RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Підготувалися погано: важливий висновок із зустрічі Порошенка з Трампом

Чому у візиті Порошенка до Вашингтона так багато піару

Чому у візиті Порошенка до Вашингтона так багато піару Фото: прес-служба президента

США все ще не надто зацікавлені в Україні. При цьому влада буде використовувати зустріч президента України Петра Порошенка з президентом США Дональдом Трампом для демонстрації зовнішньополітичних успіхів виборцю, який не надто розуміється на тонкощах дипломатії. Чому Порошенко і його команда не змогли запропонувати Трампові стратегію, яка його зацікавить, "Апострофу" розповів аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Зустріч Порошенка і Трампа була довгоочікуваною й анонсувалася ще з січня місяця. І сам факт зустрічі зараз, безумовно, є певним позитивом для іміджу країни і навіть для іміджу президента. Але якихось результатів від зустрічі ми не отримали, та й, виходячи з формату, отримати не могли. Результатів бути не могло ще й тому, що українська сторона поїхала туди без будь-якої стратегії та чітких пропозицій, які міг би сприйняти Трамп. Він - бізнесмен, і, насамперед, його цікавить можливість заробітку.

Зустріч у форматі Drop-in означає можливість привітатися, обмінятися люб'язностями та сфотографуватися. Обговорювати якісь глобальні й важливі проблеми, як конфлікт на Сході Україні, у такому форматі немає можливості. Тому заява [Ірини] Геращенко, що обговорювалися питання безпеки, звучить дуже розмито та узагальнено. Так само, як співпраця у сфері енергетики та вугілля з Пенсільванії... Це якісь нереальні речі. Чомусь зовсім не обговорювалося питання летальної зброї, хоча на рівні Конгресу це питання є.

Фактично, візит є своєрідною сигнальною поїздкою, від якої ми отримали запевнення про глибоку стурбованість ситуацією в країні та готовність підтримати, але без жодних конкретних речей.

Якщо подивитися на результативні зустрічі такого рівня, то їм завжди передує багатомісячна робота МЗС країни. Постійні контакти між держсекретарем і міністром закордонних справ. Тільки після цього виходять на рівень глав держав. Але, мабуть, США не дуже зацікавлені в Україні. Вони розуміють, що очікувати чогось не варто. Але це не може бути виправданням для нашої влади, яка не підготувала та не презентувала стратегію. Напевно, ще немає розуміння, що писати і що робити, тому що США ще не подавали жодних сигналів. Зараз вони зосереджені більше на внутрішніх проблемах і на проблемі тероризму, але рідко висловлюють своє ставлення до конфліктів в інших регіонах.

Крім того, потрібно розуміти, що сама зустріч з Трампом по суті не така важлива. Потрібно виходити безпосередньо на держсекретаря США Рекса Тіллерсона і з ним спілкуватися. Порошенко не буде в Овальному кабінеті розповідати про проблеми в Україні, а Трамп не буде співчутливо його слухати й давати свої поради. Це не той рівень. Повинні бути документи, стратегії, які закріплюють ось такими зустрічами. А цими документами повинні займатися профільні відомства в цих країнах.

Ця зустріч - піар для Порошенка, який в Україні зараз показується як величезне досягнення. Для Трампа - теж своєрідний іміджевий хід, після всіх тих звинувачень, які сипляться в його бік щодо зв'язків з РФ. Трамп, так би мовити, пішов на випередження: мовляв, дивіться, я першим зустрівся з главою країни-жертви, а не агресора.

Але головна зустріч все ж буде з президентом РФ Володимиром Путіним. Очевидно, є більше моментів, які варто обговорити. Це точно не буде drop-in. Це вже помітно навіть по консультаціях на рівні Рекса Тіллерсона і глави МЗС РФ Сергія Лаврова.

У підсумку, зазначу, що по факту нічого, крім піару, в цій зустрічі немає. Ні про які глобальні досягнення і мови бути не може. Крім того, ця зустріч ще раз показала стиль роботи нинішнього істеблішменту, а саме ставлення до народу як до недалеких людей, які радісно споживають все, що їм вкидають в медіапростір.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві