RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія буде воювати проти Заходу, як проти України - приватна розвідка США

За допомогою гібридної війни Росія намагається компенсувати свої слабкі сторони

За допомогою гібридної війни Росія намагається компенсувати свої слабкі сторони Фото: kremlin.ru

Разом з тим, як в останні роки зросла напруженість між Росією та Заходом, Москва все частіше використовує методи гібридної війни - такої, яку вона веде проти України, - щоб завоювати й утримувати позиції в своїй боротьбі за владу і вплив. Про це йдеться в редакційній статті американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, текст якої є в розпорядженні "Апострофа".

Війна вже не така, якою була раніше. Як відзначають у Stratfor, ніде це не видно так добре, як у боротьбі за вплив між Росією та Заходом. Зараз вона в рівній мірі йде в тіні й на виду. З настанням епохи цифрових технологій конфлікти між великими державами поширилися на кіберпростір, і Кремль взявся відточувати свої можливості в гібридній війні.

Термін "гібридна війна" зараз в моді. Але на практиці він існує століттями. Наполеонівські війни, революції в Північній і Південній Америці і холодна війна - всі вони так чи інакше демонстрували це, поєднуючи в собі конвенціональні та неконвенціональні тактики. Але еволюція технологій і засобів масової інформації відкрила нову концепцію гібридної війни, додавши до неї такі елементи, як тролі, боти і хактивісти (хакери-активісти). І хоча існує дискусія щодо визначення самого терміну, гібридна війна тепер може включати розгортання будь-якої кількості інструментів у кіберсфері, крім традиційних військ, воєнізованих груп, каральних економічних заходів, політичних маніпуляцій і поширення пропаганди і дезінформації. А оскільки витрати на звичайні конфлікти зросли, то зросла і значущість гібридної війни як інструменту у міжнародних відносинах.

Нацьковування Заходу проти самого себе

Росія, зазначає Stratfor, стоїть в авангарді цих процесів. Після відновлення в якості регіональної сили в середині 2000-х Росія широко використовувала гібридну війну як центральний компонент стратегії національної безпеки, особливо у своїх відносинах із Заходом. Оскільки РФ більше не може похвалитися значною конвенціональною силою, необхідною для того, щоб одним поглядом налякати НАТО і повернути собі території, втрачені в процесі розпаду радянського блоку, їй довелося звернутися до інших засобів, щоб максимізувати свої переваги та мінімізувати свої недоліки.

У повному обсязі цю стратегію продемонстрували в Україні, де Росія спирається на кілька гібридних тактик на охопленому війною Сході країни. Туди Кремль відправив "зелених чоловічків" - сили, які є російськими військами, хоча Москва стверджує, що це підрозділи місцевої самооборони. Крім цього, Кремль організовує кібератаки та пропагандистські кампанії проти уряду в Києві. Однак на цьому Москва не зупинилася і почала аналогічні операції проти західних союзників України (включаючи втручання в президентські вибори в США) і прозахідних країн.

Сила - відносна

І хоча спосіб та інтенсивність, з якими Росія використовує гібридну війну, з роками змінилися, її мотиви залишилися незмінними. Через своє географічне розташування країна давно вразлива на своєму західному фланзі. Від найбільших європейських держав Росія відокремлена лише великою Північноєвропейською рівниною - інших фізичних бар'єрів між ними мало. Як наслідок, прикордонні смуги, які опинилися посередині, традиційно були місцем постійної конкуренції і конфліктів.

Наприкінці 2000-х років Росія почала частково відновлювати своє колишнє положення, частково завдяки консолідації влади президентом Росії Володимиром Путіним, відновлення економіки внаслідок високих цін на нафту і відволікання США на Ближній Схід. Це дозволило їй відкласти те, що вона розглядала як західне вторгнення на її периферію. Але успіх Росії був недовгим, і між українським Євромайданом і західними санкціями і нарощуванням військових потужностей Росія намагалася захистити свої інтереси. З тих пір, додають аналітики американської компанії, напруженість між нею і Заходом зросла, і в пошуках панування Москва перейшла до гібридної війни.

Саме так, на думку Stratfor, Росія має намір використовувати цю тактику, як засіб зміцнення власної сили щодо Заходу. Москва сподівається підкосити свого супротивника, створюючи нестабільність всередині західних урядів, посилюючи розкол між європейськими державами, послаблюючи трансатлантичну солідарність та гальмуючи інтеграцію країн із Заходом.

Всі ці зусилля спрямовані на досягнення трьох найбільших стратегічних завдань Росії. По-перше, захистити свою владу в Москві та Санкт-Петербурзі. По-друге, блокувати іноземний вплив на периферію Росії перш, ніж вирішити третє завдання: розширити доступ Кремля до ключових географічних стовпів, або величезних гірських ланцюгів або доступу до відкритого моря. Але так як деякі з них знаходяться між Росією і Європою, то не видно кінця постійного протистояння Москви із Заходом на континенті. А оскільки Росія більше не може бути джерелом такої глобальної могутності, якою вона володіла в радянську епоху, то гібридна війна буде для неї все більш важливим засобом, щоб компенсувати свої слабкості і підривати сили своїх ворогів.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному