RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війська Путіна біля кордонів України: важливе уточнення від приватної розвідки США

Stratfor про навчання "Захід 2017" і російську загрозу

Stratfor про навчання "Захід 2017" і російську загрозу З 14 по 20 вересня пройдуть спільні російсько-білоруські навчання "Захід 2017" Фото: mil.ru

Майже 13 тисяч військових мають взяти участь у спільних російсько-білоруських навчаннях "Захід 2017", які пройдуть з 14 по 20 вересня і в результаті яких війська президента РФ Володимира Путіна опиняться в безпосередній близькості до кордонів України на новому напрямку - з боку Білорусі. Утім, як і раніше, Кремль може спробувати залучити більшу кількість своїх військ, відзначається в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Перший заступник міністра оборони Білорусі Олег Бєлоконєв розкрив деякі деталі, пов'язані з перекиданням російських військових у рамках майбутніх навчань "Захід 2017" в Балтійському регіоні. За його словами, у навчаннях на території країни будуть задіяні близько 10,2 тис. білоруських і російських військовослужбовців, 370 одиниць бронетанкової техніки (у тому числі близько 140 танків), 40 літаків і вертольотів, до 150 артилерійських установок і ракетних комплексів.

Білорусь робить все можливе, щоб бути прозорою щодо кількості військових та техніки, які будуть брати участь у "Заході 2017". За Віденським документом, підписаним країнами-членами Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), іноземне спостереження необхідно, якщо кількість військових перевищує 13 тис. осіб. Хоча передбачається участь близько 12,7 тис. військовослужбовців (з них 10,2 тис. – на території Білорусі), Росія може спробувати вийти за встановлені межі і залучити більшу кількість військ в паралельні заходи поза офіційними навчаннями "Захід 2017".

Раніше Росія одночасно проводила інші навчання поза "Заходом", таким чином, чисельність військового контингенту істотно перевищувала поріг в 13 тис. осіб. Очікується, що Москва може знову спробувати збільшити чисельність військ в цьому році.

Але Кремль швидко відкинув чутки про те, що Москва має намір використовувати навчання для наступальних військових дій. Заступник міністра оборони Росії Олександр Фомін назвав припущення західних ЗМІ про те, що "Захід 2017" буде використаний в якості прикриття для вторгнення в країни Балтії, Польщу чи Україну, необґрунтованими.

Враховуючи таку підвищену увагу, малоймовірно, що Росія почне якісь раптові військові дії. Тим не менше будь-яка військова активність РФ на її західних кордонах залишається глобальною проблемою.

На зустрічі з президентом США Дональдом Трампом напередодні президент Фінляндії Саулі Нііністе обговорив, крім іншого, проблеми безпеки і присутність НАТО і США в регіоні Балтійського моря.

З боку Фінляндії зустріч була частиною спроби допомогти встановити стратегічний баланс між Росією та Заходом (на початку цього року Нііністе також зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним). Після зустрічі з главою Фінляндії Трамп підтвердив прихильність США справі захисту країн Балтії, але відмовився охарактеризувати Росію як загрозу. Тим не менше адміністрація Трампа продовжить чинити тиск на Росію і підтримувати країни на периферії Європи.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України