RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війни між НАБУ і САП не уникнути: в Україні заморозили роботу двох дуже важливих органів

Ситнику не вдалося домогтися відставки Холодницького, тепер буде удар у відповідь

Ситнику не вдалося домогтися відставки Холодницького, тепер буде удар у відповідь Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький та директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник Фото: УНІАН

Назар Холодницький втримався в кріслі глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) рекомендувала лише винести голові САП догану, відхиливши пропозиції генерального прокурора Юрія Луценка та директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артема Ситника про його звільнення. Холодницькому ставилися численні порушення, включаючи розголошення закритих відомостей, втручання в роботу іншого прокурора, грубе ігнорування прокурорської етики тощо. Але КДКП винесла свій вердикт. Чим закінчиться протистояння між антикорупційними структурами в Україні, з'ясовував "Апостроф".

Орбіти НАБУ і САП

Засідання КДКП, яке відбулося в четвер, 26 липня, було продовженням епопеї з прослуховуванням в кабінеті Холодницького. Як писав "Апостроф", в березні стало відомо, що в кабінеті 33-річного "генерала" протягом декількох тижнів працював прослуховуючий пристрій, прикріплений на акваріум біля столу Холодницького. "Жучки" належали іншому антикорупційного органу - НАБУ, яке отримало схвалення ГПУ. Колеги по боротьбі з корупцією запідозрили, що глава САП саботує розслідування бюро проти високопоставлених корупціонерів, можливо під впливом правлячої верхівки. За версією Холодницького, НАБУ погано працювало над звинуваченнями.

Матеріал на записах не тягнув на кримінальну справу проти Холодницького, але дозволив звинуватити його в дисциплінарних проступках, що могло спричинити звільнення з посади. З власної волі Холодницький відмовився йти у відставку, а його відносини з Ситником остаточно зіпсувалися.

Події, які передували засіданню КДКП, показали розклад сил в даній ситуації. Ситник діє спільно з генпрокурором Луценком, який близький до президента Петра Порошенка, і користується підтримкою посольства США в Україні, яке патронує роботу антикорупційних органів. За директора НАБУ також грає гучне антикорупційне лобі, куди входять представники так званої майданної опозиції влади і організацій, які живуть на західні гранти.

А Холодницький, як з'ясувалося, спирається на другу партію влади "Народний фронт", перш за все, на міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який є одним з центрів впливу в політсилі і послідовним опонентом Банкової. Сигналом про перехід САП в орбіту впливу НФ стало закриття Холодницьким резонансного кримінального провадження - "справи рюкзаків", в якій фігурували син глави МВС Олександр Аваков і екс-заступник міністра Сергій Чеботар. Акція протесту проти цього рішення супроводжувалася конфліктом відомого антикорупційного лобіста, голови правління "Центру протидії корупції" Віталія Шабуніна з главою Соціалістичної партії Іллею Ківою, який в своїх діях орієнтується на міністра внутрішніх справ. Шабуніна облили зеленкою і закидали тортами виробництва "Рошен", натякаючи на підігравання команді Порошенка.

Керівник САП Назар Холодницький під час засідання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, 26 липня 2018 року Фото: УНІАН

У той же день молодики в масках влаштували дебош у приміщенні НАБУ. За даними бюро, наліт організував народний депутат Євген Дейдей (НФ), який входить в орбіту Авакова, а також є "близьким родичем міністра внутрішніх справ".

Крім того, за день до засідання прокурорської комісії НАБУ повідомило, що САП припинила кримінальне провадження щодо депутата НФ Дениса Дзензерського. Той не відобразив в електронній декларації борг банкам у розмірі чотирьох мільярдів грн. Хоча депутата відносять до групи впливу іншого лідера НФ, екс-прем'єра Арсенія Яценюка, на думку критиків Холодницького, роль зіграла належність "фронтовика" до спільної з Аваковим партії.

У Ситника залишився місяць

Доповідач по дисциплінарній справі Холодницького на засіданні КДКП Олександр Ковальчук перерахував результати перевірки. Холодницькому закидали серйозні порушення, зокрема, пряме або непряме інформування фігурантів про хід слідства, втручання в роботу інших прокурорів, грубе поводження з підлеглими, відмова узгоджувати процесуальні документи. Глава САП, який слухав доповідь під захистом охоронця (ще кілька силовиків охороняли вхід в зал засідань), не погодився з обвинуваченнями.

На думку Ситника, що також був присутній на засіданні, в доповіді достатньо підстав для звільнення його опонента з прокурорської роботи. Його підтримала заступник генерального прокурора Анжела Стрижевська. Однак Ковальчук запропонував обійтися тільки доганою Холодницькому.

У НАБУ і ГПУ буде місяць на те, щоб оскаржити рішення комісії.

Холодницький завдає удару у відповідь

Антикорупційне лобі очікувано вибухнуло обуреннями.

"Навіть слово "катастрофа" слабо відображає масштаб події... Це сигнал для всіх прокурорів САП, та й всіх прокурорів в країні, що, в принципі, ті способи, які застосовував Назар Холодницький - це прийнятно... Більш того, це вимагає заохочення і підтримки. Другий момент: всі прокурори САП, які підтримали Холодницького, по суті співучасники того, що сталося. Адже багато хто з тих, хто підписався (під листом на підтримку глави САП, який був оприлюднений напередодні засідання КДКП, - "Апостроф"), згадувалися в цій скарзі (на Холодницького, - "Апостроф")... Все це вказує на те, що ми отримали гестапо, яке ми набирали за конкурсом..., банальну кругову поруку на найвищому рівні, освячену кваліфікаційно-дисциплінарною комісією і підтриману керівництвом відомства (ГПУ, - "Апостроф") і САП", - прокоментував "Апострофу" народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Мустафа Найєм, що входить до групи підтримки НАБУ.

Посольство США направило Холодницькому прозорий натяк.

"У сучасній демократії прокурори, які маніпулюють свідками і перешкоджають правосуддю, подають у відставку заради збереження репутації своєї установи і верховенства права", - йдеться в повідомленні на сторінці посольства в Twitter.

Фото: twitter.com/USEmbassyKyiv

Однак лобісти боротьби з корупцією не вірять в такий розвиток подій. Вони підозрюють, що співпраця антикорупційних органів, і без того підірвана інтригами і відкритим протистоянням, прийде в остаточний занепад.

"Мені незрозуміло, як прокурор САП, який відкрито підтримав Холодницького, що знищує НАБУ, готуватиме разом з детективом бюро справу до передачі в суд. Чи буде він зацікавлений, щоб справа була успішною, або, навпаки, він буде її "валити" або "підвішувати", щоб довести свою правоту в рамках цієї скарги (на Холодницького, - "Апостроф")", - задається питанням депутат Найєм.

Заступник голови парламентського "антикорупційного" комітету, позафракційний нардеп Віктор Чумак вважає, що нового витка конкуренції і навіть "війни" між НАБУ і САП не уникнути.

"Навіть без команди Ситника і Углави (перший заступник директора НАБУ, - "Апостроф") детективи бюро будуть шукати компромат на прокурорів САП, а ті відповідатимуть таким же чином. Це безвихідь. І це перемога Порошенка, Луценка, Розенблата (депутат-фігурант справи про "бурштинову мафію", - "Апостроф") і інших, по кому дзвонив антикорупційний дзвін", - спрогнозував Чумак в коментарі "Апострофу".

На думку депутата, групи впливу в українській політиці зацікавлені підтримувати вогонь суперечностей між антикорупціонерами, виступаючи в ролі арбітрів при такому розвитку подій.

"Луценко ніби над сутичкою. До нього за допомогою підуть і Ситник, і Холодницький. Банкова - в тій же іпостасі", - вважає він.

"КДКП "підвісила" Холодницького доганою, бо друга догана вже призведе до звільнення. А "підвішений на гачку" чиновник завжди більш чуйний до побажань. Ситник, до речі, також "підвішений" справою про розголошення матеріалів досудових розслідувань. В результаті робота тандему НАБУ - САП заморожена, серйозні справи в суд передавати найближчим часом не будуть", - дає "Апострофу" прогноз інший член антикорупційного комітету Ігор Попов з Радикальної партії.

Холодницький не прокоментував пораду заокеанських партнерів самостійно покинути пост. А народний депутат Сергій Лещенко (БПП) стверджує, що раніше глава САП проігнорував аналогічні прохання західних послів.

"Холодницький залишиться на чолі САП і буде дуже жорстко ставитися до будь-яких незаконних дій НАБУ і, зокрема, Ситника. Думаю, Холодницький захоче розслідувати законність установки "жучків" у своєму кабінеті. Наскільки мені відомо, він уже зробив такого роду заяву в правоохоронні органи. І якщо виявиться, що не було достатньо підстав для прослуховування, ті, хто ставив "апаратуру", опиняться поза законом", - резюмує в коментарі "Апострофу" секретар парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко (НФ).

А це означає, що головного болю у антикорупційного лобі і його західних покровителів тільки додасться.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному