RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін має намір захопити Україну мирним шляхом: у чому небезпека сценарію Кремля

У Кремлі чекатимуть, як складеться ситуація в Україні

У Кремлі чекатимуть, як складеться ситуація в Україні Фото: GettyImages

У Кремлі є певні надії, що в Україні відбудуться серйозні політичні зміни після президентських виборів, тому ніяких військових дій Росія не чинитиме у найближчі півроку. Що стосується так званих "виборів" в окупованих районах Донецької і Луганської областей, то вони ніякої ролі в українсько-російському конфлікті не зіграли. Таку думку висловив "Апострофу" російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

Я не думаю, що Росія буде робити щось особливе на Донбасі напередодні виборів в Україні. Напевно, ситуація там буде залишатися приблизно такою ж, як зараз. У Москві очікуватимуть, як складеться ситуація в Україні.

Загострення ситуації на Донбасі я не очікую. У всякому разі, поки є надія на істотну зміну режиму в Києві після виборів, що там з'явиться партнер, який має здатність домовлятися і з ким можна буде домовлятися. Це поки виключає військові рішення.

Не буде ніякої реальної миротворчої місії - це було завжди зрозуміло. Місія, про яку говорив тоді Путін, це приблизно те саме, що й зараз. Тільки в такому варіанті миротворці, на відміну від спостерігачів ОБСЄ, мали б особисту зброю - пістолети. А в іншому приблизно те саме.

Така миротворча операція, як, скажімо, була в Боснії і Герцеговині та Косово, - тобто швидше, місія з примусу до миру і під прапором НАТО, а не ООН - для Росії, звичайно ж, є абсолютно неприйнятною.

Читайте: Путін потрапив у власну пастку: бойовики воюють на Донбасі з новою метою

Я взагалі зараз не очікую ніяких істотних змін ситуації на Донбасі. Вона стала навіть більш передбачуваною: прибрали Захарченка, згорнули і прибрали всю його команду, витягли з нафталіну Пушиліна - тепер там буде "пристойна людина в піджаку і краватці", а не в тільняшці. У нього немає жодних ресурсів - ні грошей, ні людей; і він там тепер просто сидітиме, надуватиме щоки і виконуватиме накази. Так що на Донбасі все схвачено і ніяких ексцесів не передбачається. А що буде після виборів, сказати неможливо, оскільки вибори в Україні, на відміну від Росії, непередбачувані.

У Москві сподіваються вирішити українське питання мирним шляхом: що з'явиться, наприклад, Тимошенко, з якою Путін раніше взаємодіяв і, очевидно, сподівається взаємодіяти в майбутньому. Не знаю, чи стане вона президентом і чи буде вона взаємодіяти, але в Кремлі є певні надії, що в Україні відбудуться серйозні політичні зміни. Для Москви є тільки одне рішення - повернення всієї України в статус російського протекторату - білоруський варіант, з певними нюансами.

Якщо це станеться, то, звичайно, можна вирішити питання Донбасу і багато інших. Тільки з Кримом навряд чи... Якщо ж не вийде мирним шляхом, тоді вже будуть інші варіанти. Але до виборів, я так розумію, ніхто не буде рипатися.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві