RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Президентський заділ Авакова: за чим стежать у Порошенка і при чому тут Коломойський

Соратники глави МВС не поспішають говорити про його політичні амбіції

Соратники глави МВС не поспішають говорити про його політичні амбіції Фото: УНІАН

Сірий кардинал української політики Арсен Аваков за останній місяць дав два інтерв'ю і побував з робочим візитом в США, де, зокрема, представив свій план щодо повернення Донбасу. Таку активність міністра внутрішніх справ політикумі розцінили як заявку на президентство. Чи дійсно Аваков готується скласти конкуренцію чинному голові держави Петру Порошенку, з'ясовував "Апостроф".

Арсен Аваков – один з тих представників "Народного фронту", що досі зберігають вплив на політичну ситуацію в країні. У деяких випадках міністр навіть здатний ухвалювати власні рішення, які йдуть врозріз з вимогами президента. Яскравим прикладом став розгін учасників так званого "МіхоМайдана" під Верховною Радою. За даними журналістів, Порошенко від самого початку вимагав від голови МВС розібратися з мітингувальниками, проте поліція знесла наметове містечко тільки тоді, коли там нібито з'явилася зброя і вибухівка.

Про протистояння між Аваковим і Порошенком говорили давно. Народний депутат від "Народного фронту", близький соратник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко навіть стверджував, що конфлікт існує з моменту обрання Порошенка президентом.

Арсен Аваков і Петро Порошенко Фото: УНІАН

Втім, сам Аваков конфлікту не визнає, стверджуючи, мовляв, вони з Порошенком один одному "не вороги".

При цьому міністр додає, що президенту він не підкоряється, заявляє, що "здригається" від ідеї про єдиного кандидата в президенти від правлячої коаліції, а також не підтримує об'єднання БПП з "Народним фронтом" під парламентські вибори.

Та й голови "фронтовиків" зараз зайняті не об'єднанням партій, а боротьбою за першість. В НФ активно просувають конституційну реформу, вимагаючи урізати повноваження президента на користь Кабміну. Подібні розмови ще більше погіршили відносини між Банковою і "Народним фронтом".

Але, як стало відомо "Апострофу", "фронтовики" досі не розробили проект конституційної реформи, хоча голосно про неї заявляли на з'їзді партії 11 листопада. "Проект Конституції в інтенсивній розробці, але поки що його не існує", - повідомив "Апострофу" представник НФ.

У оточенні Порошенка уважно спостерігають за іграми "Народного фронту". Довгий час їх заспокоювало те, що у Авакова був закритий вихід на стратегічного партнера України – США. Але нещодавно ситуація змінилася: міністр нарешті вирвався за океан з п'ятиденним робочим візитом.

"Він давно хотів потрапити до США, і нарешті йому організували візит. Хто саме, поки невідомо, але, швидше за все, [лідер НФ Арсеній] Яценюк", - розповідає джерело "Апострофа" в БПП.

Не втрачав часу дарма і сам президент. Минулого вівторка, 17 квітня, коли Аваков був відсутній у країні, Порошенко запросив на закриту зустріч представників Кабміну – нібито задля того, щоб обговорити єдність президентської та урядової влади. Але бажаних результатів ця зустріч не принесла.

А ось поїздка в Штати для Авакова виявилася плідною: глава МВС підписав меморандум про співпрацю з директором ФБР Крістофером Реєм, зустрівся з американською політичною елітою та представниками української діаспори, а також представив свій план з повернення Донбасу. Цей же план, суть якого в тому, що одними миротворцями окуповані території не повернеш, міністр озвучив і українській аудиторії до візиту в США.

Арсен Аваков і Крістофер Рей facebook.com/Vyacheslav.Abroskin
1 / 1
Арсен Аваков і Крістофер Рей facebook.com/Vyacheslav.Abroskin
1 / 1

"Його озвучування підлаштовувалося якраз під поїздку Авакова до США, щоб його почули наші партнери", - сказав "Апострофу" нардеп Антон Геращенко, додавши, що тепер американці детально вивчають пропозиції міністра. У той же час соратник глави МВС не відкинув, що план Авакова не був схвалений Порошенком.

"План Авакова нічим не відрізняється від плану Порошенка. Тільки Аваков може якісь речі відкрито говорити, а президент – ні", - став на захист Порошенка в бесіді з "Апострофом" представник БПП.

Судячи з усього, Аваков хотів звернути увагу Заходу на свою участь у вирішенні питань такого масштабу.

"Він почав відбілювання своєї репутації перед американцями після скандалів з "рюкзаками Авакова", реформою поліції, яка провалилась, - впевнене джерело "Апострофа" в БПП. – І щоб зберегти своє місце вже в майбутньому Кабміні, він повинен вести переговори з Америкою".

Тим не менш в БПП сумніваються, що у Авакова є претензії на президентське крісло. Там вважають, що політика влаштовує роль сірого кардинала.

У президентських амбіціях свого лідера не впевнені й самі "фронтовики". "Йому для початку потрібно вивчити українську мову", - іронізують однопартійці Авакова.

Про політичні плани глави МВС в "Народному фронті" говорять без особливого бажання, як і не зачіпають питання, хто може стати його новим політичним партнером.

За інформацією "Апострофа", Аваков і Яценюк зараз намагаються налагодити відносини з лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко, про що знають в оточенні президента. "Якщо вони їй допоможуть, то постраждають. Юля не простить їм того, що сталося в 2014 році", - попереджають депутати від БПП своїх колег.

Вирішальну роль в кар'єрі глави МВС може зіграти олігарх Ігор Коломойський, який, за заявою Авакова, телефонує йому "раз на кілька тижнів". Чи виллється це телефонне спілкування в політичну підтримку, говорити рано. Але у Порошенка і за цим уважно стежать.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України