RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ви тримайтеся там: як країни НАТО допомагають Україні

Засновані Альянсом трастові фонди для допомоги нашій країні наповнені не в повному обсязі

Засновані Альянсом трастові фонди для допомоги нашій країні наповнені не в повному обсязі У штаб-квартирі НАТО в Брюсселі розпочалася зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу (на фото в центрі - генсек НАТО Йенс Столтенберг) Фото: EPA/UPG

Сьогодні, 6 грудня, у Брюсселі, у штаб-квартирі НАТО почалася перша після Варшавського саміту зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу. В рамках цієї зустрічі 7 грудня відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО за участю міністра закордонних справ нашої країни Павла Клімкіна. Напередодні подій у Брюсселі генсек Альянсу Йенс Столтенберг ще раз підкреслив, що Альянс надає Україні широку підтримку, яка допомагає протистояти російській агресії. Серед іншого ця підтримка виражається в організації шести трастових фондів, що підвищують оборонні можливості нашої країни. Однак далеко не всі ці трастові фонди фінансуються належним чином. "Апострофу" стало відомо, в яких обсягах вони наповнюються.

У вівторок, 6 грудня, в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу. В рамках цієї зустрічі відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО за участю міністра закордонних справ нашої країни Павла Клімкіна. А 5 грудня у штаб-квартирі проходили заходи, що передують зустрічі міністрів. Серед іншого генеральний секретар Альянсу Йенс Столтенберг розповів, що темою засідання Комісії Україна — НАТО, 7 грудня, стане конфлікт на Донбасі. "Ситуація з безпекою на сході України залишається надзвичайно серйозною. Режим припинення вогню порушується кожен день, іноді по сотні разів, із застосуванням збройових систем, заборонених Мінськими угодами. Опинилася перед обличчям російської агресії Україні НАТО надає серйозну політичну і практичну підтримку", - заявив Столтенберг.

Серед іншого ця підтримка проявляється в організації шести нових трастових фондів, куди від країн-членів Альянсу надходять кошти, спрямовані на підвищення оборонних можливостей України. П'ять цих фондів були засновані після Уельського саміту НАТО в 2014 році. Вони спрямовані на підвищення якості управління, зв'язку і комп'ютеризації, поліпшення рівня логістики та кібербезпеки. Ще два трастових фонду присвячені соціальної адаптації військовослужбовців, а також їх медичної реабілітації. У червні 2015 року Альянс погодився створити шостий трастовий фонд зі збору коштів на знешкодження мін та інших вибухонебезпечних предметів. Загальний бюджет усіх шести трастових фондів, заснованих після початку російської військової агресії в Україну, становить близько 9 млн євро.

У розпорядженні "Апострофа" виявилася інформація, що розповідає про те, як наповнюються організовані НАТО трастові фонди. З'ясувалося, що далеко не всі вони наповнені в повному обсязі. Найгірше наповнюється трастовий фонд, створений у вересні 2014 року і присвячений реформуванню систем логістики та стандартизації. Його передбачуваний бюджет становить 4,1 млн євро, однак на сьогоднішній день отримано лише 1 млн 235 тис. євро. З великими труднощами наповнюється трастовий фонд, пов'язаний з медичною реабілітацією військовослужбовців. Він був заснований в грудні 2014 року і отримав з тих пір 317 тис. євро (ще 460 тисяч — це заявлені внески). При цьому загальний бюджет цього фонду повинен становити понад 2,2 млн євро.

Не до кінця наповнений трастовий фонд з модернізації систем командування, заснований у вересні 2014 року. Тим не менш вже отримані 1,5 млн євро з очікуваних 1,76 млн дозволяють йому вести роботу.

З іншого боку, трастовий фонд з кібербезпеки отримав навіть більше грошей, ніж було заплановано. Починаючи з вересня 2014 року країни-контрибуторы цього фонду — Румунія, Албанія, Угорщина, Естонія, Португалія, Італія, Туреччина і США перерахували 1,065 млн євро (заявлено внесення ще 100 тис. євро), при тому, що загальний бюджет становить 560 тисяч євро. Достовірної інформації про те, як наповнюється трастовий фонд зі знешкодження мін та боєприпасів, поки немає.

І, нарешті, в повному обсязі профінансовано трастовий фонд, який забезпечує перепідготовку та соціальну адаптацію військовослужбовців. Його орієнтовний бюджет становить 435 тисяч євро, рівно така ж сума вже перераховано. Контрибуторами є Норвегія, Албанія, Греція, Хорватія, Португалія, Люксембург і Туреччина. Представник Альянсу, який має відношення до роботи цього фонду, Еммануель Унтзингер повідомив українським журналістам у Брюсселі, що завдяки програмі соціальної адаптації з початку АТО більше 3746 військовослужбовців отримали допомогу. "Ми проводили триденні семінари з психологічної реабілітації для українських військових, які повернулися з АТО. Ми допомагаємо їм отримати нові знання, щоб вони могли знайти нову роботу. Проводимо курси з англійської мови, курси з економіки малих підприємств, з вивчення графічного дизайну і комп'ютерних технологій", - пояснив Унтзингер. За його словами, НАТО враховує особливості ринку праці того або іншого регіону. Наприклад, у Миколаєві для колишніх учасників АТО проводяться курси судноводіння. "Більше 75% наших слухачів потім змогли знайти собі нову роботу. Я вважаю, що це хороший показник", - зазначив Унтзингер.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному