RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"З посланнями Порошенка до Ради є одна біда"

Нардепи оцінили виступ президента в парламенті

Нардепи оцінили виступ президента в парламенті Фото: прес-служба президента

"Ми вибралися із глибокої і смертельно небезпечної прірви – це є очевидне наше досягнення". Такими словами у четвер, 7 вересня, почав своє послання до Верховної Ради президент України Петро Порошенко. Говорив гарант все більше про здобутки і неодноразово хвалив парламентаріїв та уряд на чолі з Володимиром Гройсманом. Однак не всі депутати залишилися задоволені виступом президента, не отримавши відповідей на багато своїх питань. Як же оцінили народні обранці промову президента, дізнавався "Апостроф".

Правильні слова, але немає довіри

"У цьому виступі були і брехня, і цинізм", - заявив у коментарі "Апострофу" позафракційний нардеп Віктор Чумак. Він звинуватив президента у перекручуванні фактів, оскільки Порошенко заявив, що з початку "шкільного перемир'я" в зоні АТО Україна не мала бойових втрат.

"Наскільки я знаю, в зоні АТО загинуло дві людини з добровольчих батальйонів. Так, вони – не бійці Збройних сил України. Але говорити про те, що втрат немає – це просто начхати на почуття їх близьких. Було б нормально сказати, що зараз гине набагато менше, але загиблі все-таки є", - прокоментував Чумак "Апострофу".

Член фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв зазначив, що промови президент робить з блиском, однак на ділі все виходить навпаки.

"З посланнями чинного президента одна біда: йому в парламенті ніхто не вірить, навіть ті люди, які йому аплодують. На жаль, за три роки своєї роботи президент повністю девальвував ціну свого слова. Як і раніше, слова правильні, але ніхто серйозно до них не ставиться", - сказав нардеп "Апострофу", зазначивши, що не вірять Порошенку навіть представники його фракції в парламенті.

Президент України виступив у Верховній Раді Фото: прес-служба президента

Дарма хвалив

Незважаючи на критику президента з боку низки народних депутатів, той неодноразово похвалив парламент за його роботу. Але от у залі в четвер зареєструвалося лише 365 нардепів з 422. Віктор Чумак пояснює це "виразом політичної позиції", таким чином депутати показали свою непідтримку політики гаранта.

Позафракційний депутат Борислав Береза вважає, що Порошенко варто було не хвалити парламент, а зробити акцент на його роботі.

"Президент відмітив конструктивні дії парламенту. Але він не згадав про те, як депутати відвідують Верховну Раду і як голосують. Тут до совісті депутатів апелювати не треба, необхідно займатися партійною дисципліною", - зазначив Береза у коментарі "Апострофу".

У своєму виступі Порошенко підкреслив, що триватиме боротьба з чиновниками-корупціонерами, і це стосується в тому числі так званих "друзів президента".

"Подання будуть, це всі розуміють. Але я не сприймаю це як залякування. З іншого боку, ГПУ було б непогано показати якийсь результат, бо подань багато, а от результатів мало", - коментує Береза.

Не дуже позитивно відгукнулися нардепи щодо пропозицій президента скасувати депутатську недоторканність з 2020 року і провести референдум про вступ України в НАТО.

"Заяви про референдум з приводу вступу України в НАТО треба тоді робити, коли є можливість, щоб думку громадян було втілено в реальність. Сьогодні ні партнери в НАТО, ні система управління українськими Збройними силами, ні система фінансування оборони не готові до цього кроку. Питати про думку громадян треба, але такі речі потім ще потрібно втілювати", - вважає Соболєв.

Заклик зняти недоторканність для нового парламенту породив роздуми у депутата Берези, що, на думку Порошенка, теперішні нардепи не підуть на вибори, і нормальне "очищення" можливе тільки з наступного скликання ВРУ.

Також депутати погодилися з тією думкою, що послання Порошенка до Верховної Ради можна розцінювати як його передвиборну промову.

Президент України Петро Порошенко виступив із щорічним посланням до Верховної Ради Фото: прес-служба президента

Від слів до справи

На думку політолога Євгена Магди, вважати виступ Порошенка проривним можна в тому випадку, якщо після нього буде якийсь результат.

"Звичайно, показовим буде, якщо буде дано згоду парламенту на зняття недоторканності й арешт когось із депутатів коаліції, тих, хто твердо асоціюється з владою. Якщо буде хоча б один такий прецедент, то далі буде легше і слідчим, і прокурорам, і суддям", - сказав Магда "Апострофу".

Політолог Петро Олещук зазначає, що Порошенко говорить про багато викликів для суспільства та цілей керівництва країни, але при цьому не пропонує ніякого плану для їх реалізації.

"Звичайно, у виступі президента простежується нотка популізму. Далеко не всі його цілі здійсненні. Необхідно розуміти, що, якщо ми говоримо про євроінтеграцію, ніякої конкретики в плані перспектив ми поки ще не отримали. Те ж саме стосується і членства в НАТО. Мета на цьому етапі виглядає виключно декларативною", - розповів Олещук "Апострофу".

Він також погодився з нардепами, що послання Порошенка – це неформальний старт його передвиборної кампанії.

"Він (Порошенко, – "Апостроф") позначив основні тези, із якими планує в майбутньому йти на вибори. Це в першу чергу євроінтеграція, вступ до ЄС і НАТО. А додаткові тези – це боротьба з олігархами, закінчення війни", - сказав експерт.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному