RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Девід Кемерон: Перед Україною на шляху до історії успіху стоїть чотири виклики

Колишній прем'єр-міністр Великобританії виступив з публічною лекцією

Колишній прем'єр-міністр Великобританії виступив з публічною лекцією Колишній прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. Фото: facebook.com/DavidCameronOfficial

Після зустрічі колишнього прем’єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона з президентом та прем’єр-міністром України в Києві на запрошення Фонду Віктора Пінчука відбулась публічна лекція британського політика. Колишній прем’єр Великобританії відзначив значні успіхи України в її реформах з початку війни, але й попередив, що попереду – багато роботи. "Апостроф" записав головні тези виступу Девіда Кемерона.

Ми тут, щоб поговорити про майбутнє України. Назва цієї лекції - "Місце України в мінливому світі". Немає сумніву, що після виборів 2016 року ведеться велика дискусія про всі світові економіки, суспільства й політичні системи. З обранням Дональда Трампа як президента США багато хто задається питаннями: якими будуть статус НАТО, роль ООН, місце світових торгових організацій. Я можу сказати, що ці речі допомагали гарантувати наші процвітання і безпеку десятиліттями. І моя власна точка зору зрозуміла: ми повинні боротися за ті речі, які нам забезпечують демократію, верховенство права, свободу.

Але дозвольте мені почати лекцію, дуже чітко роз'яснивши: ми можемо стикатися з новими питаннями, можливо, деякі речі змінюються, але місце України як повністю незалежної суверенної європейською нації не повинно змінюватися. Ви – повноцінний член ООН, член Ради безпеки ООН. І люди іноді забувають, що, оскільки Україна постраждала в Другій світовій війні, то ви маєте особливий статус – ви були країною-засновником ООН. І до вас повинні ставитися як до повністю суверенної й незалежної держави. І немає кращого місця, щоб сказати про це, ніж тут, в Києві, тому що це місто-герой у Другій світовій війні. Він був серцем мирного протесту під час Помаранчевої революції, це місце Євромайдану 2014 року і також це місце демократії, свободи і незалежності. Сьогодні світ знає, що Україна пройшла через великі страждання. Не забуду, як я читав про життя між двох зол – Гітлером і Сталіним.

Успішна країна, яка сама формує власну позицію – ось що означає самовизначення. Європа перетерпіла дві світові війни і десятки мільйонів смертей. Але також – спроби змінити її кордони силою. Після всього цього ми повинні впевнитись, що подібне більше не відбудеться. Коли Росія вдалась до незаконних дій на території України, повністю порушивши міжнародне право, ми зібрались з нашими європейськими союзниками, щоб підготувати належну відповідь. Ми використали міжнародні зустрічі – G7, G20, НАТО – щоб підняти українське питання. Ми налагодили роботу, щоби накласти санкції на Росію.

Але дипломатичної та військової підтримки недостатньо. Коли я був прем’єр-міністром, то визнав, що ми повинні не тільки підтримати вашу економіку, але й допомогти покращити державне управління. Я б назвав корупцію та три інші кроки – справедливі податки, вільну торгівлю, більшу прозорість – як основу міжнародного порядку денного. Я також розумію, що це ви боретесь не лише з військовою агресією, а зі спробою зруйнувати ваші інституції, державу та демократію. Ви повинні перемогти пропаганду. Ви повинні впевнитись, що ваші громадяни відчувають державу і демократію. І тому потрібно створити для них більше можливостей бути залученими до місцевої влади.

Гордий сказати, що немає парламенту, який би більш всебічно працював на кожному рівні з нашими українськими друзями, ніж парламент Великобританії. Двосторонні відносини наших країн глибокі, сильні й прагматичні. І хоча я не побував в Україні, коли був прем’єр-міністром, я шкодую. Тепер я тут, і це велика честь.

Звісно, багато що потрібно ще зробити: і нам, і вам. Але інколи варто обернутись і подивитися на прогрес, якого вже досягла ваша країна. Ви можете бути воюючою державою, але ви також зменшили свій зовнішній борг, побудували військо, реформували інституції, модернізували уряд, покращили свій бізнес-клімат та посприяли більшій прозорості, ніж багато інших країн у Європі. Володимир Путін сподівався, що ваша країна розвалиться. Вона не розвалилась, і ви повинні пишатися зробленим.

То якими є виклики для України? Що стоїть на шляху України перед тим, щоб вона стала світовою історією успіху, якою, як ми знаємо, вона здатна стати? По-перше, небезпека зникнення вашого питання з міжнародного порядку денного. Я вже бачив це у випадку з Грузією. Спочатку весь світ дивився, але вже невдовзі увага зникла, було щось на кшталт знизування плечами і майже прийняття повністю неприйнятного статус-кво. Я переконаний: це не повинно трапитись тут.

По-друге, є виклик коли йдеться про важливість безпеки, яку Америка продовжує підтримувати. Обрання Дональда Трампа – це факт. Ми повинні працювати з новим президентом. І так, ми маємо змиритися з тим, що за його президентства, як і за його попередника, США повинні бути націлені на діалог з Росією і будувати двосторонні стосунки. Але ці стосунки не мають зашкодити державам Східної та Центральної Європи, які хочуть продемонструвати свою незалежність. Давайте скажу так: ви не зробите Америку знову великою, якщо зробите Східну Європу знову слабкою.

Третій виклик – обороноздатність України. Ви вже багато чим пожертвували, і ваші люди, здебільшого молоді, показали видатну сміливість. Ми повинні допомогти вам впевнитися, що Україна збереже й збільшить свою обороноздатність.

Четвертий – корупція. Великобританія – справжній друг України, справжні друзі – чесні. Тому ми можемо сказати, що рівень корупції в Україні все ще повністю неприйнятний. Складно переоцінити шкоду, яку корупція завдає політичній системі. Це ракова пухлина, яка може вбити державу. Це не тільки гроші, вкрадені політиками та бюрократами. Корупція вбиває будь-яку віру, що країна та політична система можуть бути справедливими, чесними, служити людям, які тут живуть. Ваші друзі на Заході, які мусять вас підтримати, повинні побачити подальший прогрес.

Усі ці речі є суттєвими для одного, що допоможе визначити майбутнє України – залучення інвестицій.

Я не казатиму, яке майбутнє вам потрібне. Я просто скажу, що ваше майбутнє демократичне і велике, і ви зможете досягнути значних речей, якщо ви це забезпечите. Звичайно, є певна небезпека, що завжди буде ця загроза територіальній цілісності та суверенітету. Але я хочу, щоб ви були абсолютно амбітними і проактивними. Треба думати про розвиток, посилення місця України у світі XXI століття. Ми повинні відзначати цей поступ, який зробила Україна за останні три роки: стабілізувала економіку, заохотила інвестиції, побудувала сильну й ефективну армію і створила робочі місця. І ми маємо вчитись на досвіді інших країн, які розвинулись після конфліктів і створили успішне майбутнє. І ми розуміємо, що це допоможе вам реалізувати свій потенціал.

Я хочу, аби ви подумали про потенціал України: ви – молода країна з багатими ресурсами і спрагою до змін. Ви вже багато чого досягли, але можете ще більше. Будьте амбітними, і я буду з вами поряд як друг України на кожному кроці вашого шляху.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України