Лайм

Астрономічний початок осені: що насправді відбувається в День осіннього рівнодення

Наукові факти, які варто знати

Осіннє рівнодення - щорічна астрономічна подія, яка знаменує кінець літа і початок осені у північній півкулі. У 2023 році воно настане о 9:50 ранку за Києвом. З цим днем пов'язано багато вірувань і прикмет, виділяють його і шанувальники астрології. Але наукове пояснення такого явища – дуже просте та конкретне.

Читайте також: Чому на Місяці утворюється мерзла вода: відповідь вчених здивувала світ.

Вісь обертання планети Земля має нахил. Це означає, що Сонце більше освітлює північну чи південну півкулю залежно від цього, де Земля перебуває на своїй орбіті. Однак є два моменти на рік, коли Сонце однаково освітлює північну та південну півкулі. Вони відомі як рівнодення.

Фото: Getty Images

Коли настає осінь

Осінь можна визначити трьома способами: астрологічним, метеорологічним та фенологічним.

Астрономічна осінь настає після осіннього рівнодення, зима – після зимового сонцестояння, весна – після весняного рівнодення, а літо – після літнього сонцестояння.

З погляду метеорологів сезони поділяються на три повні місяці. Їх визначають за середньомісячною температурою: влітку вона найвища, а взимку – найнижча. Ось чому ми звикли, що у північній півкулі осінні місяці – це вересень, жовтень та листопад. У південній півкулі ці місяці вважаються весняними.

Читайте також: Краса, яка захоплює: чудові фото космосу, які здобули престижну премію у Британії.

Фенологічний спосіб визначає осінь за різними біологічними та екологічними ознаками: жовтіє і опадає листя, птахи відлітають у теплі краї. Ці явища пов'язані з погодою та кліматом, тому фенологічно осінь може наступити раніше чи пізніше астрономічної та метеорологічної.

Фото: pixabay.com

Факти про осіннє рівнодення

Земна куля поділена на 24 часових пояси, тому в різних місцях рівнодення може припадати на різний час та навіть дні.

Для тих, хто знаходиться у високих широтах північної півкулі (близько до полярної області Землі), дні рівнодення – найкращий час, щоб спостерігати за північним сяйвом. Навесні та восени геомагнітна активність, яка провокує сяйво, вища, ніж улітку чи взимку.

Повний місяць, який настає найближче до осіннього рівнодення, називають Урожайним Місяцем. З цим явищем пов'язано багато вірувань. Фермери вважали, що світло Урожайного Місяця дозволяє їм до пізньої ночі працювати на полі, і це найсприятливіший час для збирання врожаю. У 2023 році ми побачимо Урожайний Місяць 29 вересня.

Читайте також: Спека у вересні набере обертів: коли в Україні очікується "аномальна" температура.

Сучасні язичники присвячують осінньому рівноденню ритуал Мабон. Цього дня прийнято дякувати за рясний урожай, ділитися плодами Землі.

У японській культурі осіннє рівнодення пов'язане з поминанням померлих родичів. Свято Хіган триває сім днів, починається за три дні до рівнодення і закінчуючи через три дні після нього.

Фото: pixabay.com

  • Вже формується полярний вихор: синоптики розповіли, якою буде зима в Україні.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати