RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прорив Саакашвілі: чому затримали його поїзд, а на кордоні України не стріляли

Повернення Саакашвілі супроводжувалося серією помилок як з боку влади, так і політика

Повернення Саакашвілі супроводжувалося серією помилок як з боку влади, так і політика Фото: EPA/UPG

Вистава на дві дії "Прорив Міхеіла Саакашвілі через кордон" минулої неділі розігралася у польському Перемишлі та на українському КПП "Шегині". У супроводі нардепів, активістів і своїх прихильників Міхо все ж перетнув польсько-український кордон, довівши особистим прикладом, що закон, якщо дуже хочеться, можна підлаштувати під себе. Залишивши в стороні політичні аспекти перформансу Саакашвілі, "Апостроф" розібрався, як і чому екс-президент Грузії, прориваючись в Україну, порушував її закони, і в чому вийшла за рамки правового поля українська влада.

Дія перша: "Поїзд, який не зміг"

Своє епічне повернення в Україну Саакашвілі анонсував ще в середині серпня. Квитки в партер тоді встигли забронювати, за його словами, "тисячі моїх українських співгромадян" і "українські опозиційні політики".

Екс-глава Одеської області мав намір перетнути кордон через КПП "Корчова - Краковець", але в останній момент різко змінив свої плани, адже пункт пропуску "Краковець" 10 вересня був узятий під посилену охорону поліції, а в Держприкордонслужбі пообіцяли, що повернуть Міхо назад до Польщі, позбавивши його українських паспортів (одного внутрішнього і двох закордонних).

Крім того, на КПП "Краковець" окрім прихильників апатрида, зібралися і "тітушки", відповідно, виступати в таких умовах Міхо не зміг і вирішив з автобуса пересісти на потяг "Інтерсіті", що прямував за маршрутом "Перемишль - Київ". Варто відзначити, що "Апостроф" ще 3 вересня писав про те, що в команді Саакашвілі розглядають варіант з перетином кордону залізницею.

Премію за кращу жіночу роль другого плану в цьому сценарії могла б отримати лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, яка люб'язно склала компанію Саакашвілі.

У поїзді політика підстерегла чергова невдача: "Інтерсіті" просто нікуди не рушив. Разом з екс-президентом Грузії в заручниках ситуації опинилися і десятки пасажирів, які не змогли вчасно потрапити в Україну. Пасажирам оголосили, що потяг затримується внаслідок "відмови особи, яка не має законних підстав для в'їзду в Україну, залишити цей поїзд".

"Працівники "Укрзалізниці" мали право зупинити поїзд, але не вимагати від когось із пасажирів покинути вагон, - пояснює "Апострофу" директор юридичної компанії "Прима Лідер Груп" Діна Дрижакова. - Так вони могли діяти, отримавши відповідні вказівки від прикордонної служби або правоохоронних органів. В іншому випадку, будь-які дії "Укрзалізниці" - неправомірні".

Але парадокс в тому, що правоохоронці відхрестилися від затримки "Інтерсіті", заявивши, що "Національна поліція України не наділена повноваженнями щодо будь-якої діяльності на території іноземних держав".

Міхеїл Саакашвілі сходить з поїзда на платформі в Перемишлі Фото: EPA/UPG

В "Укрзалізниці" розділили відповідальність із прикордонниками і заявили, що напередодні Держприкордонслужба відправляла їм лист, в якому поінформувала про коло осіб, чиї паспортні документи недійсні. Очевидно, що ім'я Саакашвілі було в цьому листі.

Як же тоді Саакашвілі взагалі потрапив до вагону поїзда без перевірки документів? В УЗ зазначають, що законні вимоги перевізника Міхо проігнорував. Однак сам політик стверджує, що ніхто у нього і не вимагав пред'явити паспорт.

Але навіть якщо б Саакашвілі і показав свій паспорт, який вважається недійсним, "Укрзалізниця" в будь-якому випадку повинна була б везти опального апатрида до Києва. Вся справа в тому, що, відповідно до закону "Про відповідальність перевізників під час здійснення міжнародних пасажирських перевезень", представники перевізника зобов'язані перевіряти тільки наявність документів у пасажирів. Дійсність документів - це питання вже до прикордонної служби.

"Представники прикордонної служби повинні зняти з поїзда людину, якій заборонено в'їзд в Україну – це їх безпосередній обов'язок, перевірити людину на можливість в'їзду", - додає Дрижакова.

Згідно з процедурою, якщо серед пасажирів прикордонники виявляють людину, якій заборонено в'їзд в Україну, то "така людина знімається з поїзда, а потім по ній ухвалюється процесуальне рішення: або особа повертається в ту країну, звідки приїхала, або, якщо за нею числяться кримінальні правопорушення, то викликаються ті органи, які давали доручення про відкриття того чи іншого кримінального провадження: МВС або СБУ", - пояснив "Апострофу" начальник сектора з питань взаємодії із засобами масової інформації Західного регіонального управління Держприкордонслужби Володимир Шеремет.

Але влада вирішила не ризикувати і не пускати Саакашвілі в Україну. Адже прикордонний контроль на маршруті поїзда "Перемишль - Київ" здійснюється на станції "Мостиська-2", а це вже територія України. Тобто екс-президент Грузії досяг би своєї мети. І далеко не факт, що прикордонники змогли б затримати політика і повернути до Польщі. По-перше, на станції вже чергували прихильники Міхо, а, по-друге, оточений сонмом недоторканних нардепів, Саакашвілі однозначно зміг би уникнути затримання.

Втім, за словами екс-заступника міністра інфраструктури, експерта "Українського інституту майбутнього" Володимира Шульмейстера, шукати винних в "Укрзалізниці" навряд чи стануть. А якщо й знайдуть, то на них чекає лише догана.

"Думаю, що в світі не знайдеться прикладів, де за наказом політиків відбувається блокування транспорту, причому з причини, не пов'язаної з тероризмом. "Укрзалізниця"- компанія, яка зобов'язана виконувати покладені на неї функції з перевезення пасажирів і вантажів. Все", - розповів "Апострофу" Шульмейстер.

Читайте також: Саакашвілі готує новий "прорив", в Порошенка розгублені: хто допоміг політику потрапити до України

Усвідомивши, що гучні заяви для журналістів в салоні "Інтерсіті" про "бариг" і "свавілля" не змажуть колеса потягу, Саакашвілі знову змінює план, а разом з ним і місце майбутньої прем'єри своєї вистави.

Дія друга: "Прорив"

Екс-президент повертається до ідеї перетнути кордон через КПВВ, але обирає не "Краковець", а КПП "Шегині".

Благополучно залишивши територію Польщі, Міхо з соратниками опинився у буферній зоні, де на нього чекає сюрприз: КПВВ, за словами прикордонників, закритий через повідомлення про мінування.

Повагавшись деякий час перед кордоном прикордонників і встигнувши роздати коментарі ЗМІ, Саакашвілі в оточенні депутатів і соратників наважується на силовий прорив і перетин кордону.

Саакашвілі в оточенні депутатів і соратників вирішується на силовий прорив кордону і перетин кордону Фото: EPA/UPG

Однак залишається незрозумілим, чому правоохоронці практично безперешкодно пропустили Саакашвілі і компанію в Україну, тим більше, що "прикордонники і співробітники Нацполіції, згідно зі своїми посадовими обов'язками, мали право застосувати силу", - розповів "Апострофу" радник глави МВС Зорян Шкіряк.

"Але задумка організаторів цього антидержавного шабашу якраз і була в тому, щоб пролилася кров. І ми прекрасно розуміли якими були б наслідки, якби правоохоронці застосували зброю і спецзасоби, - додає Шкіряк. - Саме тому міністр внутрішніх справ віддав наказ не застосовувати зброю, адже могли би бути жертви як серед мітингувальників і учасників цього дійства, так і серед правоохоронців. Прикордонники і представники Нацполіції в цій ситуації діяли абсолютно адекватно".

Тепер Саакашвілі, і всіх, хто брав участь в цьому "заході", чекають довгі судові тяганини. Правоохоронці вже порушили кримінальну справу за частиною 2 статті 332 КК України "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України". Санкція статті передбачає до 7 років позбавлення волі.

Причому, за словами радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, навіть народні депутати не зможуть уникнути відповідальності.

"Депутатська недоторканність не поширюється на кримінальний злочин", - запевняє Геращенко.

Судитися буде і Саакашвілі, щоб відстояти своє право на громадянство.

"Якщо він насправді надав неправдиві або перекручені дані для отримання громадянства, то суд, безумовно, залишить дійсним указ президента про позбавлення громадянства. Далі він, звичайно, може оскаржити рішення в апеляційному порядку, а потім і в Європейському суді з прав людини. Але на весь період судового розгляду він буде вважатися особою без громадянства", - розповів "Апострофу" про перспективи справи юрист Іван Ліберман.

Саме судова справа Міхо з питання повернення йому громадянства і дасть відповідь на питання: чи понесе екс-президент Грузії покарання за прорив кордону.

"Якщо суд визнає, що Саакашвілі позбавлений громадянства неправомірно, тоді він мав право як громадянин України в'їжджати на її територію", - резюмувала "Апострофу" юрист Анна Маляр.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України