RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Випробу­вальний термін полковника: дві проблеми Гриценко на шляху до президентства

У політика немає сильної команди однодумців

У політика немає сильної команди однодумців Фото: gp.org.ua

Екс-міністр оборони України і лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко, який вже двічі терпів невдачі на президентських виборах, знову збирається спробувати свої сили. Щоправда, цього разу з набагато кращим стартовим капіталом. Чи вдасться йому побороти карму "першого непрохідного", щоб не лише вийти у другий тур, але і стати президентом, покаже час. "Апостроф" дізнавався подробиці підготовки полковника до майбутніх виборів.

Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, Анатолій Гриценко входить в групу фаворитів на майбутніх президентських виборах: його випереджає тільки Юлія Тимошенко. Головний позитивний момент: у Гриценка – найнижчий антирейтинг серед усіх топових політиків України. Такі показники дають можливість говорити про його досить серйозні шанси не лише вийти у другий тур, але і зайняти крісло президента.

У командах багатьох опонентів розуміють небезпеку Гриценка. Ще на початку літа в штабі "Батьківщини" не під запис розповідали "Апострофу" про те, що дійсно розцінюють Гриценка як серйозного конкурента – навіть більше, ніж чинного президента Петра Порошенка. Тим більше що лідер партії "Громадянська позиція" великою мірою спирається на електорат, який вкрай цікавий Юлії Тимошенко.

Читайте також: Момент істини для леді Ю: хто веде Тимошенко в президенти

Фото: Соціологічна група Рейтинг

На Банковій також працюють за цим напрямом. В основному критики Гриценка апелюють до його діяльності на посаді міністра оборони (він обіймав цю посаду з 2005 по 2007 рік). Втім, основна проблема Гриценка – зовсім не в атаках з боку конкурентів. Йому потрібні сильні союзники і політтехнологи, які б привели його до перемоги. Наразі з цим у Анатолія Степановича – явний дефіцит...

З деякими політсилами Гриценко вже домовився про об'єднання. Мова йде про партію "Альтернатива" та її лідера – екс-нардепа Єгора Фірсова, а також його двох близьких соратників Дениса Каплунова і Олексія Мітасова. До цієї групи відносять і відомого блогера і журналіста Дениса Казанського.

Також на об'єднання з Гриценком пішла партія нардепа Дмитра Добродомова "Народний контроль", з яким вони разом створили платформу "Народна довіра". Як запевняють "Апостроф" представники команди Гриценка, союз з Добродомовим ставить хрест на можливому союзі лідера "Громадянської позиції" з партією "Самопоміч" і її мером Львова Андрієм Садовим.

Активно ведуться переговори з партією "Демократичний альянс", з якою "Громадянська позиція" вже об'єднувалася на парламентських виборах у 2014 році, а також з громадським рухом "Хвиля" Віктора Чумака.

"Ми проводимо регулярні зустрічі в різних форматах: я зустрічаюся з Гриценком, Садовим. Гриценко зустрічається з Садовим. Це те, що ми почали ще в минулому році. Тому діалог є, але формування партнерства і союзу поки що немає. З абсолютно різних причин. Зараз головне питання: як перемогти? Як зробити так, щоб Тимошенко чи Порошенко не стали президентом", - каже "Апострофу" лідер Демальянсу Василь Гацько.

Ще один потенційний партнер Гриценка нардеп Віктор Чумак розповів "Апострофу", що поки займається власним просуванням в президенти. "Ми весь час співпрацюємо з Анатолієм Степановичем, питання в тому, що кожен на початку виборчої кампанії працює на себе. Я теж збираюся йти в президенти і нікому підігравати не збираюся", - розповідає він "Апострофу". Але за словами Чумака, якщо він зрозуміє посеред кампанії, що шансів на перемогу у Гриценка більше, то зніметься на його користь. "Але я хочу почути те ж саме від нього, якщо він побачить, що шансів більше у мене або у Садового", - говорить він.

Остання гучна заява Анатолія Гриценка – про можливість об'єднання з відомим музикантом Святославом Вакарчуком. "Ви часто запитуєте, чи знайомі, чи спілкуємося зі Святославом Вакарчуком, чи будемо об'єднувати зусилля на виборах? Моя відповідь: так, тому що від об'єднання широкого кола порядних людей зараз залежить майбутнє країни", - написав він на своїй сторінці в Facebook. Втім, чи вдасться майбутньому кандидатові в президенти домовитися з таким VIP-агітатором, як Вакарчук, поки незрозуміло.

Фото: Facebook Анатолій Гриценко

Разом з тим соратники Гриценка розповіли "Апострофу", що вже активно відбувається розгортання штабів, хоча остаточного рішення щодо кандидатури на посаду голови центрального штабу у політика досі немає.

Серед обговорюваних претендентів – екс-нардеп Єгор Фірсов. Також чималий вплив у штабі зараз має екс-соратник Міхеіла Саакашвілі Михайло Лев, який зараз виконує обов'язки керівника штабу. Раніше він очолював Саратську райдержадміністрацію в Одеській області та був задіяний у штабі "Руху нових сил" (РНС).

У самому РНС кажуть, що Лев пішов звідти, після того як змінилося управління центрального апарату партії. Перейшла до Гриценка і ще одна колишня соратниця Саакашвілі Соломія Бобровська, яка раніше була заступником голови Одеської ОДА. Вона буде відповідати не тільки за Одеську, але і за рідну Рівненську область. Також її парафія – комунікація з міжнародними партнерами.

Неофіційно в оточенні Гриценка визнають: процес вибору глави штабу йде нелегко. "Нема кого ставити, немає надійних людей. Відверто кажучи, команда – слабенька", - розповідає "Апострофу" співрозмовник.

Аналогічна ситуація і з політтехнологами. За словами одного з соратників Гриценка, кілька технологів працювали в штабі "на випробувальному терміні". Один з них – політтехнолог Віталій Помазан. Знайти інформацію про нього у відкритих джерелах нашому виданню не вдалося. Втім, на момент виходу матеріалу стало відомо, що Анатолію Гриценко ніхто з випробовуваних так і не підійшов. Один з політтехнологів, яким пропонували співпрацювати зі штабом Гриценко – Сергій Гайдай, який раніше співробітничав з Саакашвілі, а до цього встиг провести кілька десятків виборчих кампаній в Україні та Росії. Проте сторони не досягли угоди. "Апострофу" Гайдай не став коментувати подробиці, відповівши, що це буде "проти професійних стандартів".

Анатолій Гриценко Фото: gp.org.ua

"Там головні технологи Анатолій Степанович і Юлія Володимирівна, не Тимошенко, звичайно (Юлія Мостова, головний редактор видання "Дзеркало тижня", дружина Анатолія Гриценко, - "Апостроф"), - розповідає один із соратників Гриценка.

Зате в команді Гриценка визначилися з кандидатурою на посаду свого прес-секретаря. Ним стане відома журналістка, екс-генпродюсер каналу ATR і колишня провідна журналістка "5 каналу" Христина Бондаренко.

Усі ключові зустрічі та презентації, як розповідають соратники Гриценка, почнуться вже з осені, а сам політик зараз активно їздить регіонами України, зустрічається з виборцями, роздає інтерв'ю і ходить по ефірах, переконуючи, що саме він – той самий новий демократичний кандидат, якого так не вистачає Україні.

Втім, в кампанію Гриценко ризикує увійти з двома невирішеними проблемами: по-перше, він йде без сильної команди однодумців (абсолютну більшість осіб з його оточення він сприймає як підлеглих, справа яких – не дискутувати, а виконувати завдання). По-друге, варто відзначити його патологічну неспроможність до ефективної комунікації з олігархами, яким належать центральні телеканали країни. Саме ці дві причини в ході парламентської кампанії в 2014 році призвели до того, що, маючи високу стартову підтримку (деякі соціологічні фірми давали "Громадянської позиції" більше 10%), партія Гриценка на фініші скотилася до трьох пунктів...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному