RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вдалий хід: навіщо Садовому союз з непопулярною партією

Мер Львова приміряє роль об'єднувача

Мер Львова приміряє роль об'єднувача Об'єднання "Самопоміч" та "Демальянс" оформили політичний союз Фото: samopomich.ua

Мер Львова Андрій Садовий, який оголосив про участь у президентських виборах, зайнявся об'єднанням навколо себе дрібних партій. Першими погодилися підтримати лідера "Самопомочі" представники "Демократичного альянсу" (ДА) на чолі з Василем Гацьком. Втім, не обійшлося без кулуарної боротьби. Яку стратегію в "Самопомочі" обрали для Садового, а також чому не всі представники "Демальянсу" в захваті від ідеї об'єднання, з'ясовував "Апостроф".

Плюс "Демальянс"

Публічно союз "Самопомочі" і "Демальянсу" оформили у вівторок, 9 жовтня, біля пам'ятника Михайлу Грушевському в Києві. Договір з гучною назвою "Стратегія перемоги" Садовий та Гацько скріпили підписами. Партії домовилися разом йти на всі найближчі вибори, при цьому Садовий стане єдиним кандидатом, на якого працюватимуть структури обох політсил. Сторони створять на рівних правах якийсь координаційний центр.

"Наша мета – перемога на президентських виборах, мінімум сто мандатів на виборах до Верховної Ради і перемога на виборах в органи місцевого самоврядування (місцеві вибори пройдуть в 2020 році, - "Апостроф"). Наше завдання – усунути всіх корумпованих політиків від влади… побудувати успішну правову країну і... провести технологічну модернізацію країни, щоб перемогти у війні за незалежність", - пафосно заявив Садовий у своєму виступі.

Гацько ж ставить за мету побудувати "країну середнього класу, людей, які будуть заможними, освіченими і щасливими". "Я не знаю напевно рецепт успіху і перемоги, але я точно знаю, який рецепт у поразки – це роз'єднаність, нарцисизм, амбіції, неготовність служити державним інтересам", - заявив співголова ДА.

При цьому Гацько висловив надію на те, що до об'єднання "Самопомочі" і ДА залучаться інші політики і партії. У договорі дійсно йдеться, що двері союзу відкриті для інших "демократичних і незалежних від олігархів політичних сил". Однак рішення про приєднання нових суб'єктів будуть ухвалюватися нібито тільки "шляхом консенсусу".

Об'єднання "Самопоміч" та "Демальянс" оформили політичний союз Фото: dem-alliance.org
1 / 1
Об'єднання "Самопоміч" та "Демальянс" оформили політичний союз Фото: dem-alliance.org
1 / 1
Об'єднання "Самопоміч" та "Демальянс" оформили політичний союз Фото: dem-alliance.org
1 / 1

Яку ж користь витягнуть з цього союзу сторони? По суті, мер Львова йде по второваній ще навесні доріжці Анатолія Гриценка, який також публічно об'єднувався з "альтернативою" на чолі з екс-нардепом Єгором Фірсовим і лідером "Народного контролю" Дмитром Добродомовим. "Садовий приміряє на себе роль об'єднувача. З точки зору передвиборного піару це хороша тема. Про консолідацію близьких за ідеологією і духом сил можна говорити на ефірах, але об'єднуватися-то він пропонує навколо себе. Для "Демальянсу" же цей союз – наближення до прем'єр-ліги української політики. Непопулярна партія зможе через кампанію Садового "підсвітитися" і підняти капіталізацію", - пояснює "Апострофу" політтехнолог Андрій Золотарьов.

Загалом експерти говорять про грамотне рішення з боку команди кандидата в президенти. "Це вдалий політтехнологічний хід Садового. Поки всі сваряться і діляться, він закликає до об'єднання, і на прикладі "Демальянсу" видно, що вже об'єднує. Я думаю, що скоро ми побачимо те, що політтехнологи називають парадом приєднань – коли дрібні партії та окремі політики будуть заявляти про підтримку кандидатури Садового", - пояснює політолог Кость Бондаренко, який, втім, не чекає, що в підсумку рейтинг мера-кандидата сильно зросте.

Конкурент Садового за голоси Анатолій Гриценко, який також прагне консолідувати навколо себе ідеологічні близькі сили, виглядає в цій ситуації переможеним. Тим більше що ДА вже об'єднувався з його партією "Громадянська позиція" на парламентських виборах 2014 року. Втім, експерт Бондаренко називає ДА слабкою партією в організаційному плані й в частині ресурсів: "Якщо "Демальянс" йде до іншого, незрозуміло, кому пощастило. Співпраця з цією партією на минулих виборах в Раду не принесла перемогу Гриценку", - пояснює він "Апострофу".

І корабель пливе...

Ситуація ускладнюється ще тим, що не всі в "Демальянсі" прийняли союз з партією Садового. Так, член політради "Демальянсу", народний депутат Мустафа Найєм написав на своїй сторінці в Facebook, що волів би побачити угоду між лідером "Самопомочі" і Гриценком щодо участі в кампанії – тобто зняття одного на користь іншого. На думку іншого представника політради ДА, народного депутата Світлани Заліщук, для молодих політиків, які поділяють ліберальну ідеологію, зараз важливіше союзів існуючих партій запустити новий самостійний суспільно-політичний рух. "Ця платформа врешті-решт мала бути, в тому числі, фактором тиску та/або підтримки єдиного кандидата серед демократичних кандидатів. Чи буде це Садовий? Чи буде це Гриценко? Чи буде це [співак Святослав] Вакарчук, найближчий час покаже. Поки говорити рано", - написала Заліщук на своїй сторінці в Facebook.

"У нас демократична партія. А це різні думки, позиції, гарячі дискусії. Втім, рано чи пізно ми ухвалюємо рішення – зазвичай зважені й розумні", - прокоментував Гацько "Апострофу".

Однак його опоненти в партії стверджують, що Гацько особисто виграв від угоди з партією "Самопоміч", домовившись про місця в майбутньому виборчому списку політсили Садового для себе і свого соратника, члена правління "Демальянсу", юриста Максима Черкасенка. "Навіщо цей союз потрібен Гацьку, я розумію, а от навіщо "Демальянсу" – загадка", - прокоментував ситуацію співрозмовник в керівництві партії не під запис.

"Це нісенітниця, - реагує Гацько. – Політичний союз з "Самопоміччю" був повністю ініціативою, яка була озвучена, пройшла процес переговорів, зустрічей, легітимізації рішеннями відповідних партійних органів. У обговоренні місць в списку, квот та інших речей взагалі немає сенсу зараз. Потрібно перемагати на президентських виборах. І створення політичного союзу (з "Самопоміччю", - "Апостроф") – це крок, який виходить зі стратегії "Демальянсу" назустріч перемозі проукраїнських демократичних сил на цих виборах".

Втім, як натякає ще один співрозмовник в ДА, неприйняття депутатами-єврооптимістами угоди з партією Садового – їх конкуренція з групою Гацька в гонитві за краще політичне майбутнє.

У команді Садового на ці чвари всередині "Демальянсу" звертають мало уваги. Головне, що його виборча кампанія йде за планом. "Наша мета – вийти на третє-четверте місце в рейтингу кандидатів, а далі протиставити себе президентові [Петру Порошенку] і [лідеру "Батьківщини" Юлії] Тимошенко як нове обличчя в політиці і на цьому перемогти", - розповідає співрозмовник в оточенні міського голови Львова.

У принципі ця логіка вже простежується в тезах Садового, де він явно закликає голосувати не за будь-які комбінації минулого у політиці, а за якесь майбутнє. "З наступними виборами все просто. Нам намагатимуться нав'язати вибір між Україною "сьогодні" і "вчора". Мовляв, якщо не ми (хоч і корумповані і неефективні), то буде "ужас-ужас-ужас" і реванш. Розрахунок на страх перед змінами і невідомим... Мусимо ставити питання інакше – Україна "сьогоднішня" чи нова, якісно інша Україна "завтра", - написав Садовий в Facebook.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному