RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Навіщо Кремлю українські "шпигуни" у Криму: є одна мета

Дмитро Тимчук про операції путінських спецслужб

Дмитро Тимчук про операції путінських спецслужб Співробітники ФСБ РФ затримали в Сімферополі громадянина Росії, який проходить військову службу в окупованому Криму Фото: стоп-кадр з відеосюжету

ФСБ вигадує українських шпигунів і диверсантів, щоб потім їх же викривати. Подібними діями Кремль намагається показати міжнародній спільноті, що Україна начебто веде серйозну диверсійну діяльність проти Росії. Таку думку "Апострофу" висловив координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук, коментуючи затримання в окупованому Криму колишнього українського військового-зрадника, який нібито шпигував на користь Києва.

Цілком допускаю, що це російські ігри. Якщо говорити про роботу українських спецслужб, то, по-перше, зрозуміло, що люди, які служили в Збройних силах (затриманий ФСБ Дмитро Долгополов зрадив українській присязі та перейшов на бік РФ у 2014 році, - "Апостроф"), в першу чергу потрапляють під контррозвідувальні заходи. Тобто, було б не дуже розумно вербувати людей з цієї когорти. Тим більше, я не вірю, що навесні 2014 року, наші спецслужби розробляли такий план, щоб хтось прикидався колабораціоністом, переходив на бік росіян, аби потім працювати на Україну. Тоді це було занадто несподівано, щоб проводити такі операції.

По-друге, ФСБ проводила в Криму дуже потужні контррозвідувальні заходи. Таким чином, підсилати "кротів" з числа колишніх військовослужбовців, я вважаю, було би не дуже розумним сценарієм для українських спецслужб і навряд чи можливим. Відповідно, напрошується версія, що їх використовують російські спецслужби абсолютно в інших іграх.

Ми бачимо, що російські спецслужби час від часу ловлять українських "диверсантів". А головне завдання всього цього - показати, що Україна нібито веде проти Росії серйозну диверсійну діяльність, з моментами на проведення терактів. Тут загальна мета - дискредитація України в очах міжнародної спільноти. Ніяких інших цілей я не бачу.

Згадайте, скільки істерики було, коли в Криму затримували (начебто українських диверсантів, - "Апостроф"). Потім виявлялося, що це були абсолютно постановочні затримання, постановочні кадри. Тобто, все йде по одному й тому ж сценарію.

Я не знаю, чому вони постійно наступають на одні й ті ж граблі, але це, очевидно викликано нестачею креативу серед ФСБшників, які планують подібні операції. Тому вони постійно крутяться навколо одних і тих же сценаріїв.

Чи направлено це безпосередньо проти України? Я не думаю. Основним споживачем подібної інформації повинно бути міжнародне співтовариство, яке має бачити, що Україна будь-якими способами веде боротьбу проти російського народу і російської влади. Україні тут показувати нема чого, ми не цільова аудиторія для подібних операцій.

Також ця інформація впливає на російське суспільство. І не виключено, що чим ближче до виборів президента РФ (навесні 2018 року, - "Апостроф"), тим ці випадки частіше повторюватимуться. Адже зовнішня загроза буде консолідувати громадянське суспільство, в даному випадку, російське. І зрозуміло, що тут є політичні цілі.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному