RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенку загрожують проблеми вже до кінця року: чим Саакашвілі займеться в Європі

Саакашвілі в Європі критикує українську владу

Саакашвілі в Європі критикує українську владу Фото: УНИАН

Після примусового видворення з України в Польщу Міхеіл Саакашвілі опинився в центрі уваги українських та закордонних ЗМІ. Тепер колишній президент Грузії на європейських просторах безупинно критикує українську владу. В Європі ж реагувати не поспішають. Які подальші кроки може зробити Саакашвілі та як його активність позначиться на президенті України Петрові Порошенку, розбирався "Апостроф".

Що далі

"Порошенко найбільше боїться мене", - не втомлюється повторювати лідер партії "Рух нових сил" Міхеіл Саакашвілі. Наступного дня після видворення з України він організував у Варшаві прес-конференцію, під час якої передав привіт президентові України.

"Шию українському олігархату разом з українським народом ми скрутимо. Ми звернемо шию Ахметову, цьому холоднокровному вбивці, який щодня вбиває українців через тарифи, ми звернемо шию Порошенку та банді, ми звернемо шию Луценку..." – пообіцяв політик.

На найближчі тижні Саакашвілі запланував зустрічі з лідерами європейських країн, яким він збирається розповісти "всю правду" про Порошенка та його найближчих соратників, зробивши їх "нерукопожатними" в Євросоюзі.

Потім Саакашвілі хоче повернутися в Київ. "Я спокійно прилечу в "Бориспіль", - заявив він, пізніше зізнавшись, що в його команді шукають легальний спосіб повернення.

"Я вимагаю, щоб мене допустили до слідчих дій, судових засідань. Я хочу, щоб мене судили в Україні", - заявив політик, нагадуючи про незакриту кримінальну справу з приводу своєї нібито співпраці з олігархом Сергієм Курченком.

Адвокати Саакашвілі тим часом подали адміністративний позов для оскарження незаконного, за словами юристів, видворення їх підзахисного з країни. Але великих надій на це не покладають.

"Імовірність мінімальна [що суд винесе рішення на нашу користь]. Але ми закладаємо правову основу для подальшого звернення в європейські інстанції. Тому нам важливо тут закріпити всю доказову базу, вказати, як цинічно ігнорується законодавство України, видворена людина, яка за законом, перебуваючи в статусі підозрюваного в межах кримінальної справи, не має права виїжджати за межі України", - розповів "Апострофу" адвокат Руслан Чорнолуцький.

Більш детально про свої подальші дії в команді Саакашвілі говорити не хочуть. Втім, обіцяють масові акції протесту найближчим часом по всій Україні.

Прихильники Міхеіла Саакашвілі збираються продовжувати проводити в Україні акції протесту Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Про видворення екс-губернатора встигли висловитися багато українських політиків, які перебувають в опозиції до чинної влади. Так, за Саакашвілі заступилися голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, лідер громадсько-політичного руху "Справедливість" Валентин Наливайченко та низка інших.

"Видворення Саакашвілі має підштовхнути опозиційні сили до об'єднання або хоча б координації своїх дій", - заявив "Апострофу" нардеп Сергій Лещенко. На його думку, для збереження своєї влади Порошенко не зупиниться ні перед чим. Тому депутат закликав інших політиків подумати про це і почати переговори.

"Ми працюємо в цьому напрямку", - сказав у коментарі "Апострофу" один із соратників лідера РНС, нардеп Віктор Чумак.

Втім, не варто забувати, як закінчилася співпраця політичних сил після прориву Саакашвілі в Україну через польський кордон. Більшість із тих, хто в свій час підтримав його, відмовилася брати участь у "МіхоМайдані" під Верховною Радою.

"Я думаю, вони будуть співпрацювати. Зараз їм невигідно якось протистояти один одному. Але далі поверхневої тактичної співпраці це не піде", - поділився думкою з "Апострофом" політичний експерт Петро Олещук, закликавши не будувати ілюзій щодо нових об'єднань

Нові проблеми з ЄС?

Отже, Саакашвілі поставив собі за мету зруйнувати авторитет Порошенка в ЄС. За словами нардепа Чумака, екс-президент Грузії буде в Європі таким собі "ходячим і промовистим банером "Порошенко – диктатор".

Нардеп Віктор Чумак назвав Міхеіла Саакашвілі ходячим банером Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

"Сьогодні говорити про репутацію представників української влади в принципі вже не доводиться. Вона втрачена через постійну брехню з приводу антикорупційної політики, через постійну брехню про створення антикорупційного суду. До кінця року може трапитися так, що Порошенко стане нерукопожатним взагалі", - вважає нардеп. Це може призвести до того, переконаний Чумак, що Євросоюз відмовиться від активної підтримки реформ в Україні, надання технічної та фінансової допомоги.

Читайте також: Помилка президента: як Саакашвілі буде мститися Порошенку за вигнання з України

А ось в оточенні президента України на плани Саакашвілі реагують з посмішкою. Так, нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Іван Мельничук навіть вважає, що якщо грузинська прокуратура буде наполегливішою, то з Європи Саакашвілі можуть депортувати в Грузію.

"Я думаю, що в ЄС вітатимуть [рішення України вислати Саакашвілі], потроху вже наводиться лад у нашій державі. Це хамство, напевно, всім набридло... Нехай так поводиться в Грузії", - заявив депутат "Апострофу".

Сергій Лещенко звертає увагу на стриману реакцію європейських політиків у історії з Саакашвілі, яку він пояснює "втомою від України та небажанням європейців встрявати в українські розборки".

Політолог Петро Олещук пояснює мовчання Європи відсутністю альтернативи Порошенку.

"Навряд чи в когось існують ілюзії щодо президента та його оточення. З ним співпрацюють не тому, що він, скажімо так, дійсно реформатор. Просто не хочуть допустити на цьому етапі будь-яких різких перетворень в країні без виборів. Я думаю, вони й так прекрасно все знають про Порошенка. Але, звичайно, Саакашвілі буде використовувати цю тему в своїх інтересах", - сказав він, висловивши сумнів, що розповіді екс-голови Одеської області вчинять якийсь вплив.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України