RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Агенти впливу: кого Зеленський призначає губернаторами

Багато призначень не залежать від волі президента

Багато призначень не залежать від волі президента Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вирішив звільнити майже всіх губернаторів, призначених за квотою Петра Порошенка. На ці посади, зазвичай, призначалися люди, лояльні до президента, які часто ще й ставали кураторами областей під виборів. Але призначенці Зеленського іноді взагалі не мають до нього ніякого відношення. В тому числі, і деякі губернатори, яких лобіював не президент, а групи впливу в його оточенні. Про найяскравіші особистості - в матеріалі "Апострофа".

Призначенню нових губернаторів передував певний конфлікт. За процедурою президент має подати кандидатури нових голів областей до Кабінету міністрів, після чого, уряд повинен затвердити їх. Як пізніше писав віце-прем'єр міністр Павло Розенко, перед голосуванням багато міністрів обурювалися представленими кандидатами, а сам Розенко вимагав проведення публічної процедури щодо регіональних призначень. Втім пізніше всі вісім запропонованих Зеленським губернаторів були підтримані урядом, незважаючи на те, що майже кожна кандидатура викликала заперечення. Зокрема, це пояснюється тим, що чинному прем'єру Володимиру Гройсману важливо показати свою лояльність до нового президента.

Однак кандидатури нових губернаторів викликали заперечення не тільки у членів Кабінету міністрів, а й у громадськості. Майже вся кадрова політика нового президента останнім часом викликає подив, оскільки Зеленський не має політичного досвіду, а значить орієнтуватися в своїх призначеннях йому доводиться або на тих, з ким він раніше працював - на умовну групу "Кварталу-95", або на тих, кого рекомендують досвідчені люди з його оточення. Найбільше в цих питаннях вказують на главу Офісу (Адміністрації) Президента Андрія Богдана. З призначенням губернаторів вийшла майже аналогічна історія.

"Володимир (Зеленський) - людина без досвіду в політиці, але у нього багато людей, з якими він перетинався по бізнесу. Звідти й випливає більшість призначень. Все це відбувається без системи, але коли суспільство не сприймає якісь його кадрові рішення, то він йде на принцип і спеціально не знімає людину. Він же президент і прагне впливу", - коментує один із співрозмовників, близьких до команди Зеленського.

В одному зі своїх інтерв'ю Андрій Богдан пояснив, що раніше команда Володимира Зеленського виступала за ідею вибору глав областей шляхом референдуму. Але до початку позачергових парламентських виборів цього зроблено не було. "Є варіант через поєднати це з місцевими виборами", - сказав Богдан. За його словами, всі запропоновані кандидати були відібрані HR-фахівцями. Але це не допомогло вберегти цей процес від скандалів.

Наприклад, один із кандидатів на місце голови Одеської обласної державної адміністрації - бізнесмен Андрій Андрейчиков. За словами Павла Розенка, саме ця кандидатура викликала найбільше суперечок на засіданні Кабміну. Андрейчиков має бізнес структуру, яка є оператором ринку металобрухту в Україні. Він також очолює громадську організацію "Асоціація вторинних металів і ресурсів". Бізнес-партнер Андрейчикова - відомий в Одесі підприємець Олексій Козаченко. Козаченка пов'язують з народним депутатом від БПП Геннадієм Чекітою. Але не тільки з ним. Найбільше обурень виникло через те, що Андрейчиков, за словами одеських активістів, співпрацював із одеським сепаратистом та лідером партії "Родіна" Ігорем Марковим, котрий втік до Росії. На ці звинувачення вже встиг відреагувати і сам Зеленський, сказавши, що нічого не знає про такі зв'язки та зажадав доказів.

Співрозмовники "Апострофа" інакше пояснюють це призначення - Андрейчиков давній знайомий та бізнес-партнер Зеленського. Крім того, він спонсорував президентську кампанію Зеленського в Одесі. "Вони давно знайомі по бізнесу, перетиналися на тусовках" Кварталу -95". Він спонсорував його кампанію, Зеленський давно з ним спілкується на "ти". Але його оточення не сильно хоче, щоб він йшов в губернатори, він людина з бізнесу і звик до трошки іншого життя - вставати о 12 дня, а на цій посаді потрібні інші якості ", - коментує співрозмовник. За його словами, кампанію проти Андрейчикова підтримує і колишній губернатор Одеської області Максим Степанов, звільнений ще Петром Порошенко. "Шаталова (в.о одеського губернатора Світлана Шаталова, - "Апостроф") це людина Степанова, і він не хоче, щоб її знімали. Глави районів взагалі досі чекають, що сам Степанов може повернутися", - прокоментував співрозмовник "Апострофа".

У Київській області Зеленський вже представив нового губернатора. Це - Михайло Бно-Айріян. До свого призначення він працював в "Укренерго". Ще раніше він майже три роки був радником Костянтина Грищенка, коли той став віце-прем'єром. Є одна важлива деталь: Айріян був одногрупником лідера партії "Слуга народу" Дмитра Разумкова. Відразу кілька співрозмовників "Апострофа" повідомили, що саме Разумков лобіював цю кандидатуру. Також говорять і про певне відношення нового губернатора до Віктора Медведчука. За інформацією "Апострофа", у нього є родинні зв'язки з колишнім губернатором Київської області Олександром Горганом, якого у свій час також неодноразово називали "людиною Медведчука".

Ще один кандидат у губернатори - Черкаської області - підприємець Ігор Шевченко. Він є кінцевим бенефіціаром ТОВ "Легкий експорт плюс" (Україна) та ПП "Гермес - Шевченко Ігор" (Італія). Згідно з декларацією, Шевченко володіє також земельними ділянками та квартирою в Росії. За словами співрозмовників "Апострофа", в Черкасах Шевченко добре відомий у вузьких колах, оскільки у нього є певне кримінальне минуле. "Він близький до черкаського бізнесмена, а насправді, місцевого кримінального авторитета Андрія Бородая. Той його і просунув", - прокоментував "Апострофу" співрозмовник, знайомий з ситуацією в Черкасах.

На Львівську область Зеленський, за допомогою опитування в Facebook, запропонував адвоката Маркіяна Мальського. "Хочу дізнатися вашу думку про цих кандидатів", - написав тоді президент. Серед них якраз і був юрист Мальський. Він також є керівником Західноукраїнського осередку великої юридичної компанії Arzinger. У цій компанії працював також відомий адвокат і колишній заступник генпрокурора Віталій Касько. Два співрозмовника "Апострофа" повідомили, що Мальський - це кандидатура Андрія Богдана - максимально компромісна фігура для всіх. "Раніше на Львівську область пророкували менеджера Ахметова Шмигаль (Денис Шмигаль, заступник генерального директора ПАТ" ДТЕК Західенерго", - "Апостроф"), але пізніше вирішили, що Мальський буде влаштовувати всіх, він не конфліктний і вміє знаходити компроміси. Шмигаля відправлять в Івано-Франківську область", - прокоментував "Апострофу" один з нардепів, знайомих з ситуацією.

Цікава ситуація склалася в Дніпропетровській області. Зеленський офіційно не запропонував туди кандидата в губернатори. Зараз виконуючим обов'язки призначено Дмитра Батура - колишнього заступника голови ОДА. Він також є давньою креатурою нардепа від БПП Андрія Павелка. Але, як розповіло "Апострофу" інформоване джерело, після виборів новим головой ОДА може стати екс-нардеп дніпрянин Святослав Олійник, дуже близький до бізнесмена Ігоря Коломойського. "Проти цього призначення виступає Богдан, у них давня антипатія, але думаю, Ігор Валерійович знайде аргументи "за", - коментує джерело.

Цікава доля може очікувати Київ. Тут ведеться боротьба за сфери впливу. У команді Зеленського хочуть призначити главою КМДА гендиректора телеканалу 1+1 Олександра Ткаченка, який до того ж, знаходиться в першій десятці списку партії "Слуга народу". Раніше все було тільки на рівні чуток, але пізніше Віталій Кличко, який зараз є і мером, і головою КМДА, сам підтвердив цю інформацію. "Президент підтвердив чутки, які ходять давно. Про поділ повноважень в управлінні столицею. Голова КМДА - його вертикаль і він збирається туди призначити свою людину", - заявив Кличко. За словами одного з наближених до Кличка, він вже двічі зустрічався з цього приводу з Зеленським, але врегулювати питання не вдалося. Цілком можливо, що вже найближчим часом, Кличко стане "весільним генералом", а реально керувати Києвом буде близький до Зеленського та Коломойського медіа-менеджер.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному