RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін особливо небезпечний у найближчі три місяці, а на Україну будуть тиснути - західний політолог

Олів'є Ведрін про те, чого чекати Україні від західних партнерів та Росії

Олів'є Ведрін про те, чого чекати Україні від західних партнерів та Росії Фото: Прес-служба президента

Французький політолог, журналіст, експерт з питань Європейського союзу, віце-президент Київського міжнародного університету ОЛІВ'Є ВЕДРІН розповів "Апострофу", чого чекати Україні від партнерів з ЄС та США, а також від Росії, де в 2018 році мають пройти президентські вибори.

Чи може Євросоюз призупинити безвіз з Україною

Ключова проблема для Європи – боротьба з корупцією [в Україні]. Але я думаю, що ЄС не призупинятиме безвізовий режим. Тому що безвізовий режим – для всіх українців, для всіх громадян. ЄС не хоче карати всіх людей через корупцію деяких з них.

ЄС, як і США, втомився від того, що реформи в Україні просуваються дуже повільно. До прикладу, [голова Європейської ради] Дональд Туск не підписав спільний висновок після саміту ЄС-Україна (саміт завершився без спільної декларації, – "Апостроф"). Пару тижнів тому ми не надали 600 млн євро макрофінансової допомоги. Думаю, ми бачитимемо інші речі на кшталт цих. Тому що ми хочемо бачити, що реформи впроваджуються достатньо швидко.

Як діятимуть ЄС і США

Я говорю про те, як діятимуть ЄС та США, і кажу, що особисто думаю. Я вважаю, що з боку ЄС ми бачитимемо нові рішення на кшталт припинення фінансової допомоги, тиску і непідписання спільного висновку. З боку США також будуть заяви типу: "Якщо ви не зробите це, ми вам не допомагатимемо". Ви це точно отримаєте, якщо реформи не будуть іти швидше. Саме це й трапиться.

Але, на мою думку, це буде контрпродуктивно. Ми повинні тиснути, але маємо розуміти, що Україна перебуває на перехідному етапі. Українська влада повинна щось робити, але не може рухатися настільки швидко, як того хочуть ЄС та США. Думаю, відповідь посередині: вона має робити більше, але ЄС не може вимагати, щоб це відбувалося настільки швидко, як йому хочеться. Вам треба продовжувати працювати, ви повинні робити конкретні речі, але ви точно не можете робити це такими темпами, яких хоче ЄС. Тому що українське суспільство не готове до блискавичних реформ – це форма менталітету.

Чого чекати Україні від Путіна

Боюся, що нам слід остерігатися впродовж наступних трьох місяців. Тому що Володимир Путін має психологію XIX чи XX століття. Він думає, що перемога військової сили може створити йому хороший імідж. Для Володимира Путіна проблема зараз не в тому, щоб знову стати президентом, а в тому, щоб як "великий" Володимир Путін увійти до російської історії.

Ми не можемо прогнозувати, що він зробить. Тому що це проблема его, мегаломана. Тому все можливо, і нам треба остерігатися. Тому що ця людина хоче бути в російській історії як визначна особистість. Перед виборами він знайде, якщо зможе, якусь перемогу на міжнародній арені, тому що робив це раніше. Оскільки в Сирії роботу зроблено, нам треба подбати про Україну.

Володимир Путін продовжуватиме заважати Україні, тому що він не хоче, щоб Україна була успішною, він не може цього дозволити. Тому нічого не зміниться. Якщо завтра українець зароблятиме більше, ніж росіянин, якщо Україна буде щасливою державою, пропаганда в Росії не буде ефективною, і Путін змушений буде протистояти революції чи чомусь подібному. Мета Путіна – знищити, покарати Україну.

Повний текст інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України