Лайм

Як часто потрібно міняти зубну щітку, і що буде, якщо цього не робити

Поради та рекомендації стоматологів

Зубна щітка - це предмет особистої гігієни, який, як і гребінець для волосся, обов'язково слід регулярно міняти. За час експлуатації на ній накопичуються бактерії, які можуть спричинити різні стоматологічні захворювання і стати причиною неприємного запаху з рота. Стоматологи розповіли виданню Real Simple, як довго можна використовувати зубну щітку та як визначити, що її вже час викинути.

Читайте також: Що буде, якщо ніколи не мити щітку для волосся: експерти дали відповідь.

Фото: unsplash.com

Як часто потрібно міняти зубну щітку?

Американська стоматологічна асоціація рекомендує змінювати мануальну зубну щітку кожні три-чотири місяці. За словами експертів, зубна щітка буквально зчищає бактерії з зубів, і мікроби можуть залишатися на ній навіть після того, як ви сполоснули її після чищення зубів. Крім того, зношені зубні щітки погано видаляють наліт, тому вам доведеться регулярно міняти їх, щоб забезпечити якісне очищення зубів та ясен.

Однак якщо ви захворіли на застуду, грип або іншу вірусну інфекцію, важливо одразу викинути зубну щітку, навіть якщо ви використовуєте її менше трьох місяців. Після одужання візьміть нову зубну щітку.

Фото: unsplash.com

Як часто міняти електричну зубну щітку?

Час експлуатації електричних зубних щіток зазвичай коротший, приблизно від одного до двох місяців, кажуть стоматологи. Електричні зубні щітки вібрують на високих швидкостях, тому термін служби насадок менший, ніж у стандартних зубних щіток.

Читайте також: Експерти розповіли, коли краще чистити зуби: до або після сніданку.

Фото: unsplash.com

Інші ознаки того, що вам час замінити зубну щітку

Якщо щетинки вашої зубної щітки починають згинатися і загинатися вгору, значить, прийшов час її викинути. Згідно з дослідженнями, розширення щетини фактично знижує ефективність зубної щітки після 40 днів постійного використання.

Деякі електричні зубні щітки мають вбудовані індикатори, які показують, що час насадку змінювати.

Ще однією ознакою необхідності заміни зубної щітки є зміна кольору та випадіння, зношування або втрата жорсткості щетинок.

Фото: unsplash.com

Чи може дезінфекція продовжити термін служби зубної щітки?

Миття або дезінфекція зубної щітки не продовжить термін служби, оскільки щетина все одно зношується, незалежно від того, наскільки чистою ви її триаєте. Але це може допомогти зберегти її у чистоті під час використання. Стоматолог рекомендує потримати щітку під гарячою водою перед та після кожного використання.

Щоб продезінфікувати зубну щітку, лікар пропонує наповнити невелику чашку антибактеріальним ополіскувачем для рота і погрузити зубну щітку, помішуючи її в розчині, приблизно на 30 секунд.

Фото: unsplash.com

Додаткові поради щодо догляду за зубною щіткою:

  • Після використання дайте зубній щітці висохнути (бактерії люблять вологе середовище), зберігайте її у вертикальному положенні.
  • Ніколи не ділиться зубними щітками.
  • Якщо в одному тримачі зберігається більше однієї щітки, розташуйте їх на відстані, щоб вони не торкалися одна одної.
  • Не зберігайте зубні щітки в закритих контейнерах, де легко розмножуються бактерії.

Фото: unsplash.com

Раніше експерт назвав 4 помилки при миття волосся, якого варто уникати.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал, підготовлений журналістом "Апострофа", має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи підстави для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати