RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ніж у спину Україні: приватна розвідка США прогнозує посилення впливу Росії

У Stratfor вважають, що через внутрішні чвари в 2017 році Захід може піти на поступки Москві

У Stratfor вважають, що через внутрішні чвари в 2017 році Захід може піти на поступки Москві Поки в ЄС триває розкол, а в США проходить процес передачі президентського крісла, Росія може знову "прибрати до рук" сфери впливу в багатьох периферійних державах колишнього СРСР Фото: EPA/UPG

Британський Brexit і суперечки в Європейському Союзі подарували Москві надію на підрив єдності блоку з приводу антиросійських санкцій. А перемога Дональда Трампа на президентських виборах у США відкрила потенційний шлях до потепління відносин з Росією і, можливо, навіть до припинення санкцій Вашингтона щодо Москви. Політичні зміни в Брюсселі і Вашингтоні можуть дозволити Кремлю посилити свій вплив на території колишнього Радянського Союзу, вважають аналітики приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor. На їхню думку, у зв'язку з цим Україні, можливо, доведеться піти на поступки в питанні реалізації Мінських угод.

Багато з останніх невдач Росії розпочалися в 2014 році, коли Москва анексувала Крим і підтримала сепаратистський заколот на сході України. У відповідь на це Європейський Союз і США запровадили санкції щодо Росії. Через кілька місяців світові ціни на нафту почали різке зниження і до кінця 2014 року впали майже в два рази. Поєднання низьких цін на нафту і санкцій занурили Росію в рецесію і створили передумови для конфлікту із Заходом. Водночас такі країни, як Україна, Молдова та Грузія, працюють над зміцненням своїх зв'язків з ЄС і НАТО.

Але тепер становище Росії може змінитися, вважають аналітики Stratfor. Країни колишнього СРСР, враховуючи політичні зміни, що відбулися в Європі і США, ймовірно, переглянуть свої позиції у відносинах із Заходом. Так, на президентських виборах, які пройшли 13 листопада в Молдові, перемогу здобув лідер проросійської Соціалістичної партії країни Ігор Додон. І хоча парламент Молдови і прем'єр-міністр, як і раніше, виступають за європейську інтеграцію, Ігор Додон очевидно буде намагатися поглиблювати економічні і політичні зв'язки з Росією. Грузія також почала пом'якшувати свою позицію щодо невизнаних республік Абхазії та Південної Осетії, через які Грузії навіть довелося воювати з Росією в 2008 році.

Україна спирається на економічну та політичну підтримку Заходу, який запровадив санкції проти Росії за анексію Криму і розпалювання конфлікту на Донбасі. Тим не менше уряд у Києві не може бути впевнений в тому, що санкційний тиск продовжуватиметься, вважають у Stratfor. З огляду на триваючу війну на Сході в Україні навряд чи буде обраний проросійський лідер, але мінливі політичні обставини в Європі і США можуть змусити Київ переглянути свою позицію щодо Мінських угод і прийняти більш примирливий підхід до переговорів з Росією з приводу ситуації на Донбасі. Водночас Київ може спробувати посилити військову співпрацю з Польщею і країнами Балтії, якщо члени НАТО, зокрема США, скоротять свою присутність у Центральній та Східній Європі.

Протягом наступного року, поки адміністрація нового президента США буде знайомитися зі справами, а розкол в Європейському Союзі продовжить розширюватися, Росія може спробувати повернути собі вплив у багатьох периферійних державах колишнього СРСР. Правда, навряд чи цей вплив буде таким же сильним, як у середині 2000 років, коли економіка Росії процвітала і її політична система не зазнавала потрясінь. Навіть якщо в 2017 році Захід послабить свої санкції проти Москви, Сполучені Штати і НАТО навряд чи відмовляться від своїх союзників по периферії Росії.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України