RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гройсман посварився з оточенням Порошенка і знайшов іншого союзника: йдуть переговори про нову партію

Гройсман і Яценюк активно ведуть переговори про нове об'єднання

Гройсман і Яценюк активно ведуть переговори про нове об'єднання Фото: УНІАН

Напередодні активної фази кампанії з виборів президента і нового складу Верховної Ради можна спостерігати все більше дивовижних політичних альянсів. Старі політичні сили прагнуть поповнити свої лави новими обличчями, олігархи ведуть переговори і вирішують, на кого робити ставки, а багато можновладців намагаються домовитися із ситуативними партнерами. Так, прем'єр-міністр Володимир Гройсман останнім часом активно співпрацює з частиною парламентаріїв з партії "Народний фронт". І ця дружба не є безперспективною: як стало відомо "Апострофу", прем'єр веде переговори з керівництвом "фронтовиків" про створення своєї партії.

Порошенку, гуд бай

Про те, що голова уряду Володимир Гройсман намагається дистанціюватися від президента Петра Порошенка і вести самостійну політичну гру, "Апостроф" писав вже не раз.

Про свої конфлікти з Порошенком і політичні амбіції прем'єр говорить неохоче, проте в квітні Гройсман через Twitter анонсував свою участь у наступних виборах до Верховної Ради.

"Я хочу боротися за Україну і буду брати участь у чергових парламентських виборах. Також я хочу привести з собою відданих людей, які конкретними рішеннями і кроками будуть міняти Україну", - написав глава уряду. При цьому він зазначив, що не бачить підстав призначати дострокові парламентські вибори, дискусії про які велися досить довго.

Багато хто сприйняв слова Гройсмана, по-перше, як сигнал Порошенку, який певний час розглядав розпуск Верховної Ради як інструмент впливу і шантажу своїх політичних партнерів, а, по-друге, як реверанс у бік "Народного фронту", який, враховуючи низькі рейтинги, був зовсім не зацікавлений у достроковому волевиявленні.

Привіт, НФ

Про потепління у відносинах між Гройсманом і "фронтовиками" теж говорять не перший день. Публічною ілюстрацією цьому став візит Гройсмана на з'їзд партії "Народний фронт" восени минулого року.

Депутати "Народного фронту" у Верховній Раді Фото: nfront.org.ua

Якихось конкретних планів тоді у політиків ще не було. Швидше, це була спроба заявити про себе перед президентом, а також артикулювати намір брати участь у виборах в якомусь невизначеному тоді ще форматі.

Довгий час "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" вели дискусії щодо об'єднання, обговорювалося питання розподілу квот між БПП, НФ, людьми Віталія Кличка і Володимира Гройсмана (останньому в списку мало відійти близько 20%). Але, мабуть, політсилам так і не вдалося домовитися (дехто взагалі називав розмови про об'єднання вкиданням).

Так чи інакше, партнерство "фронтовиків" і Гройсмана на цьому не закінчилося. Хоча публічно в "Народному фронті" й запевняли, що ніяких сепаратних настроїв і непорозуміння з президентом у них немає.

Добре була помітна тривала дружба політиків за тим, як розгорталися події навколо щорічного звіту уряду у Верховній Раді. Кабмін так і не відзвітував про роботу в термін, визначений регламентом. А саме представлення звіту та недовіра уряду, висловлена після нього, могли б дати старт процесу відставки Гройсмана. Але цього не сталося. Формальною причиною відстрочки (звіт відклали аж на червень) стало відрядження голови профільного парламентського комітету Андрія Іванчука, який входить у близьке оточення Арсенія Яценюка.

Зараз сторони вийшли на новий етап переговорів. "Гройсман сильно посварився з [першим заступником голови фракції БПП Ігорем] Кононенком, одна з причин – Державна фіскальна служба, де зараз керує близький до Гройсмана Мирослав Продан. І настільки посварився, що пішов до "фронтовиків", зокрема до Яценюка", - каже "Апострофу" обізнаний співрозмовник в українському політикумі.

Партія Гройсмана

Певний час тому в мережі з'явилася інформація про нібито першу десятку списку нової партії Гройсмана. Першим номером закономірно значиться сам чинний прем'єр, за ним йдуть міністр освіти і науки Лілія Гриневич, перший заступник голови фракції НФ Андрій Тетерук, перший заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов, нардеп-мажоритарник від БПП Андрій Вадатурський, віце-прем'єр Володимир Кістіон, в. о. голови ДФС Мирослав Продан, екс-голова Київської ОДА Анатолій Присяжнюк, нардеп-мажоритарник від БПП Роберт Горват, начальник одеської філії Адміністрації морських портів Ігор Ткачук.

11-ий київський безпековий форум Фото: ksf2018.openukraine.org

Однак джерело "Апострофа", знайоме з ситуацією, пояснює, що називати цей список остаточним було би передчасно. "Яценюк хоче бути п'ятим номером, він розуміє, що першим не зайде, занадто високим є антирейтинг, а от не першим, як Тимошенко свого часу зайшла, може", - сказав співрозмовник видання.

Один з парламентаріїв повідомив "Апострофу", що поки переговори ведуться вузьким колом – між Гройсманом, Яценюком і оточенням останнього.

"Вони "труть" разом з Гройсманом, на фракцію це не виноситься. Вони удвох дуже здружилися останнім часом. Яценюк дуже хоче повернутися у владу, поки у нього є вплив і є фракція, але він хоче повернутися в центральну владу", - коментує депутат.

При цьому співрозмовник зазначає, що не всі бенефіціари "Народного фронту" задоволені таким ходом подій. "Ви ж розумієте, фракція в нас неоднорідна, є багато груп впливу. [Заступник голови фракції "Народний фронт" Андрій] Іванчук, наприклад, задоволений. Інші на це дивляться і думають, із ким їм об'єднуватися. Хтось чекає, що Яценюк як лідер партії поведе їх у світле майбутнє, але поки цього не відбувається", - резюмує нардеп.

У оточенні Гройсмана інформацію підтверджують, але вважають, що поки ще зарано говорити про якусь конкретику. "Наміри в Гройсмана такі дійсно є, але поки ще рано про це говорити. Поки йдуть переговори. Є думка, що Яценюк і [міністр внутрішніх справ Арсен] Аваков мали бути поза грою, але як воно буде розвиватися – незрозуміло", - запевнив "Апостроф" співрозмовник.

На думку політичного аналітика Ігоря Петренка, таке політичне об'єднання має шанси на успіх за певних умов.

"Можна згадати, як "Народний фронт" вистрілив свого часу. Так що необхідні фінансові та адміністративні ресурси, які вони можуть мати, їм допоможуть. Плюс Гройсман не токсичний, він має певну підтримку, хоча цьому і намагається перешкодити президент. Також Гройсмана сприймають як конкурента в таборі [лідера "Батьківщини" Юлії] Тимошенко. Але Яценюк більш токсичний, він дуже багато негативу взяв і ще не позбувся цього. Одночасно в БПП і в президенті розчаровуються. А при цьому в Україні завжди є стабільний електорат, готовий голосувати за представника влади, хто б це не був. Це близько 10% населення України. Якщо вони покажуть, що вони - альтернатива президенту у владі, то як мінімум пройти в парламент і взяти 8% вони зможуть", - прокоментував експерт.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України