RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Саакашвілі, Бандера та Путін: що думають в Європі про гучний український скандал

Польський журналіст про історію з вигнанням Саакашвілі з України

Польський журналіст про історію з вигнанням Саакашвілі з України Міхеіл Саакашвілі на прес-конференції у Варшаві на наступний день після депортації з України Фото: EPA

Польща прийняла Міхеіла Саакашвілі в себе, бо навряд чи могла відмовити: колишній президент Грузії потрапив до України незаконно, а українська сторона подала заяву про його реадмісію. Підставою для позитивної відповіді на цю заяву, як пояснили у польській прикордонслужбі, стало те, що дружина політика є громадянкою країни-члена Європейського союзу, а саме Нідерландів (у цій країні Саакашвілі вже встиг отримати документ, що посвідчує його особу).

Польський журналіст і письменник, колишній кореспондент TVP в Україні Вєслав Романовський припускає, що це може бути водночас і спробою Варшави поліпшити клімат у двосторонніх відносинах з Києвом. Про це, а також про шанси Саакашвілі продовжити політичну кар'єру і те, як зі скандалом навколо нього можуть бути пов'язані заборона "бандерівської ідеології" в Польщі й агресивна політика президента РФ Володимира Путіна, він написав у своїй колонці для "Апострофа".

Україна відправила пана Саакашвілі до Польщі відповідно до закону. Пан Саакашвілі незаконно перейшов український кордон і був депортований до країни, з якої прибув. У Польщі він міг попросити про політичний притулок, про право залишитися. Він одружений на громадянці Європейського Союзу, тому має правовий захист в межах ЄС.

Я не знаю, що відбувалося за лаштунками цієї події, не знаю, чи була політична консультація української влади з владою Польщі. Можливо, це уклін Варшави в бік Києва, щоб дещо поліпшити клімат після ухвалення Акту про Інститут національної пам'яті (який забороняє так звану "бандерівську ідеологію", - "Апостроф"). Якщо мета справді була такою, ми дізнаємося про це досить скоро.

Дуже цікаво, що пана Саакашвілі зустріла в аеропорту пані [депутат польського Сейму] Малгожата Госевська, та ж сама жінка, яка кілька місяців тому супроводжувала знаменитого грузинського авантюриста до України. Можна сказати, що Україна подарувала Польщі небажаний тоді подарунок. У "Праві і Справедливості" пам'ятають добрі стосунки пана Леха Качинського з паном Міхеілом Саакашвілі. Колишній президент Грузії належить до історичного міфу Леха Качинського, який послідовно будує "Право і Справедливість". Тому він завжди матиме у Варшаві теплу їжу та зручне ліжко.

Проте цього недостатньо для запровадження політичного плану. У Варшаві він зустрінеться з кількома критиками України та Києва (відзначимо, що зараз екс-глава Одеської області перебуває в Нідерландах, - "Апостроф"), але жоден із них не братиме участь у політичній сварці з президентом Петром Порошенком.

Читайте також: Порошенку загрожують проблеми вже до кінця року: чим Саакашвілі займеться в Європі

Ми не знаємо, який політичний план у пана Саакашвілі на новому етапі. Ймовірно, він теж його не знає. Останнім часом він усе робив спонтанно. Я не думаю, що він спробує знову прорватися до України. Бо якщо він це зробить, то потрапить до Тбілісі чи до в’язниці. Від європейських столиць не буде ніякої підтримки, бо пан Саакашвілі не є серйозною альтернативою президентові Порошенку. Вони пам'ятають його війну з Росією та авторитарне правління в Грузії. Ніхто в Європі не зацікавлений у політичних пригодах, що, як результат, допоможуть Путіну в його військових іграх. Політичний потенціал пана Саакашвілі наближається до нуля. В Україні він мав можливість повернутись у велику політику, але змарнував її. Це була прекрасна кар'єра: від президента Грузії до політичного вигнанця зі слабкістю до кабаретових куплетів.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному