RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко вирішив посварити Фірташа й Ахметова: стало відомо, навіщо це Банковій

Джерела "Апострофа" розкрили, як АП готується до виборів

Джерела "Апострофа" розкрили, як АП готується до виборів Рінат Ахметов і Дмитро Фірташ Фото: УНІАН

Українські олігархи Дмитро Фірташ і Рінат Ахметов вже давно планували провести зустріч в столиці Австрії Відні. Занадто багато спільних інтересів у двох головних акціонерів "Опозиційного блоку", який пережив чутки про розкол і все ще залишається впливовою силою, котра може зіграти важливу роль на майбутніх президентських і парламентських виборах. Але зустріч виявилася затьмареною арештом активів Ахметова в зв'язку зі справою про приватизацію "Укртелекому", за чим, за інформацією деяких українських ЗМІ, стоїть саме Фірташ. "Апостроф" дізнався, хто насправді стоїть за головним скандалом початку 2018 року і як з ним може бути пов'язаний президент Петро Порошенко.

5 січня, одразу після новорічних свят, в медіа-просторі з'явилася інформація про те, що, згідно з рішенням кіпрського суду, українському бізнесменові Рінату Ахметову заморозили активи на суму понад $800 млн. Суд прийняв до уваги позовну заяву Дениса Горбуненка (Raga Establishment Ltd), який мешкає в Лондоні, у справі про купівлю Ахметовим "Укртелекому" в 2011 році – ще за часів президентства Віктора Януковича.

Як зазначив у розмові з "Апострофом" український бізнесмен, який знайомий з ходом справи та побажав залишитися неназваним, в оригіналі позову англійською мовою немає ніякої конкретики, весь документ подається в пасивному стані. "Пасивний стан використовується, коли виконавець дії невідомий або несуттєвий, або коли дія чи її результат більш цікаві, ніж виконавець. Російською мовою фабулу переклали з використанням таких слів як "начебто", "як би" і - найчастіше - "нібито". Тобто навіть позивач, який подає позов і який мав би точно знати історію питання, щодо якого позивається, подає її не як свою версію подій, а як зведення чуток і припущень", - звернув увагу співрозмовник видання.

При цьому, за його словами, в Україні була подана дещо інша інтерпретація події. "Позивач – Горбуненко, колишній банкір, співвласник банку "Родовід", - в минулі часи (до Майдану) входив до команди Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна. Якщо це так, то відповідь на питання "Кому все це потрібно?" очевидна: Фірташ і Льовочкін ведуть за спиною політичного партнера нечесну гру і хочуть розорити Ахметова. І, якщо це так, то між двома акціонерами Опоблоку відкрита війна, яка ставить "жирний хрест" на проекті "Опозиційний блок" і починає війну між двома групами впливу всередині парламентської партії" , - описало ситуацію джерело "Апострофа".

Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін Фото: УНІАН

Зазначимо, що чутки про розкол в Опоблоці ходять давно, ще в 2016 році з'являлися повідомлення про "розлучення" між частинами політичної сили, орієнтованими на Льовочкіна і Фірташа з одного боку та на Ахметова – з іншого.

"Інформація про арешт рахунків повинна би стати "вишенькою на торті". Після подібної інформації – якщо вона дійсно правдива – шляху до примирення бути не може: занадто великої образи завдано Рінату Ахметову", - резюмував співрозмовник "Апострофа".

В той же час, за словами іншого джерела видання, близького до української влади, мало хто звернув увагу на важливий аспект скандалу. "Горбуненко – людина, близька не тільки до Фірташа. Точніше не близька, а працювала з Фірташем – як і з багатьма вітчизняними бізнесменами та олігархами. Разом з тим, зараз головний партнер і навіть товариш Горбуненка – Макар Пасенюк, якого називають "гаманцем" і правою рукою в бізнесі президента Петра Порошенка. Й тоді ситуація навколо "ахметівських мільйонів" може виглядати зовсім по-іншому", - сказав співрозмовник.

Справа в тому, що розкол Опоблоку та спроба посварити інвесторів цієї політичної сили Фірташа і Ахметова, стверджує він, може стати частиною передвиборної стратегії української влади.

Дійсно, джерело "Апострофа", близьке до "опозиціонерів", стверджує, що різним частинам партії вдалося помиритися. "Ближче до Нового року стало зрозуміло, що, швидше за все, всередині Опозиційного блоку досягнуто компромісу. Сигнали, які з Відня в Україну посилав Дмитро Фірташ, були так розшифровані його соратниками: необхідно дотриматися єдності та зберегти політичну силу в цілісності. 22 грудня Сергій Льовочкін ініціював засідання політради Опоблоку, на якому пролунали заяви щодо примирення. У ахметівській частині центром впливу й тяжіння стає прихильник компромісів і зміцнення внутрішньопартійної єдності Вадим Новинський – йому пророкують роль нового лідера замість Юрія Бойка, який надто вже розслабився та погодився із запропонованою йому роллю спаринг-партнера Петра Порошенка на наступних президентських виборах. Новинський в партії – єдиний, хто буде битися з Порошенком, причому не через гроші, а з причини старої взаємної ненависті", - стверджує він.

Також, за його словами, ходять чутки про об'єднання Опоблоку з низкою політичних сил, серед яких "За життя" Вадима Рабіновича, "Відродження" та інші партії, які спробують зайняти нішу сили, що "говорить від імені жителів південного сходу України" та створити тим самим проблеми владі. Як писав раніше "Апостроф", однією зі схем виборів президента в 2019 році, за словами експертів, на Банковій бачать вихід у другий тур нинішнього лідера "опозиціонерів" Юрія Бойка, перемога над яким Петра Порошенка не викликає сумнівів.

"Саме тому в цей момент – удар (по єдності "опозиціонерів", - "Апостроф"). І це в першу чергу удар по самолюбству і принципам Ріната Ахметова. Для нього суть справи – не у втраті 820 мільйонів, оскільки минулого року, після початку блокади Донбасу, він втратив набагато більше. Ахметов – гравець за своєю суттю. Він вміє з честю втрачати і з не меншою честю відіграватися. Але він не терпить нечесної гри та спроби дурити. В даній ситуації – це гра проти Ахметова міченими картами", - стверджує український бізнесмен, знайомий з ходом справи. При цьому він запевнив, що й Фірташу судова перемога над Ахметовим не принесе значних дивідендів – перш за все, політичних. У зв'язку з цим, він не має сумнівів, що причина можливого скандалу – саме політика.

"Ахметов – гравець за своєю суттю. Він вміє з честю втрачати і з не меншою честю відіграватися. Але він не терпить нечесної гри і спроби дурити. В даній ситуації – це гра проти Ахметова міченими картами", - стверджує український бізнесмен, знайомий з ходом справи Фото: phl.ua

"Подібні бізнес-конфлікти – в тому числі з вирішенням спору в Лондонському суді – не рідкість для наших олігархів. Минулого року, наприклад, згаданий вище Вадим Новинський в Лондоні виграв у Костянтина Григоришина 320 мільйонів фунтів. Чи піднімалися навколо цього інформаційні хвилі? Ще раніше Віктор Пінчук та Ігор Коломойський полюбовно вирішили стару суперечку, яка здавалася справжньою "вендетою" олігархів. Гроші зазвичай люблять тишу – і це точно, якщо ми говоримо про такі типажі як Ахметов і Фірташ. І те, що інформація про заморожування коштів Ахметова буквально наступного ж дня вилилася на сторінки Financial Times – показово. Операція "Як посварити Дмитра Васильовича і Ріната Леонідовича" ретельно готувалася як в юридичній, так і в інформаційній площинах. Комусь дуже треба надати ситуації з позовом максимального розголосу. Припускати, що саме видання зацікавилося міжсобойчиком українських олігархів – справа наївна. "Злив" документів позову проти Ахметова – справа рук Банкової", - запевнив "Апостроф" бізнесмен.

Його думку підтверджує і джерело "Апострофа", близьке до української влади.

"Рінат Ахметов – гравець. Петро Порошенко – теж гравець. Гравець, якого недооцінюють і вважають мало не "кульгавою качкою" на тлі всіх тих політичних скандалів, які розгорілися останнім часом навколо його імені. Але він буде грати – при цьому не особливо звертаючи увагу на те, що відбувається навколо. Його мета – всіх посварити, послабити, щоб до другого туру (президентських виборів, - "Апостроф") вийшов Юрій Бойко з розколотим Опоблоком, в якого Порошенко легко виграє. І саме для цього потрібно зіштовхнути лобами Фірташа й Ахметова, розколовши і знівелювавши опозицію. Відповідь на питання, чи у нього вийшло успішно виконати цю спецоперацію, ми скоро дізнаємося", - резюмував співрозмовник видання.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному