RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Тимошенко пише свою Конституцію, а в Яценюка готові до союзу з ворогами проти Порошенка

Відразу кілька сил зацікавлені в зміні Конституції України

Відразу кілька сил зацікавлені в зміні Конституції України Фото: tymoshenko.ua

Про конституційну реформу, що передбачає обмеження повноважень президента, в Україні говорять давно. Чим ближче вибори, тим частіше "Народний фронт" передає привіт Петру Порошенку, пропонуючи йому стати першим президентом, який добровільно погодиться урізати свою владу. Але оскільки Порошенко прийняв ідею без ентузіазму, "фронтовики" пішли шукати прибічників для тиску на главу держави. І таких ситуативних партнерів вони знайшли серед своїх ворогів - в "Опозиційному блоці", лідери якого готові вдень і вночі звинувачувати у всіх бідах країни саме НФ. Тим часом, як стало відомо "Апострофу", лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко готує власну Конституцію.

Від ненависті до спільної мети

Ще наприкінці минулого року один із лідерів "Народного фронту", міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про те, що його політична сила підготувала проект Конституції, який передбачає перерозподіл повноважень між президентом і прем'єр-міністром на користь останнього. Вже тоді "фронтовики" мали намір почати переговори про підтримку цього проекту Основного закону України з президентською фракцією "Блок Петра Порошенка".

Але в БПП цю ідею не підтримали. "Ми проти, - говорила тоді "Апострофу" представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко. – У воєнний час не варто піднімати цю тему".

І поступово тема стала зникати з порядку денного. У публічну площину це питання знову повернув Аваков, який в одному з інтерв'ю запропонував, щоб Порошенко підтримав перехід до парламентської республіки – такий крок дозволив би йому піти на наступні вибори "з більшим ефектом". Міністр заявив навіть, що президент нібито розмірковує над цим. Але в оточенні глави держави "Апострофу" спростували цю інформацію.

Розуміючи, що їм не знайти підтримки в своїх партнерів за коаліцією, "фронтовики" вирішили шукати союзників на стороні. Вибір пав на "Опозиційний блок". Варто відзначити, що між представниками цих фракцій в інформаційному просторі вже давно ведеться війна. За офіційною версією, Опоблок звинувачує "фронтовиків" у підтримці війни на Донбасі, але насправді конфлікт виник на ґрунті бізнес-інтересів.

Читайте також: Гройсман посварився з оточенням Порошенка і знайшов іншого союзника: йдуть переговори про нову партію

Але за певних обставин політичні вороги можуть стати однодумцями. У цьому разі опоненти можуть зійтися в бажанні провести конституційну реформу та перейти до парламентської республіки.

"Я приватно обговорював з [лідером НФ Арсенієм] Яценюком уклад нової Конституції. Навіть обмінювалися проектами. Востаннє спілкувалися з цього приводу в січні, зараз не підтримуємо зв'язок", - розповів "Апострофу" один з лідерів Опоблоку.

Фото: прес-служба президента

"Ліквідація двовладдя і створення колегіальності дозволять уберегти державу від кривих рішень і тикання пальцями в бік президента, якщо щось йде не так. Коли є колектив, тикати пальцем важче. І це дозволить протистояти зовнішньому управлінню", - пояснив бажання змінити Конституцію в цій частині представник ОБ.

Утім, є й інше пояснення: лідери "Опозиційного блоку" розуміють, що на найближчих президентських виборах їм не перемогти, а проведення цієї реформи дозволить їм отримати прямий вплив на ухвалення політичних рішень.

Так, в Опоблоці пропонують повну децентралізацію, сильний однопалатний парламент і передачу всієї повноти влади Кабінету міністрів. "Президент повинен бути "кімнатним". У моїй версії його мають обирати в один тур на всеукраїнських виборах. Це дозволить зробити так, що він не почне качати права", - продовжує джерело "Апострофа" з ОБ.

При цьому в Опоблоці стверджують, що конституційна реформа нібито стане передумовою врегулювання конфлікту на Донбасі. "Усі області мають отримати однакові права, але при цьому потрібно дати Донбасу ще більше економічної самостійності, створити офшорні зони для того, щоб туди пішли гроші, тобто організувати спеціальний економічний режим", - пропонують у фракції.

Однак співрозмовник "Апострофа" переконаний: Порошенко заблокує такі зміни. "Йому все одно, якщо проти нього утворюється союз", - зазначає джерело.

Але про можливий союз неохоче говорять і "фронтовики", і Опоблок. "Можливо, "великі" щось і труть з приводу цього", - припустив один з нардепів від ОБ, додавши, що лідери фракції поки не повідомляли ні про які переговори.

У "Народному фронті" також не підтверджують співпрацю з Опоблоком, але не забули передати привіт Порошенку. "У президента є час до 28 червня, до Дня Конституції, вийти і заявити, згоден він на реформу чи ні. Якщо ні, тоді ми втрачаємо можливість за часом провести її, тому що конституційну реформу потрібно починати на цій сесії", - сказав у розмові з "Апострофом" депутат Антон Геращенко. Що буде у разі відмови Петра Олексійовича, політик не уточнив.

Інший нардеп від НФ вважає, що не тільки "Опозиційний блок" може стати ключовим союзником у цьому питанні. "Серед всіх політичних сил парламенту проти буде хіба що "Батьківщина". А щодо БПП ще подивимося, це велика інтрига. Але я думаю, що вони погодяться", - заявило джерело "Апострофа".

У Опоблоці, як стало відомо "Апострофу", не поспішають списувати з рахунків Юлію Тимошенко. "Я з Юлею це обговорював. Вона спочатку була за конституційну реформу, потім проти. А зараз вона знову за", - повідомив один із лідерів фракції.

Така зміна позицій може означати одне – страх Тимошенко програти президентські вибори. Підтримка конституційної реформи дозволить їй перестрахуватися. Але, як дізнався "Апостроф", у самій "Батьківщині" готуються зовсім до іншого сценарію і повністю нової Конституції.

Фото: tymoshenko.ua

Конституція від Тимошенко

"Вона готова до конституційної реформи, але до своєї", - розповіло джерело "Апострофа" в оточенні Тимошенко.

Якщо всі інші пропонують вносити зміни до чинної Конституції, Юлія Володимирівна вирішила піти далі – і переписати Основний закон України. "Це не будуть зміни до нинішньої Конституції, її змінювати немає сенсу. Це буде абсолютно новий документ", - повідомив співрозмовник "Апострофа".

Зараз Тимошенко з багатьма експертами, серед яких колишні судді Конституційного суду, розробляє концепцію нових правил соціально-політичних відносин. Якими саме вони будуть, в її команді поки не поспішають говорити. Але в тому, що у Конституції Тимошенко з'явиться пункт про скорочення повноважень президента, в оточенні леді Ю сумніваються. "Я не впевнений, що вона буде готова на цей крок", - додало джерело.

Наразі зрозуміло, що нову Конституцію буде запропоновано лише в тому разі, якщо Тимошенко стане президентом.

"Звичайно, у разі перемоги вона не відразу зможе пропонувати нову Конституцію. Зараз Тимошенко працює над концепцією створення конституанта – органу, який буде займатися безпосередньо розробкою Конституції", - уточнює член команди Тимошенко.

Дискусії про необхідність створення такого органу піднімаються давно. Ще в 2009 році нинішній нардеп Віктор Чумак писав, що конституант – "це єдиний шлях, який дозволить громадянам України побудувати власну країну" і вийти з політичної кризи, яка триває роками.

У самій фракції "Батьківщина" "Апострофу" підтвердили підготовку нової Конституції. Але розкривати деталі також відмовилися.

На перемогу на виборах президента Юлія Володимирівна налаштована серйозно. З огляду на її високі рейтинги, будь-які союзи для Тимошенко – зайвий вантаж. А ось вона, навпаки, стала бажаним політичним партнером для тих, хто замислюється над своїм майбутнім після виборів. І цілком ймовірно, що незабаром в українському політикумі заговорять про необхідність абсолютно нової Конституції.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України