рекомендують зберігати засоби для догляду за шкірою при кімнатній температурі, подалі від сонця. Також слід звертати увагу на інструкції: деякі продукти без консервантів рекомендують тримати у холодильнику.

Фото: pixabay.com

Має значення і місце, де ви купуєте косметику. Центри великої оптової дистрибуції можуть зберігати продукти на складах без кліматичного контролю. Це означає, що крем міг зіпсуватися у спеку, стати неефективним, викликати побічні реакції - висипання або роздратування.

Раніше дерматологи розповіли, що буде, якщо ніколи не мити щітку для волосся.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основи для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати